Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Familia Tanache produce legume pe cont propriu!

Publicat: 04 octombrie 2020 - 10:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Un hectar de teren fertil în spatele casei şi o tarabă într-o piaţă agroalimentară din Bucureşti: acestea sunt cele două elemente-cheie ale activităţii familiei Tanache.

Soţii Tanache din satul Dumitrana, oraşul Măgurele, judeţul Ilfov sunt legumicultori şi cultivă mai toate soiurile de legume. Au şi două solarii, de aproape 1000 mp, dar cea mai mare suprafaţă nu este protejată.

 collage fam tanache_b

 

O mână de ajutor

 

Pe Gabriel Tanache l-am descoperit datorită unui anunţ pe care l-a publicat pe un site de promovare a micilor producători agricoli, în timpul celor două luni de stare de urgenţă declarată de autorităţi din cauza pandemiei CoVid-19. Mulţi legumicultori, să ne aducem aminte, nu reuşeau să mai ajungă la piaţă, întâmpinau dificultăţi în vânzarea legumelor proaspete (ceapă verde, salată, ridichi) şi, în aceste condiţii, oameni de bine au creat platforme online unde micii fermieri îşi puteau promova gratuit produsele. Pe Gabriel nu l-a sunat nimeni, în urma anunţului publicat pe platforma online, ca să-i cumpere ceapa şi salata. L-am sunat eu, ca să-i aflu povestea.

În timpul stării de urgenţă, când au fost acele restricţii de circulaţie, legumicultorul a continuat, totuşi, să meargă la piaţă, ca să-şi vândă marfa. Mai mult, a dat o mână de ajutor şi vechilor săi clienţi: ”am fost sunaţi de persoane mai în vârstă, care nu aveau voie sau se temeau să iasă din casă, să le facem cumpărăturile necesare pentru traiul zilnic”, spune legumicultorul.

fam tanache 1_b 

 

Înapoi, la dragostea dintâi

 

Gabriel lucrează pământul cu mama şi cu soţia sa. El şi-a ajutat părinţii încă de când era copil, mai târziu a încercat câteva meserii, a fost măcelar, şofer de tir de cursă lungă, dar în cele din urmă tot la dragostea dintâi s-a întors, la legumicultură.

fam tanache 2_b 

 

A refuzat hypermarketul!

 

„Sămânţa o produc singur. Nu folosim erbicide, prăşim manual. Pentru dăunători folosim, însă, tratamente”, îmi spune Gabriel. Au venit de la hypermarket să-i propună o colaborare, legumicultorul a refuzat. L-au invitat unii într-o asociaţie, i-a refuzat.

Omul reprezintă perfect categoria de mici producători agricoli care lucrează pe cont propriu şi sunt datori numai clienţilor lor să le ofere marfă bună! Familia Tanache din satul ilfovean Dumitrana dovedeşte că un hectar de teren arabil are nu numai o valoare strict imobiliară, stabilită la bursa tranzacţiilor cu terenuri. Pământul lor produce valori preţioase, care au gust, arome, susţin sănătatea şi viaţa. Dar mai mult decât atât, lucrat bine şi cu sârguinţă, hectarul acesta de teren agricol le asigură traiul de zi cu zi, libertatea în iniţiativă şi încrederea în forţele proprii.

fam tanache 3_b 

 

NEÎNCREDERE ÎN AUTORITĂŢI

 

Familia Tanache nu a accesat fonduri europene, nu încasează subvenţii agricole, nu s-a înscris în programul ”Tomate româneşti”. Poate neîncrederea asta în autorităţi au căpătat-o acum câţiva ani, când un inspector de la minister venit să evalueze pagubele provocate de grindină unui solar, pentru a acorda despăgubiri din banii statului, a confundat procentul cu metrul pătrat! În loc să consemneze în procesul verbal că solarul a fost distrus 100%, a scris în rubrica respectivă 100 mp. Eroarea inspectorului a diminuat mult suma acordată drept despăgubire: a primit 200 de lei, în loc de 2000 de lei, după ce cheltuise bani, timp şi nervi pe la Bucureşti ca să deschidă contul solicitat de minister. De atunci, nu a mai vrut să audă de sprijinul ministerului. Se descurcă şi ei cum pot.


un articol de
DUMITRU NEDELCU

Vizualizat: 1390 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?