Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Fără viermele merelor în livezi

Publicat: 18 mai 2022 - 19:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Țara noastră produce mere foarte apreciate la nivel european. În acest sens, strategiile de combatere ale dăunătorilor trebuie să fie în capul listei de priorități. Inamicul principal al livezilor este viermele merelor. Cum îl combatem?

Viermele merelor (Cydia pomonella). _bFOTO: Viermele merelor (Cydia pomonella). Sursa foto: Alamy

Un raport al Comisiei Europene arată că România se află pe lista primilor 5 mari producători din UE, participând cu aproape 5% la totalul producției din regiune, după cum informează Ziarul Financiar!

Un randament de producție mai mare depinde și de tacticile privind protecția pomilor fructiferi împotriva dăunătorilor, dintre care, viermele merelor (Cydia pomonella) poate provoca cele mai mari pagube.

 

VIERMELE MERELOR, UN DĂUNĂTOR CU TRADIȚIE


Acesta găsește condiții favorabile în livezile din țara noastră, având 2-3 generații pe sezon, în funcție de zonă și de condițiile climatice. Femelele adulte depun ouăle chiar pe pielița fructelor sau pe frunzele din imediata apropiere. Prima generație produce pagube în stadiul fructului cât aluna, găsind ușor accesul către semințe pe la peduncul sau prin caliciu. O singură larvă poate trece cu ușurință de la un fruct la altul, putând afecta mai mult de 5 fructe într-un timp foarte scurt. Fructele atacate nu se mai dezvoltă și cad. La a doua generație, fructele, la unele soiuri, se află deja în pârgă. În timp ce se hrănesc, larvele sapă galerii în fruct, lăsând urme specifice, cu excremente. Fructul atacat prezintă ulcerații vizibile la exterior, iar zonele atacate putrezesc. Daunele provocate determină imposibilitatea comercializării producției. 

 

IMIDAN® - UN PRODUS CU EFECT IMEDIAT


Având substanța activă fosmet (400 g/kg), din grupa organo-fosforice, insecticidul Imidan® 40 WG se prezintă sub formă de granule dispersabile în apă, care acționează la suprafața frunzelor prin contact și ingestie, cu efect rapid și total. Aplicarea produsului este recomandată după scuturatul petalelor, când entomofauna utilă (albinele) nu mai este prezentă. 

Imidan® 40 WG poate fi aplicat împotriva viermelui merelor (Cydia pomonella) de la începutul dezvoltării fructelor, până la intrarea lor în pârgă (BBCH 71 – BBCH 81). Tratamentele se efectuează o dată sau de două ori pe sezon (cu un interval de 20 de zile între tratamente), în doză de 1,25 kg/ha.

 

UN pH OPTIM PENTRU CONTROLUL TOTAL AL INSECTEI


Produsul atinge cote maxime de reușită atunci când nivelul pH-ului din soluția de tratare este între 5,5 și 6. În acest sens, utilizarea partenerilor din gama Wuxal este binevenită, deoarece aceștia, pe lângă alte beneficii, au și rolul de corectori ai pH-ului.

 

COMBINȚII OPTIME


Cel mai des întâlnite combinații sunt cele care includ: 

  • • Wuxal® pH Optim, corector de pH, care garantează un randament ridicat al produsului și care, în același timp, conduce la o absorbție îmbunătățită a nutrienților în plantă și reduce duritatea apei;
  • • Wuxal® Boron Plus, fertilizant foliar pe bază de acid boric 100% asimilabil și disponibil plantei, ce sporește eficacitatea insecticidului și are avantajul că poate fi aplicat în apă cu duritatea de până la 40° dH (grade de apă dură). 

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Vizualizat: 2181 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?