Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Fructele au ajuns un desert. Cumpără cine poate!

Publicat: 17 mai 2022 - 20:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sătmăreanul Gheorghe Aciu s-a abonat la Ferma şi a câştigat una dintre cele 3 tablete Samsung de la Concursul Abonatului 2022. Am stat de vorbă despre revistă, dar şi despre ofurile pomicultorului din Blaja.

Gheorghe Aciu are 62 de ani şi se ocupă de pomicultură din 1978. A lucrat în IAS iar acum se ocupă de livada familiei, împreună cu fiul său, absolvent de agricultură.

M-am bucurat să aud că abonatul nostru a făcut liceul în comuna sătmăreană Livada, locul în care m-am născut. Şi, evident, ne leagă şi pasiunea pentru horticultură.

concursul abonatului 2022 01_b 

FRUCTELE IAU DRUMUL UNGARIEI

 

Plantaţia pomicolă a familiei Aciu se întinde pe 20 de hectare. În Livada de la Blaja sunt meri, pruni, caişi şi piersici.

Aproape întreaga producţie este comercializată în vederea industrializării, la o unitate din Ungaria care produce sucuri din fructe. O parte din recolte, mai ales merele de consum sunt vândute pe piaţa locală.

 

PROCESAREA FRUCTELOR, PROIECT DE VIITOR

 

Fiul lui Gheorghe Aciu a aplicat, în urmă cu doi ani pentru "instalarea tânărului fermier" şi a dotat plantaţia cu utilajele necesare. Tatăl şi fiul se gândesc şi la o investiţie în procesarea fructelor, pe viitor, pentru adăuga plusvaloare producţiei obţinute.

Are o mare supărare cititorul nostru. Din cauza preţurilor din ce în ce mai piperate ale produselor agroalimentare, fructele aproape că au devenit un desert, un produs de lux, şi nu un aliment absolut necesar în meniul zilnic al oricărui român!

concursul abonatului 2022 04_b 

3 PROBLEME ÎN POMICULTURĂ

 

L-am întrebat pe abonatul nostru care consideră că sunt cele mai importante trei probleme cu care se confruntă pomicultorii la ora actuală. Iată ce am aflat:

1. Subvenţia pentru pomicultură este cea mai mică dintre toate sectoarele agricole.

2. Proiectele pentru investiţii ar trebui să beneficieze de alocări şi procente mai mari pentru sumele nerambursabile. Dacă în viticultură s-a făcut reconversie cu 100% finanţare, pomicultura a primit fonduri europene nerambursabile în proporţie de doar 50%.

3. Creşterile foarte mari de preţuri la inputuri, combustibili şi substanţele de protecţia plantelor au dus deja la majorarea costului de producţie. În mod normal, costurile se reflectă în preţul de vânzare. "Dar cum să vinzi mai scump, în condiţiile în care puterea de cumpărare scade?", întreabă pomicultorul.

ABONAMENTUL I-A ADUS TABLETA!

Sunt peste 5 ani de când Gheorghe Aciu este abonat la revista Ferma. Îmi mărturiseşte că nu-şi aminteşte exact, pentru care are senzaţia că citeşte revista de când lumea! Urmăreşte toate articolele legate de pomicultură şi noutăţile de la APIA, în speranţa că autorităţile îşi vor îndrepta mai mult atenţia spre acest sector.

A fost desemnat câştigător la "Concursul Abonatului 2022" în urma tragerii la sorţi iar tableta primită sperăm să îi fie de mare folos în activitatea zilnică!

 

un articol de

NICOLETA DRAGOMIR

Vizualizat: 556 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?