Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Familia TACHE îşi încearcă norocul cu PROGRAMUL “TOMATA”!

Publicat: 05 mai 2017 - 10:29
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

CURAJ DE LEGUMICULTORI PASIONAŢI! Comuna Saelele, situată în colţul sud-vestic al Teleormanului, stă în umbra Izbicenilor din vecinătate: albeaţa solariilor şi a serelor e mai redusă, cum priveşti aşezarea de pe malul râpos care separă lunca de prima terasă a Câmpiei Române. 

Legumicultorii din Saelele, prinşi în hora competiţiei, nu se lasă nici o clipă pe tânjală: lângă solarul de anul trecut mai construiesc unul, cumpără echipamente noi, cultivă soiuri noi, trag tare, parcă să-i ajungă din urmă pe cultivatorii situaţi peste apa Oltului.

Intru în ograda familiei Tache şi traversez bătătura printre două case: pe dreapta una veche, de prin anii 70, pe stânga o casă nouă, cu etaj, cu pereţii drişcuiţi. Două generaţii de case în aceeaşi curte, având în structura lor, pe lângă materialele solide, şi energia anilor de muncă ale proprietarilor.

Mă întâmpină Niculiţa Tache. Mâinile ei au pielea aspră. Mă invită să văd unul dintre solariile cu tomate. Plantele sunt bine dezvoltate, printre frunze zăresc fructele verzi avide de lumină şi căldură. “Pe 21 mai ar trebui să ieşim la piaţă cu roşii. Ne-am înscris în programul ministerului, pentru cei 3000 de euro. Nici nu ştim cum va trebui să dovedim că am vândut cele 2000 de kilograme. Poate vom primi de la administraţia pieţei o adeverinţă cu ştampilă”, îşi exprimă femeia nelămurirea.
(…)

tomate-verzi_bClick pe poza pentru galerie!

“Ce veţi face cu cei 3000 de euro?”, îi întreb. ”Vrem să schimbăm folia şi să o manevrăm cu un sistem nou, prin manivelă”, mă asigură femeia. ”Mai vrem să cumpărăm nişte instalaţii cu aer cald, electrice. Poate ieşim mai bine decât dacă folosim godini. Cheltuim pe iarnă 6000 de lei cu lemnele necesare”, îmi expune planul de cheltuieli. Mă bucur să aud că legumicultorii din Saelele intenţionează să investească banii de la guvern în utilarea solariilor. Echipamente mai bune înseamnă şansa obţinerii unor recolte mai bune. Sigur, deocamdată vorbim de planuri. Fermierii s-au înscris în program, dar pentru banii de la guvern mai trebuie să aştepte. Despre cheltuirea lor vorbim după ce vor intra în cont. Fireşte că fermierii nu stau după banii promişi de autorităţi. Ei ies cu marfa lor să înfrunte rigorile pieţei. Familia Tache îşi vinde legumele la Piteşti. Anul acesta au ieşit cu ridichile în 10 martie. La tarabă stă o cumnată, iar transportul îl efectuează fratele lui Lucian. Taxa pentru tarabă este de 200 de lei, plătită lunar. Ei au închiriat două tarabe. Mai plătesc şi chiria unui apartament, 300 de lei/lună.

Citiţi întreaga lor poveste în revista Ferma, ediţia 1-14 mai 2017!

Vizualizat: 5933 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
|
12. 03, 2017. Sunday 19:15

Ce soiuri de rosii cultiva?

1.
Gigi
|
05. 06, 2017. Saturday 13:41

M-as bucura ca acesti oameni care muncesc cu truda pamintul sa primeasca acei bani,dar nu cred ca vor putea.Conditiile sint de asa natura puse ca sa nu reuseasca.Se cer facturi de vinzare si perioade de vinzare greu de indeplinit.Este un fel de escrocherie politica.Astept sa vad un articol dupa primire banilor.

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?