Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Greşeli la alegerea materialului de plantat

Publicat: 29 septembrie 2021 - 19:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Se spune că toamna ”se prind” mai toţi pomii, însă pentru reuşită trebuie respectate anumite reguli de aur. Prima este procurarea unui material pomicol sănătos şi adaptat zonei în care se va înfiinţa livada.

Inginerul Alexandru Marinescu din Vrancea, în urmă cu câţiva ani, şi-a dorit să înfiinţeze o livadă de măr. Problemele au intervenit la achiziţionarea materialului săditor. „Am procurat mai multe soiuri pentru 7 hectare de livadă. După ce am plantat circa 1,5 ha, am găsit material genetic pomicol cu cancer bacterian”, ne-a declarat livădarul. Alexandru Marinescu a fost nevoit să înceteze lucrarea, însă nu a renunţat la ideea de livadă. Acum are o plantaţie de prun care a intrat pe rod anul acesta.

 

4 greşeli la alegerea pomilor

 

plantari de toamna fara greseli_b

Pomicultorul vrânceana inventariat câteva dintre greşelile în alegerea materialului săditor pomicol.

1. Nu se ţine cont de zonarea speciei pomicole, fiecare având un areal distinct de cultură;

2. Procurarea ocazională a materialului săditor de la diverşi furnizori şi nu din pepiniere recunoscute oficial şi controlate, care să garanteze: autenticitatea, calitatea şi sănătatea pomului. Se recomandă ca puieţii să fie comandaţi din timp şi crescuţi pe baza unui contract de plantare menit să asigure că soiul (ca şi portaltoiul) sunt disponibili în cantitatea dorită;

3. Procurarea puieţilor cu grave probleme fitosanitare. Materialul trebuie să fie steril (fără viruşi, liber de boli şi dăunători de carantină).

4. Achiziţionarea materialului pomicol de calitate necorespunzătoare. Altoiul trebuie să fie prins bine în portaltoi, iar planta să prezinte rădăcini ramificate.

 

Cancer bacterian în pepiniere!

 

Otilia Cotuna, cadru didactic la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului şi cercetător SCDA Lovrin, a diagnosticat la cireş cancerul bacterian al pomilor fructiferi, boală produsă de bacteria Agrobacterium radiobacter pv. Tumefaciens. „Dintre speciile sâmburoase, cele mai afectate sunt piersicul Şi migdalul, urmate de cireş, mahaleb şi corcoduŞ. Din păcate, observ că patogenul este din ce în ce mai prezent în livezi, dar, mai grav, este prezent în pepiniere. Nu de puţine ori am văzut puieţi cu tumori. Recomandarea mea este să alegeţi şi să verificaţi cu mare atenţie materialul de plantat şi să respectaţi toate măsurile de prevenţie”, precizează ceretătoarea.

Click AICI şi află ce alte greşeli trebuie evitate la plantările de toamnă!

 

Să învăţăm din păţaniile altora


Am cules de pe facebook câteva reacţii ale pomicultorilor nemulţumiţi de materialul biologic fructifer procurat.

Afinistul: “O pepinieră mi-a vândut plante de 1 an ca fiind de 2. Plus că preţurile au fost cele de material săditor certificate; când erau importuri ieftine din Polonia”.

Gheorghe: “În urmă cu 3 ani am comandat prun, soiul Jojo (rezistent la Plum pox - varicela de prune). În anul III a venit surpriza: au rodit prune… Stanley! Curând, pomii s-au virusat de varicelă”.

Geo: “Eu am luat peri din soiul Favorita lui Clapp; s-au prins, dar au venit din pepinieră bolnavi de foc bacterian”.

 ing alexandru marinescu (1)_b

Fiţi cu ochii-n patru la alegerea şi procurarea materialului săditor! - ALEXANDRU MARINESCU, pomicultor din Vrancea

 

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 623 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Imagini din cadrul expoziţiei şi târgului de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". Realizările, greutăţile şi dorinţele membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Oi "Retezatul-Haţeg" ne-au fost expuse de către Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociației.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?