Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

FERMA POMICOLĂ care scrie ISTORIE de aproape 90 de ANI

Publicat: 23 iunie 2017 - 13:45
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

UNDE-S ANII DE GLORIE AI POMICULTURII? Economistul Oliviu Feneşan continuă să coordoneze, la 69 de ani, cea mai mare fermă pomicolă administrată de stat, din România.

Fără să fie un melancolic, bărbatul care păşea pentru prima oară aici în urmă cu 50 de ani suspină încă după anii ’80, pe care nu ezită să îi numească „de glorie” pentru pomicultura românească.
Pepiniera din Aiud stabilea pe atunci un record de 1,6 milioane pomi vânduţi anual, de circa zece ori mai mulţi decât media de acum. (…) Înfiinţată în anii ’30 ai secolului trecut, sub numele “Ambrosi, Fischer şi Co.” şi naţionalizată în 1946, Ferma pomicolă din Aiud - Gîrbova este administrată în prezent de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie (SCDVV) Blaj, care a preluat-o de la SCPP Geoagiu în 1988.

oliviu-fenesan_b

În fermă de jumătate de secol
Şeful fermei pomicole este Oliviu Feneşan, economistul care păşea pentru prima oară aici în urmă cu 50 de ani. Avea pe atunci doar 19 primăveri şi tocmai ce ieşea de pe băncile Şcolii medii tehnice de contabilitate agricolă. Ajuns la 69 de ani, pensionat din 2013, bărbatul născut în comuna Unirea a revenit de la 1 ianuarie a.c. la şefia pepinierei din Aiud: „A fost adus un băiat tânăr (ca şef al fermei, n.red.), chiar m-am bucurat şi am început să-i pregătesc un loc unde să stea (în imobilul de la intrarea în livada care are rolul de plantaţie-mamă), dar nu a rezistat”, povesteşte el.(…) „Cu dragostea de pomi trebuie să te naşti, să poţi fi mereu în mijlocul lor, să ştii de dimineaţa până seara ce se întâmplă cu ei, nu contează că este sărbătoare sau zi liberă”, povesteşte bărbatul.

statiune-pomicola-aiud_b

Despre producţia de fructe, distrusă aproape în totalitate şi ce suprafaţă şi câţi angajaţi are acum ferma pomicolă, citiţi în revista Ferma, ediţia 15-30 iunie 2017!

Vizualizat: 3075 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!