Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

HEKTAR, un brand pentru profesioniști

Publicat: 15 septembrie 2022 - 00:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

AGROSEL deține peste 200 de varietăți proprii înregistrate în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România. Compania creează în continuare genetică performantă la Stațiunea de cercetare legumicolă HEKTAR.

Înființată în 1998 de frații Alexandru și Levente Szell, compania clujeană AGROSEL, din Câmpia Turzii, este, în prezent, lider pe piața semințelor microambalate din România.

 HEKTAR, un brand pentru profesionisti_b

Cercetare conservativă și creativă

 

Începând cu anul 2004 a fost dezvoltată divizia de cercetare-ameliorare, cu 2 direcții:

  1. Cercetare conservativă, pentru menținerea și selecția soiurilor tradiționale românești;
  2. Cercetare creativă, având ca obiectiv crearea de noi soiuri de legume, performante, adaptate condițiilor pedo-climatice din România.

În 2015, câteva varietăți create la AGROSEL devin primii hibrizi de ardei omologați vreodată în România: ardeiul gras Daciana F1, ardeiul gogoșar Traian F1 și ardeii lungi Napoca F1 și Potaisa F1.

 

Stațiunea de cercetare HEKTAR

 

În prezent, AGROSEL deține peste 200 de varietăți proprii înregistrate în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România.

În 2019 s-a luat decizia despărțirii celor 2 divizii - home gardening și semințe profesionale; din acest moment vorbim despre stațiunea de cercetare HEKTAR -brand care reunește varietățile ameliorate la Câmpia Turzii, dedicate cultivatorilor profesioniști de legume.

 

Investiții susținute, seriozitate și perseverență

 

Bugetul anual alocat cercetării-ameliorării este de aproximativ 500.000 de euro. Toate investițiile sunt făcute din fonduri proprii.

Echipa de amelioratori este tânără, formată din absolvenți ai facultăților de horticultură, care au în prezent peste 10 ani în companie. Know-how-ul este adus din Occident, de la specialiști de top: activitățile de ameliorare sunt coordonate de 3 amelioratori cu experiență de peste 30 de ani, din vestul Europei, fiecare dintre aceștia având in “portofoliu” varietăți consacrate pe piața internațională.

 

Hibrizi performanți dedicați românilor

 

  • Varietățile HEKTAR sunt ameliorate și adaptate la condițiile pedo-climatice din România, astfel încât performează în condițiile de climă din țară mai bine decât alte varietăți, poate mai cunoscute.
  • Un alt aspect foarte important este gustul: la HEKTAR s-a încercat crearea de hibrizi perfomanți, cu productivitate ridicată și pachet de rezistențe, dar cu păstrarea gustului tradițional într-o măsură cât mai mare.

 

VARIETĂȚI DE TOP

Dintre varietățile de top create la HEKTAR amintim ardeiul gras Valahia F1, Romulus F1, Turda F1 și Daciana F1, ardeiul gogoșar Tiberius F1, Scorilo F1 și Traian F1, ardeiul lung Carpatin F1, Napoca F1 si Potaisa F1, tomatele Moldoveanu F1 și Oltena F1, castraveții cornichon Prut F1, Tisa F1 și Bicaz F1, vinetele Minerva F1.

 

un articol de

AGROSEL

mai multe pe această temă https://agrosel.ro/ro/

Vizualizat: 942 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?