Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Florin Acatrinei a pus bazele pepinierei unei noi generaţii de pomicultori

Publicat: 21 mai 2021 - 18:14
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La peste două decenii de la înfiinţarea pepinierei proprii, Florin Acatrinei este mulţumit că munca sa va fi dusă mai departe. Fiul său, Rareş-Florin Acatrinei, a ales să revină acasă şi să dezvolte afacerea.

În anul 1999, Florin Acatrinei, cercetător în cadrul Staţiunii de Cercetare Pomicolă Bacău (SCP Bacău), punea bazele unei mici pepiniere pomicole, sub deviza la care nu a renunţat nici astăzi: ”Un pom în plus, mai mulţi oameni sănătoşi”. Activitatea pepinieristică a început pe o suprafaţă de 2.000 mp, teren luat în arendă şi lucrat cu banii împrumutaţi de la un prieten, pentru a înfiinţa câmpul 1.

Puţini bani, dar multă ştiinţă

”În acea perioadă, nu aveam nicio resursă financiară. Dar aveam cel mai important avantaj : deţineam informaţia ştiinţifică şi tehnică de care aveam nevoie. Prietenul meu mi-a împrumutat aproximativ 10 milioane de lei vechi, care, la nivelul acelor ani reprezentau aproape 5 salarii medii”, arăta Florin Acatrinei.

tata si fiu acatrinei_b

Material pomicol pentru circa 70 de soiuri

După trei ani, Florin Acatrinei a înfiinţat Societatea “Pomaltoi” SRL Bacău, anual producând pomi fructiferi altoiţi certificaţi, din specii precum măr, păr, prun, cireş, vişin, cais, piersic, nectarin, etc. La ora actuală, produce şi nuc din biotipuri selecţionate, arbuşti fructiferi şi ornamentali. Certificarea calităţii este efectuată de Inspectoratul Teritorial de Control al Seminţelor şi Materialului Săditor Vrancea.
Acum pepiniera cuprinde aproximativ 4 hectare, pe care obţine material săditor pomicol pentru 15 specii şi aproximativ 70 de soiuri.

Infuzia de tinereţe dă roade

La peste două decenii de la începerea activităţii pepinieristice, Florin Acatrinei trăieşte bucuria de a vedea că munca sa va fi dusă mai departe. Fiul său, Rareş-Florin Acatrinei, care a absolvit Facultatea de Horticultură din Cluj şi care, în anul 2020, a finalizat cursurile de masterat în domeniul protecţiei plantelor, a ales să revină acasă, pentru a susţine şi pentru a dezvolta ferma pomicolă de familie.
”A realizat foarte bine faptul că aici se aplică o tehnologie corectă de producţie, prin utilizarea unui material iniţial sănătos şi prin aplicarea riguroasă a tratamentelor fitosanitare şi a lucrărilor agrotehnice. Mai mult decât atât, a venit cu idei şi cu colegi noi, iar această infuzie de tinereţe dă roade şi, în perspectiva noului exerciţiu financiar european, se profilează proiecte de dezvoltare a activităţii noii generaţii de pomicultori, inclusiv pe măsurile pentru instalarea tinerilor fermieri”, menţiona Florin Acatrinei.

acatrinei 01_b


Când am înfiinţat pepiniera, Rareş avea 4 ani şi era extrem de departe de mine gândul că am putea fi parteneri într-o fermă de familie. Dar iată că după câteva experienţe şi în afara ţării, a realizat că avea treabă şi acasă
FLORIN ACATRINEI
Cercetător şi pomicultor, jud. Bacău

Experienţa islandeză

Rareş-Florin Acatrinei face parte şi dintr-o echipă de tineri specialişti români care lucrează în cadrul unor unităţi specializate în peisagistică, în Islanda, având o colaborare online cu partenerii din Islanda. ”După finalizarea studiilor, a urmat experienţa islandeză, care, de fapt, mi-a oferit şi mai multe argumente de a munci în patria mea frumoasă. Acolo toată activitatea era modernă, automatizată, fascinantă. Am revenit acasă, cu gândul de a introduce şi aici toate elementele moderne pe care le-am cunoscut şi care se potrivesc plaiului românesc”, spunea Rareş-Florin Acatrinei.

Diversificarea activităţii

În anul pandemic 2020, atunci când oamenii nu aveau prea multă libertate de mişcare, a prins foarte bine ideea lui de a activa mai mult în online, pe partea de prezentare a produselor, a sfaturilor, dar şi a unor materiale documentare. A cuantificat reuşita prin extinderea comenzilor spre noi arii geografice. ”În toamna 2020, pentru prima dată am făcut livrări de pachete cu pomi altoiţi certificaţi către Constanţa, Curtea de Argeş, Hunedoara, Arad. Această satisfacţie mi-a deschis apetitul către noi idei profesionale şi am pus la punct un plan de diversificare a activităţii. Pentru a face paşi concreţi, aveam nevoie de colaboratori şi, tot în 2020, am convins doi foşti colegi, din Cluj, să se mute în Bacău şi să pornim pe drumul serviciilor în pomicultură”, preciza Rareş-Florin Acatrinei.

gard din pomi 01_b

Servicii specializate

Dacă tatăl său asigură prima jumătate de cale, pe drumul reuşitei în înfiinţarea unei livezi, prin asigurarea pomilor altoiţi şi a arbuştilor, Rareş-Florin Acatrinei şi cei doi colegi clujeni, care s-au mutat în Bacău, se ocupă de partea de întreţinere, în primii ani de la înfiinţare asigurând servicii de consultanţă şi chiar efectuând anumite lucrări, precum tăierile şi tratamentele în pomicultură.

Cerinţe obligatorii pentru performanţă

Cât priveşte orizontul de profit din activitatea pepinieristică, specialiştii băcăuani subliniau faptul că acesta este mai mic decât în urmă cu două decenii, inclusiv ca urmare a apariţiei pe piaţa românească a unei game mai largi de produse din import şi a creşterii costurilor cu inputurile şi cu forţa de muncă. În aceste condiţii, diversificarea serviciilor pomicole, introducerea serviciilor dendrologice (producere, livrare, plantare şi întreţinere), precum şi apelarea la informatizare, în anumite etape ale activităţii propriei ferme de familie, reprezintă cerinţe obligatorii pentru performanţă şi continuitate.

Citat cu Foto RareÈ™-Florin (1)_b

Am moştenit de la părinţii mei, ambii horticultori, o mare dragoste şi un imens respect pentru pomi şi, în general, pentru natură. Am crescut în acest spirit şi, de aceea, pentru studiile universitare, oscilând între IT şi Horticultură, am ales cea de-a doua variantă
RAREŞ-FLORIN ACATRINEI
Exponent al noii generaţii de pomicultori


un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 2289 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Liliana V Paraschiv
|
05. 26, 2021. Wednesday 00:21
Multa munca, pasiune, perseverenta si dorinta de a face bine! Stiu cat de greu a fost si cu cat respect si seriozitate s-a lucrat la aceasta pepiniera! Felicitari domnilor si mult succes pe viitor! Roadele muncii de doua decenii s-au cules si se vor culege! Va pup si va respect!
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?