Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Hibrizi de varză în lotul demo Syngenta de la Matca

Publicat: 03 iulie 2019 - 10:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Continuând şi în acest sezon seria evenimentelor de câmp dedicate horticulturii, la începutul lunii iunie a.c., echipa Diviziei de seminţe de legume a companiei Syngenta - formată din Iulian Zafiu, reprezentant tehnic şi de vânzări pe zona de sud-est, Ramona Grama, director de marketing - seminţe de legume şi organizare evenimente, Marieta Larion, reprezentant tehnic culturi speciale -, a invitat cultivatorii din Matca pentru a vedea lotul demonstrativ de varză din ferma lui Vasile Croitoru.

Participanţii s-au putut convinge la faţa locului de performanţa hibrizilor şi a tehnologiilor companiei Syngenta, care acoperă peste 30 de culturi de legume şi lansează an de an circa 150 de produse noi, răspunzând, astfel, cerinţelor întregului lanţ alimentar, de la producători, distribuitori, retaileri şi până la consumator.

Hibrizi de varză în lotul demo Syngenta de la MatcaClick pe poza pentru galerie!

Varza timpurie va da „ora exactă” în Matca
„Compania noastră dispune de un portofoliu variat de varză şi tocmai de aceea am decis să facem acest eveniment în care să prezentăm hibrizii puşi la dispoziţia cultivatorilor pentru cultura timpurie. Vorbim aici de perioada de vegetaţie de 65 - maxim 70 de zile. Practic, această cultură este printre cele care aduc primii bănuţi cultivatorilor de legume”, ne-a declarat Iulian Zafiu.
În lotul de 2.000 mp au fost cultivaţi mai mulţi hibrizi de varză, între care Grepala şi Gregorian, alături de noutăţile Pruktor - hibrid viguros, uniform, cu aspect bun în câmp şi o bună rezistenţă la crăpare - şi Kilagreg - hibrid timpuriu de varză, recomandat pentru cultura de primăvară şi de vară, în câmp deschis, cu toleranţă la hernia verzei.
Trebuie spus că hernia legumelor crucifere este o boală gravă care afectează vărzoasele prin apariţia de tumori ce împiedică circulaţia limfatică şi creşterea plantelor. Ciuperca formată în sol poate supravieţui timp de peste 15 ani sub formă de spori durabili. Deocamdată, boala nu este prezentă în bazinul Matca, însă ea este caracteristică în Teleorman sau Lunguleţu, în zonele specifice culturii de varză.

Fungicidul Ortiva Top
Cum avem un an cu condiţii favorabile apariţiei bolilor şi dăunătorilor, primăvara fiind umedă, răcoroasă, cu multe precipitaţii, portofoliul Syngenta dispune de o gamă destul de largă de produse pentru protecţia plantelor. „Pentru cultura de varză avem Ortiva Top - un fungicid foliar preventiv şi curativ, cu spectru larg de acţiune împotriva agenţilor patogeni, fiind recomandat la culturile legumicole. Acesta conţine două ingrediente active (azoxistrobin şi difenoconazol) cu activitate de contact şi sistemică, locală şi translaminară. Are control asupra mai multor boli, precum mana, făinarea, alternarioza, pătarea cafenie, putregaiul. Sigur că cea mai bună eficacitate este atunci când se aplică tratamentul preventiv”, a precizat Marieta Larion.

Produse noi în portofoliul Syngenta
Fie că vorbim de tomate, pepeni sau ardei, gustul este criteriul cel mai important de care Syngenta ţine cont la toate produsele pe care le oferă. În fiecare an testează şi introduce produse noi. „Dacă în 2018 am avut 21 de noutăţi, anul acesta am introdus 17 produse noi: tomate de culoare roz, acesta fiind trendul, şi specialităţile tomate cherry tip prunişoară şi, tomate cherry tip cocktail, cu fruct de 15-20 grame, tocmai pentru a satisface nevoile consumatorilor finali şi pentru a ajuta fermierii să ajungă pe rafturile supermarketurilor. Suntem prezenţi în cele mai importante bazine legumicole. Am început anul acesta cu prezentările în zona Topraisar - Constanţa, am avut la sfârşitul lunii mai în Matca - prezentarea culturilor de tomate şi ardei, la cultivatoarea Taşcă Ana, apoi la Glodeanu Sărat, pe tomate, şi la Izbiceni - Olt, pe tomate şi ardei”, ne-a declarat Ramona Grama.
Vor urma evenimentele de câmp pentru pepeni la Gheorghe Doja, Pogoanele şi Însurăţei. „Avem un portofoliu variat, cu produse noi: Mirza, un hibrid tip Crimson, vărgat, extratimpuriu, specific pentru zona de sud-est a României; Lorian F1, un pepene cu gust deosebit, cu coajă neagră, de tip Sugar Baby, cu greutatea medie de 7-8 kg, având avantajul perioadei de vegetaţie de 60-65 de zile, recomandat pentru zona Dăbuleni. Pe partea de pepene galben am testat produse noi precum hibrizi de tip ananas sau cantalup. Aducem specialităţi, pentru că tendinţa cultivatorilor este de a testa produse noi pe care să le poată vinde mai departe şi către supermarketuri”, a mai spus Ramona Grama.

Iulian Zafiu_b

Iulian Zafiu: „Matca este cel mai important bazin (legumicol - n.r.), pentru că aici se dă ora exactă când vorbim de tomate şi următoarea cultură ca importanţă ar fi varza timpurie, de vară şi de toamnă. Noi am considerat că este bine ca fermierii să vină şi să vadă noii hibrizi şi să-i cultive în condiţii de câmp; în general, cultivatorii de varză cunosc hibrizii de la Syngenta”.

Vasile Adam_b

Vasile Adam din satul Ungureni, comuna Munteni: „Am 40 de ari de solar în care cultiv roşii şi castraveţi; dar pun şi varză de toamnă, de Buzău, în câmp. Urmează să iasă. De două ori pe săptămână vin în Bacău cu 600 kg de legume şi vând la tarabă la un preţ acceptabil. Am să însămânţez şi eu hibrizii Pruktor şi Kilagreg, pentru că văd că dau rezultate”.

Ramona Grama_b

Ramona Grama: „Divizia de seminţe de legume a Syngenta este pe piaţă de mai bine de 150 de ani. În fiecare an testatăm produse noi la diferite culturi, pentru a le aduce în faţa fermierilor şi pentru a satisface cererea atât a cutivatorilor, în ceea ce priveşte productivitatea, timpurietatea, pentru a obţine profit şi preţurile cele mai bune în prima parte a anului, dar şi pentru consumatorul final”.

Vasile Croitoru_b
DIFICULTĂŢI LA RECOLTARE
Vasile Croitoru lucrează două hectare de teren în câmp şi unul de solar. Cultivă castraveţi, fasole păstăi (Auria de Bacău), pepene verde şi galben, dovlecei, varză şi vinete. Majoritatea seminţei folosite este produsă de Syngenta. În al doilea ciclu de producţie va pune tomate, pentru că se află în al treilea an consecutiv de când e înscris în Programul „Tomata” şi se declară mulţumit.
„Varza o recoltăm de pe la sfârşitul lunii mai. Preţul a plecat de la 2,5 lei kilogramul, iar acum (sfârşit de iunie - n.r.) s-a oprit între 50 de bani şi un leu/kg. A mers greu din cauza ploilor şi a lipsei forţei de muncă. Nici cu 120 lei la zi nu găseşti oameni. Vremea a fost deosebit de capricioasă şi nu am avut cum să o recoltăm la timp, varza se crapă şi se depreciază. Aici am 30 de ari şi nu am adunat decât vreo două trei tone”, ne-a declarat Vasile Croitoru.


Articol publicat în revista Ferma nr. 12/239 (ediţia 1-31 iulie 2019)

 

Vizualizat: 228 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?