Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fasolea fideluţă - o cultură bio profitabilă

Publicat: 21 noiembrie 2014 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Căpşunarul Titi Spânu, un tânăr întreprinzător din Băleni, judeţul Galaţi, a mizat anul acesta căpşun şi pe cultura de fasole

Click pe poza pentru galerie!

Fasolea fideluţă produsă de horticultorul Titi Spânu s-a vândut ca pâinea caldă în pieţele gălăţene. Fermierul a adus în primăvară o mână de sămânţă dintr-un soi italian şi cu ea a dat lovitura. “M-a costat doar 300 de euro sămânţa, să spunem, cu totul în jur de 2.000 de lei. Am aici o suprafaţă de 60 de ari, am pregătit-o din timp, am fertilizat-o numai cu gunoi de grajd. Aveam  săpat un iaz pentru a asigura culturii de fasole apa necesară iar la 50 de zile de la semănat am început recoltatul!”, ne-a declarat Titi Spânu. 

De la jumătatea lunii septembrie a început să meargă la piaţă zilnic. Fermierul a avut în câmp la muncă circa 15 oameni, care zilnic culegeau mai bine de o tonă de fasole fideluţă. Marfă proaspătă, “a-ntâia!”, muşterii - o grămadă! “Am fost la piaţa din Matca, nu am stat mai mult de 20 de minute, mai mult mi-a luat cântăritul. Am dat-o angro cu 3 lei kilogramul - la jumate de preţ la tarabă - unor afacerişti din Tecuci, Buzău şi Râmnicu Sărat. Cu banii dintr-o zi de piaţă mi-am scos sămânţa!”, ne-a declarat cu oarece mândrie tânărul fermier.  

 

Cultură în sistem bio

Afacerea este deosebit de profitabilă. “Cultura realizată în sistem bio este bine îngrijită şi sănătoasă; în mod normal se aplică două-trei tratamente pentru atacul de rugină sau de gărgăriţa fasolei - o insectă minatoare care produce mari pagube culturii. Aici, nu a fost cazul; plantele au câte trei-patru etaje de fructificare, potenţialul soiului este foarte bun, în jur de 40-50 tone la hectar, deci o cultură extraordinar de rentabilă”, a concluzionat inginerul horticol Liviu Comănescu, expert evaluator, cel care a acordat asistenţa de specialitate în activitate.

Titi Spânu are ambiţia de a scoate două culturi pe an. „După ce recoltez totul, eliberez terenul, fertilizez cu gunoi de grajd şi apoi, la anul, voi semăna din nou. De asemenea, voi pregăti încă o jumătate de hectar pentru această cultură”, ne-a declarat cultivatorul.     

 

Visul de a fi primul cu căpşuni pe piaţă 

Titi Spânu ne spune că ar extinde mult suprafaţa cu fasole dacă ar avea apă suficientă. Deocamdată ochiul de iaz îi asigură un debit suficient pentru instalaţia de irigare prin picurare la culturile pe care le are: câteva hectare de căpşuni şi fasolea fideluţă. Cu vreo doi ani în urmă a încercat fără prea mare succes (din lipsa apei) cultivarea mai multor specii de legume de câmp: roşii, castraveţi, ardei. 

Deocamdată, consumul de fasole fideluţă nu a prins aşa bine în România, dar fermierul crede că, în curând, această leguminoasă aliment - medicament, recomandată pentru diabetici, va avea căutare.  

Visul lui Titi Spânu este să fie primul pieţar al Galaţilor, să iasă cu căpşunile lui înaintea cultivatorilor consacraţi din Satul Mare. 

 

Vizualizat: 830 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?