Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

„Gustar” în pomicultură

Publicat: 22 septembrie 2010 - 15:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Având în vedere că luna august este una dintre cele mai bogate perioade ale anului în fructe şi legume proaspete, nu putem ignora temperaturile extrem de ridicate, care îngreunează lucrările specifice acestei perioade.

Click pe poza pentru galerie!

Acum se culeg fructele de cais cu coacere târzie şi cele de piersic, prunele, merele şi perele de vară, precum şi arbuştii fructiferi. Având în vedere temperaturile destul de mari din această perioadă şi perisabilitatea ridicată a fructelor, vom lua măsuri de prerăcire şi de comercializare rapidă a producţiilor.

Tratamentele fitosanitare se fac atât în plantaţiile recoltate, cât mai ales la speciile şi soiurile cu coacere de toamnă a fructelor (măr, păr, gutui, castan comestibil şi prun). Scopul acestora este menţinerea stării de sănătate a producţiei şi a aparatului foliar, ştiind că în această perioadă are loc creşterea intensă a fructelor şi procesul de diferenţiere a mugurilor de rod atât la speciile sâmburoase, cât şi la seminţoase.

 

Lucrări de sezon în livezi

În plantaţiile unde intervalul dintre rânduri este puternic îmburuienat se recomandă cosirea ierbii şi folosirea acesteia ca mulci sau ca furaj, ţinând seama de grupa de toxicitate a pesticidului folosit.

După recoltarea fructelor, continuăm tăierile de vară în verde în faza apariţiei mugurelui terminal, la sâmburoase, precum şi la lăstarii în creştere, în cazul speciilor seminţoase. În plantaţiile tinere se continuă lucrările de formare a pomilor şi dirijarea ramurilor, se elimină cele concurente sau crescute în poziţii nepotrivite şi se taie lăstarii inutili, din punctul de prelungire a ramurilor de bază.

Pentru stimularea creşterii fructelor, când temperaturile sunt foarte ridicate şi pierderile prin evaporarea apei din sol sunt mari, în funcţie de zonă şi de posibilităţi, se fac udări cu circa 250-300 mc/ha, iar în curţi se aplică 3-4 găleţi de apă la pomii izolaţi.

În a doua jumătate a lunii august, se finalizează pregătirile pentru industrializarea fructelor.
La speciile pomicole cu recoltare de toamnă se definitivează evaluarea producţiilor de fructe pe specii şi soiuri, apoi se pregăteşte campania de recoltare prin asigurarea ambalajelor, a forţei de muncă şi a mijloacelor de transport, apoi trecem la dezinfectarea spaţiilor de depozitare.


Asigurarea producţiilor viitoare

În pepinierele pomicole, unde a început deja campania de altoire a puieţilor şi a marcotelor, în caz de secetă se recomandă irigarea câmpului, pentru a asigura fluxul sevei portaltoilor, respectiv dezlipirea uşoară a scoarţei pentru oculaţie, mai ales la speciile sâmburoase.

Această campanie hotărâtoare de producere şi procurare a materialului săditor pomicol trebuie să fie precedată de asigurarea altoitorilor, a ramurilor altoi din plantaţiile mamă certificate, a bricegelor, cosoarelor şi a materialului de legat.

Tot acum încep lucrările pregătitoare înfiinţării în toamnă a noilor plantaţii de pomi şi de arbuşti fructiferi. Se aleg terenurile, se defrişează tufărişurile, se strâng buturugile, pietrele şi toate resturile vegetale.

În plantaţiile comerciale, se desfundă terenul, iar în curţi se fac gropile şi se asigură îngrăşămintele organice. După stabilirea sortimentului de soiuri, pe specii, se ia legătura din timp cu pepiniera ce mai apropiată şi se contractează materialul săditor. Sunt de preferat pomii altoiţi şi arbuştii fructiferi produşi în pepinierele autorizate şi în unităţile care asigură autenticitatea, calitatea şi starea fitosanitară a soiurilor.

 

SOIURILE DE DEPOZIT

Verificarea şi pregătirea spaţiilor de depozitare pentru mere şi pere (soiurile de depozit) în vederea păstrării fructelor se face prin deratizarea spaţiilor cu diferite produse, aplicate sub formă de praf sau de momeli.

Se curăţă bine toate cuiburile de mucegai cu o perie de sârmă, se dezinfectează pereţii şi tavanul cu o soluţie de piatră vânătă în concentraţie de 2% şi se văruiesc cu lapte de var. Tocurile geamurilor, uşile şi pardoseala se spală cu o soluţie de sodă, 4%, după care se pulverizează o soluţie de formalină, 2,5%.

Dezinfecţia gazoasă se poate face prin arderea sulfului amorf (aproximativ 40 g pentru 1 mc de spaţiu). Incinta trebuie să stea închisă ermetic timp de 48 ore, după care se aeriseşte puternic. Important este să verificăm instalaţiile de răcit temperatura şi de ventilat aerul, apoi ne vom pregăti pentru transportul şi stivuirea lăzilor în depozit.

TABEL: TRATAMENTE ÎMPOTRIVA DĂUNĂTORILOR

Tratamente în pomiculturăClick pe poza pentru galerie!


NOTĂ

• Tratamentele se întrerup cu 10-14 zile înaintea maturării şi recoltării fructelor pe specii şi soiuri.

• Nu se folosesc substanţe care după evaporarea soluţiei pătează fructele.

Vizualizat: 760 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?