Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ferma pe verticală, o soluție la criza climatică?

Publicat: 11 septembrie 2022 - 20:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Apa, element vital pentru activitatea agricolă, va fi tot mai deficitară în următorii ani. O companie italiană propune construirea de ferme pe verticală, pentru a utiliza eficient resursa de apă.

Până în 2030, lumea s-ar putea confrunta cu o lipsă gravă de apă, din cauza supraîncălzirii în numeroase regiuni și a consumului crescut. Consumul de apă la nivel global se numără printre subiectele marcate cu roșu pe Agenda ONU 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.

 

RECOLTE PERMANENTE


Agricultura pe verticală pare să garanteze o utilizare responsabilă a resurselor naturale precum apa. O companie cu sediul în Milano a dezvoltat un sistem de cultivare inovativ, care permite controlul tuturor parametrilor fundamentali pentru creșterea unei plante, garantând, în același timp, un proces de dezvoltare a culturii cât mai natural posibil.

Față de sistemele tradiționale de cultivare, tehnologia dezvoltată de Planet Farms economisește 90% din sol și peste 95% din apă, ciclurile de producție derulându-se tot anul, fără întrerupere. Apa în exces, apa evaporată și apa pentru irigații sunt reutilizate în mod constant, fiind preluate de un circuit închis de mare eficiență, tratate, purificate, îmbogățite cu sărurile minerale necesare plantelor și reintroduse în cultură, notează site-ul freshplaza.com.

ferme verticale_b 

1,5 VERSUS 200 LITRI APĂ


Producția obținută de pe 1 hectar în sistem vertical ar corespunde producției de pe aproximativ 300 de hectare în câmp deschis, unde ar fi nevoie de 200 de litri de apă pentru a produce un kilogram de salată verde, pe când, în sistem vertical, e nevoie de doar 1,5 l. Temperatura și umiditatea sunt monitorizate constant, nu există risipă de energie și sunt create cele mai bune condiții de creștere pentru plante, fără nicio contaminare. Legumele obținute în acest sistem nici nu ar mai trebui spălate: procesul de producție este complet automatizat, consumatorul final este cel care deschide primul ambalajul și atinge verdețurile.

 

GATA CU RISIPA!


Uzina agricolă Planet Farms a câștigat proiectulLIFEal Comisiei Europene demonstrând cum, prin metoda sa de cultivare, este posibil să economisești cantități mari de apă pentru a produce legume de înaltă calitate și fără a folosi pesticide. Toate bune și frumoase, numai că există și anumite rezerve: este nevoie de consum de electricitate în sistemul vertical, iar electricitatea, știm bine, s-a scumpit foarte mult.

Unii fermieri din Olanda au renunțat să mai cultive în sere cu lumină și temperatură controlate, din cauza facturilor mari la curentul electric. Rămâne însă preocuparea tot mai intensă de a găsi soluții pentru gestionarea eficientă a resurselor naturale. Cuvântul de ordine ar fi: gata cu risipa!

 

Sectorul agricol folosește 70% din apa intrată în circuitul economic, la nivel mondial.

 

 

un articol de

STELIAN RĂDESCU

Vizualizat: 460 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?