Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

GALAŢI: Să vină banii din PROGRAMUL de TOMATE!

Publicat: 18 ianuarie 2018 - 00:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producătorii agricoli gălăţeni care s-au înscris în Programul de Tomate culeg ultimele cantităţi de roşii din solarii. 

Astfel, mulţi dintre aceştia au îndeplinit condiţiile de eligibilitate pentru a primi contravaloarea în lei a sprijinului anual în valoare de 3.000 euro/beneficiar.

La mijlocul lunii noiembrie am vizitat solariile a doi legumicultori din comuna Matca, ambii înscrişi în programul guvernamental.

Samsarii nu vor să factureze marfa!

Lilieana Nela Radu are în gospodărie un solar în suprafaţă de aproape 4.000 mp. A intrat în programul de tomate pentru ciclul al doilea de producţie. “Am muncit cot la cot cu soţul meu pentru a realiza programul guvernamental. Până acum am vândut mai mult de două tone de roşii în piaţa en gros din Matca şi în pieţele din Suceava. Preţul a fost mulţumitor, dar nu trebuie să ne plângem. Acum mai avem de recoltat mai mult de două tone de roşii; va fi cam ultimul cules din acest an. Piaţa a căzut, preţul este mic, puţin peste un leu kilogramul. Acum aşteptăm să primim banii cuveniţi prin schema de ajutor de minimis. Dar nu pot să nu subliniez sprijinul de specialitate din partea d-nei Tanţa Tăbăcaru, de la Direcţia Agricolă, cea care ne-a instruit să ajungem cu bine la capăt”, ne-a declarat producătorul agricol din Matca.
Lilieana Nela Radu s-a declarat bucuroasă şi dintr-un alt motiv. A accesat Submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, una dintre cele mai solicitate măsuri de finanţare cu fonduri europene din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Cu banii primiţi şi-a ridicat un nou solar în care a produs primul ciclu de castraveţi, ardei şi acum roşii. “Am avut serioase probleme la realizarea programului de tomate pentru că le-am vândut samsarilor care nu voiau să ne dea factură pentru marfa cumpărată. Or, noi nu puteam justifica la Direcţia Agricolă că am comercializat producţia de roşii obţinută”, ne-a precizat fermiera.

 matca-_b

Pentru mai multe detalii despre acest subiect citiţi în revista Ferma nr. 21/204 (ediţia 1-14 decembrie)

Un articol semnat de MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 291 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?