Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Fort Knox-ul viticulturii românești. Un Institut renăscut din ruină

Publicat: 25 mai 2022 - 17:05
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pentru mine şi probabil pentru mulți alții, Ștefănești-Argeș reprezenta mai ales numele unei zone viticole celebră cândva. Și al unei stațiuni de cercetare aflate aproape în moarte clinică...

Am avut însă bucuria să descopăr altceva. Și îi rog, mai ales pe acei sceptici care nu cred că oamenii competenți și hotărâți pot reuși chiar și când totul pare pierdut, să citească acest articol.

Mărturisesc, dintru început, că Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Biotehnologii în Viticultură Ștefănești - Argeș nu-mi este un loc străin. În urmă cu aproximativ patru ani am mai scris despre el. Atunci am scris având în gură un gust de cenușă și convingerea tristă că nu peste mult timp voi afla despre dispariția sa...

 

Soarta îi părea pecetluită!


Pe scurt, Institutul era îngropat în datorii. Activitatea științifică era drastic redusă, iar cercetătorii își primeau salariile cu întârziere. Cât despre producția de vin, linia automată de îmbuteliere fusese vândută pentru a plăti parte din datorii. Mai funcționa doar o linie manuală, iar vinificația se făcea în niște cazane vechi. În sediul central nu mai exista acces din șoseaua principală, căci terenul cu poarta și aleea de acces fusese retrocedat.

Pe scurt, soarta Institutului părea pecetluită: vânzarea pe bucăți pentru plata datoriilor. Soartă pe care au avut și alte stațiuni de cercetare din agricultura românească...

 institut stefanesti 1_b


În 4 ani s-au rezolvat toate!

 

De curând am aflat că la Ștefănești lucrurile s-au reașezat și stațiunea a renăscut. Parcă nu prea îmi venea să cred, deși mi-o doream. M-am dus la fața locului și am trăit bucuria de a vedea că lucrurile sunt mult mai bune decât ar fi putut visa cineva în urmă cu patru ani.

Nu numai că problema datoriilor a fost rezolvată, dar cercetarea științifică a fost relansată, producția de vinuri regândită și, simbolic, terenul de la poartă s-a întors la INCDBH Ștefănești, fiind cumpărat de la fostul proprietar. Într-un cuvânt, soarta a fost întoarsă!

 

Problemele nu s-au sfiit de o istorie de 60 de ani!


Cum a fost posibilă această revenire, mi-a povestit Dorin Ioan Sumedrea, directorul Institutului: „Stațiunea de la Ștefănești are o istorie de peste 60 de ani. A fost înființată în 1959. În 60 de ani au fost numeroase transformări. Se acumulase un patrimoniu și o experiență uriașă. Aci s-au desfășurat cercetări de horticultură, de pajiști, de zootehnie, de pedologie. De aici s-au desprins la sfârșitul anilor 60 Institutul de Pomicultură de la Mărăcineni, Stațiunea de la Albota, ca și altele.  Cu atât mai mult asta te face să te cutremuri de situația în care se ajunsese acum câțiva ani!".

institut stefanesti 2_b


Datoriile şi subfinanţarea


În actuala structură, Institutul a fost înființat în 2004. Dorin Ioan Sumedrea a ajuns aici în ianuarie 2019, după 26 de ani de pomicultură, dintre care 13 ca director științific în pomicultură.

Foto 2_Dorin Sumedrea_b

"Mi-a fost foarte greu să mă despart de acest domeniu, dar m-a convins hotărârea unor oameni, care indiferent de culoarea lor politică, au înțeles să lucreze împreună ca să rezolve problema acestei instituții. Principala sursă a grelelor datorii financiare, nu numai aici, ci și în alte unități, a constituit-o subfinanțarea cercetării agricole. Ca să-și acopere cheltuielile de funcționare, institutele nu-și mai plăteau datoriile către bugetul de stat, acumulând sume mari, la care se adăugau penalități. Datoriile înseamnă pentru un institut că nu mai este eligibil pentru proiecte de cercetare, mai ales internaționale sau din fonduri europene. De aici vine dezastrul! Concret, la noi, datoriile se ridicau la aproximativ 6 milioane lei, față de un buget anual de patru milioane”.

 

Citiţi articolul integral în Revista FERMA, ediţia 15-31 MAI 2022 şi vedeţi cum a renăscut Institutul şi ce se întâmplă acum acolo!

Abonează-te urmând link-ul sau sunând la nr. de telefon 0256.213.328 (luni-vineri între orele 8-16): https://www.revista-ferma.ro/abonamente

Cumpără revista online: https://issuu.com/revistaferma/docs/revista_ferma_nr._9_15-31_mai_2022

În termeni de tezaur, putem echivala fitotronul de la Ștefănești cu un Fort Knox al viticulturii românești!

DE SEZON ÎN VITICULTURĂ!

Urmează o perioadă vulnerabilă pentru plantaţiile viticole, întrucât în mai - iunie se manifestă din plin presiunea bolilor şi a dăunătorilor, dar se derulează şi fenofazele în care aportul de microelemente este esenţial.

Vezi care sunt primele tratamente la viţa de vie efectuate în verde!

 

un articol de

ALEXANDRU GRIGORIEV

 

Vizualizat: 517 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?