Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Iată de ce ROŞIA e de 100 de ori mai mare decât strămoşul ei

Publicat: 16 aprilie 2020 - 14:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Almeria, ne dezvăluie "cheile genetice" care au permis tomatei să crească până la dimensiunea actuală, care este de o sută de ori mai mare decât strămoşul ei din America de Sud.

Conform cercetătorilor spanioli, mărimea tomatei este determinată de compartimentele cu seminţe care alcătuiesc fructele coapte. "Dimensiunea extremă a fructelor de roşii care a evoluat din strămoşii săi sălbatici este determinată în principal de numărul de carpele dintr-o floare, care sunt practic compartimentele seminţelor ce formează fructul copt", explică autorii studiului.

tomate-crenguta_bFolosind secvenţiere şi tehnici de editare genetică CRISPR-Cas9, echipa de cercetare a reuşit să izoleze o proteină implicată în această creştere, numită "număr excesiv de organe florale". Aceasta este un factor de transcripţie, care se leagă de secvenţe specifice de ADN pentru a controla transcrierea informaţiilor genetice.

Cercetătorii au verificat apoi dacă acest "număr excesiv de organe florale" reglează mărimea tomatei prin reţeaua de dezvoltare a meristemului floral, ţesutul plantei care adăposteşte celulele stem ce dau naştere florilor. Descoperirile lor dezvăluie că o mutaţie a acestei proteine afectează expresia anumitor zone ale regiunilor genetice implicate în crearea cavităţilor (derivate din carpele) unde sunt adăpostite seminţele.

Testele in vitro arată, de asemenea, că "numărul excesiv de organe florale" reglementează direct domeniile de expresie ale acestor regiuni genetice pentru a menţine funcţionarea corectă sau homeostazia florală a celulelor stem. "Studiul nostru arată că o mutaţie a proteinei respective a fost selectată în timpul domesticirii pentru a îmbunătăţi dimensiunea tomatelor, indicând că modificările transcripţionale ale regulatorilor cheie au efecte semnificative asupra trăsăturilor agronomice", concluzionează autorii.

Vizualizat: 516 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!