Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fulgerarea prunelor: ce este și cum apare?

Publicat: 09 mai 2020 - 08:54
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Hoplocampa minuta vă poate compromite toată recolta din livadă dacă nu interveniţi la timp pentru combaterea acesteia. Când şi cu ce trebuie să acţionaţi!

Fulgerarea prunelor_b


Petre David are o livadă de 4.700 mp în Ulieşti, judeţul Dâmboviţa. 40% din pomii din livadă sunt pruni, iar restul meri, peri, piersici, cireşi, vişini, nectarini. Fermierul dâmboviţean ne-a împărtăşit ce face pentru a combate acest dăunător specific prunului.

„Următorul dăunător în livada de prun va fi viespea neagră, care atacă la scuturarea florilor şi legarea fructelor. Aceasta înţeapă la codiţa fructului care se află în formare după ce cad petalele şi depune acolo ouă care eclozează. Larvele pătrund apoi în sâmburele prunei. Prunele cad în lunile mai-iunie, fenomen care se numeşte fulgerarea prunelor. Sunt acele prune care au coloritul pe jumătate verde, pe jumătate mov şi ne înşală, crezând noi că sunt deja coapte, dar ele de fapt conţin o larvă în sâmbure. Dacă o singură viespe înţeapă până la 100 de fructe, fără nici un fel de tratament, putem suferi compromiterea totală a recoltei”, spune Petre David.

 Fulgerarea prunelor_b

Tratament obligatoriu!

„Pentru a combate viespea neagră a prunului trebuie aplicate tratamente chimice cu insecticide pe bază de Lambda - Cihalotrin, la scuturarea florilor, când 80 la sută din petale sunt scuturate deja. În floare nu se stropeşte sub nici o formă! Tratamentul trebuie aplicat dimineaţa sau seara, ca să protejăm şi albinele. Se face un singur tratament, iar la atac masiv sau dacă plouă, tratamentul se repetă la 5-7 zile de la prima aplicare”, mai spune pomicultorul dâmboviţean.

Hoplocampa minuta - larvă_b
Alte două metode preventive

Deşi tratamentul chimic este obligatoriu pentru a combate viespea prunului, mai există câteva metode pentru a ţine la distanţă acest dăunător.

1. Efectuarea de arături în adâncime sub pomi, acolo unde iernează larvele de viespe neagră. Arăturile adânci ar trebui efectuate atât primăvara, cât şi toamna, însă riscă să afecteze rădăcinile pomilor.

2. Eliminarea fructelor infestate este o altă metodă importantă de prevenire a atacului de viespe neagră. Fructele infestate trebuie adunate de pe jos şi distruse imediat ce cad din pom, înainte ca larvele să iasă din fruct.

 Fruct atacat de viespea neagră a prunului_b

Vizualizat: 2589 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?