Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Fructele şi legumele din pieţe, la control!

Publicat: 17 iulie 2022 - 22:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Autoritatea Naţională Fitosanitară derulează Programul naţional pentru monitorizarea reziduurilor de pesticide în fructe, legume şi cereale. Probele sunt prelevate în fiecare judeţ. Unde vor merge inspectorii fitosanitari în luna iulie? 

 

Două laboratoare

 

Prin punerea în aplicare a programului, statul garanteză că produsele vegetale româneşti ajunse pe piaţă sunt sigure pentru consumul uman din punct de vedere al utilizării produselor de protecţie a plantelor şi respectă conţinuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide. Programul este implementat la nivel naţional de Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide din Plante şi Produse Vegetale ( LCRPPPV ) Bucureşti, de Laboratorul Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide din Plante şi Produse Vegetale ( LRCRPPPV ) din Târgu Mureş şi de oficiile fitosanitare judeţene. Inspectorii din cadrul oficiilor judeţene fitosanitare prelevă probe, conform unui calendar instituţional, şi le vor transmite celor două laboratoare, unde vor fi analizate. Probele sunt prelevate din depozitele şi silozurile comercianţilor, din depozitele şi silozurile producătorilor ( probe din produsele care urmează să fie livrate pe piaţă în maxim o zi ), din unităţi engros, supermarketuri, de la vânzători cu amănuntul şi din pieţele agroalimentare. Nu sunt prelevate probe din cultură.

 

Inspectorii fitosanitari în acţiune

 

Potrivit regulamentelor europene, din momentul introducerii pe piaţă ca produse alimentare sau hrană pentru animale, produsele nu pot conţine reziduuri de pesticide care să depăşească nivelul maxim admis. LCRPPPV Bucureşti analizează 374 de substanţe active, iar LRCRPPPV Târgu Mureş, 235 substanţe active. În judeţul Argeş, de pildă, în perioada 18 – 12 iulie, va fi prelevată câte o probă de: ceapă, pepene galben, pepene verde, caise şi castraveţi, din care două probe din supermarket şi trei probe de la micii producători. În judeţul Arad, în perioada 25 – 29 iulie, inspectorii fitosanitari vor preleva câte o probă de pepene verde, pepene galben, caise ( sau zarzăre ) şi salată şi două probe de grâu. Trei probe vor fi luate din supermarketuri şi trei probe de la micii producători. În judeţul Bacău, va fi prelevată, în perioada 18 – 20 iulie, câte o probă de pepene verde, pepene galben, mazăre boabe, vinete, castraveţi şi tomate, din care două probe vor fi ridicate din supermarket şi patru probe de la micii producători. În medie, în luna iulie, din fiecare judeţ vor fi prelevate cinci-şase probe, din fructele, legumele şi cerealele de sezon. Rezultatele analizelor vor fi centralizate şi făcute publice la începutul anului viitor.

 

Vizualizat: 536 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?