Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Grădina de legume – ce lucrări facem în luna mai?

Publicat: 08 mai 2020 - 10:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În grădina de legume, luna mai este o perioadă cu multe lucrări. Iată ce specii trebuie semănate şi plantate acum şi ce lucrări trebuie să faceţi în câmp şi în solarii!

 Pentru întocmirea acestui calendar legumicol, ne-am consultat cu specialiştii Victor Lăcătuş şi Costel Vînătoru. Iată ce recomandă reputaţii cercetători.

Ce semănăm? Tomate pentru procesare, castraveți, pepeni galbeni și verzi, fasole de grădină, țelină, ridichi de vară-toamnă, ceapă, verdețuri (lobodă, măcriș, spanac, ștevie).

Ce plantăm? Ţelină, ceapă de apă, praz, varză de vară, varză creață, varză de Bruxelles, tomate, castraveți, dovlecei, ardei gras, gogoșar, lung și iute, pătlăgele vinete.

Tratamente la răsad: înainte de plantare se face călirea termică şi fertilizarea foliară cu Folimax 0,3% (eventual combinat cu unul din produsele: Vertimec 1,8 EC 0,1%, Mospilan 205 G 0,0125%, Mavrik 2 F 0,05%, Laser 240 SC 0,05% sau Coragen 200 SC 0,0175%).

 

Activităţi în grădina de legume:

- pregătirea patului germinativ pentru semănat;

- erbicidare (înainte sau după semănat/plantat, în funcție de erbicidul aplicat);

- fertilizarea cu complex NP (20.20.0 sau 18.48.0) 200 kg/ha;

- irigare (în funcție de asigurarea cu apă a solului, iar în cazul plantării de răsad, cu 1-2 litri/cuib).

 

4 intervenţii în solarii:

  1. Întreținerea culturilor (mușuroire, palisare, defoliere, de la caz la caz cârnirea plantelor de tomate - cu deosebire cele destinate ciclului scurt, eliminarea fructelor tarate);
  2. Fertilizarea prin picurare cu îngrășăminte complexe NPK +ME (de tipul IDROSOL sau GELIASOL, în diferite combinaţii NPK, 0,5-2,5 kg/1000 m.p./zi, în funcție de starea de fertilitate a terenului și de faza de vegetație).
  3. În perioadele de stres (temperaturi scăzute noaptea, nebulozitate) se vor aplica fertilizări cu îngrășăminte foliare cu NPK+ME+substanțe bioactive de tipul FOLIMAX 0,3% sau SOLFERT (în funcție de fenofază, de exemplu 10.5.40+ME la tomate în perioada de coacere 0,4-0,5 %); produsele sunt compatibile cu majoritatea pesticidelor;
  4. Se încep (se continuă) recoltările la: castraveți, dovlecei, fasole de grădină, tomate, ardei, pătlăgele vinete, verdețuri, plante aromate ș.a. La tomate se poate stimula legarea fructelor cu substanţa activă 2,4 D.

Grădina de legume în luna mai_b

PE SCURT: 3 probleme din grădina de legume şi rezolvările lor

  1. Cloroza dezechilibru de sinteză cauzat de şocurile termice cu temperaturi scăzute.

Rezolvare: eliminarea plantelor din cultură.

  1. Mana

Rezolvare: stropiri cu produse pe bază de cupru sau produse cu bază mixtă, cum ar fi: Foliogold 537,5 SC sau Consento 450 SC 02%;

  1. Tuta absoluta

Rezolvare: tratament cu unul dintre produsele: Affirm 0,95 SC 0,15%, Voliam Targo 0,07%, Alverde 0,1%, Laser 240 SC 0,05% sau Coragen 200 SC 0,0175%. Sau cu prădători precum macrolophus pygmaeus şi nesiodiocori şi capcanele cu feromoni, lămpile UV sau plăcile negre lipicioase.

 

Consultă Calendarul grădinarului pe un an întreg ca să vezi ce poţi semăna în iunie, ce lucrări să faci în august şi alte sfaturi utile!

Vizualizat: 5319 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?