Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

FACTURA ÎNGROAPĂ POMICULTURA!

Publicat: 11 februarie 2022 - 17:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

„Dacă nu se iau măsuri, jumătate dintre pomicultorii români vor dispărea de pe piaţă!”, avertizează administratorul Asociației Pomicole Itești, cu referire la impactul preţurilor la energia pentru pomicultură.

„La fermele noastre, preţul unui megawatt a crescut de la 250 lei, la 800-1.300 lei! Dacă până acum, costul mediu cu depozitarea mărului, pe o perioadă între şase şi opt luni, era undeva la 0,6 lei pe kilogram, acum s-a dus spre 1,5 lei/kg”, spune Lucian Mugurel Florea, administratorul Asociaţiei Pomicole Iteşti.

mere iarna ok_b 

Concurenţă pe piaţa merelor


Producătorii vor să vândă toată marfa existentă pe stoc şi să scape de condiţiile de depozitare. „Cei mai straşnici concurenţi sunt ungurii şi polonezii care vin la ofertă cu un preţ la măr fix cât e la noi costul cu depozitarea, adică 1,5 lei/kg! În realitate, mărul pleacă din fermele noastre cu 3 lei/kg, deoarece ambalajele, eticheta, transportul, paleţii, pungile, toate s-au scumpit. De asemenea, pe piaţa liberă kg de măr este undeva la 2-2,50 lei/kg şi 3 lei la supermarket!”, a continuat interlocutorul băcăuan.

 

Stocuri mari, vânzări slabe!


La asociaţia băcăuană sunt peste 700 de tone de fructe care se mişcă anevoios, volumele de vânzări sunt cu 40-50% mai scăzute, faţă de anul trecut. Viitorul se anunţă cu adevărat... găunos! „Cred că jumătate dintre producători nu vor mai fi în piaţă. Vor dispărea pomicultorii care au plantaţiile îmbătrânite şi nu cred că mai au vreo şansă de a reporni motoarele!”, susţine Lucian Mugurel Florea.

 

Alte state au găsit soluţii!


Ungaria şi Polonia, spre exemplu, se confruntă cu aceleaşi probleme. „Diferenţa e că în aceste state s-au găsit şi aplicat soluţii. În Ungaria, spre exemplu, livădarii pot converti plantaţiile în sistem ecologic şi primesc de la guvern o compensaţie între 4.000 şi 6.000 de euro/ha, timp de trei ani. În Polonia, statul suportă costul cu îngrăşămintele. Deci, se caută soluţii de avarie pentru a depăşi acest episod de criză şi pentru a nu se distruge livezile vechi”.  

mere iarna ok 2_b 

Ce pot face autorităţile?

 

La nivelul UE mai este o măsură pe care ar putea s-o aplice şi România: Directiva privind retragerile de pe piaţă. Potrivit acesteia, se strâng produsele de către autorităţi şi apoi sunt donate aşezămintelor sociale, iar producătorii primesc o compensaţie calculată undeva la 1,78 lei/kg. De ajutor ar mai fi: scăderea accizei la motorină, subvenţionarea unei cote din preţul îngrăşămintelor, plafonarea preţului la electricitate, acordarea de credite performante.

 

Producătorul, ţap ispăşitor?!


Asociația Pomicolă Itești a sesizat Consiliul Concurenţei să verifice importurile de măr care vin cu preţuri extrem de mici, sub costurile de producţie! „Răspunsul primit a fost halucinant! Am fost acuzaţi că nu am atras fonduri şi că nu suntem performanţi! Cum să fim performanţi dacă nu suntem sprijiniţi? Dacă am fi avut autostrăzi nu ne-ar fi costat atât de mult transportul. Tot ce n-a făcut statul, Consiliul Concurenţei a aruncat în curtea noastră!”, şi-a vărsat amarul Lucian Mugurel Florea.

                             

În ultimii 5 ani, producţia de mere din România a crescut cu 18%, în timp ce numărul de meri a scăzut cu 2%, până la 24,2 milioane, arată datele INS.

Lucian_Florea ok_b

Statul nu face licitaţiile la care şi noi am fi putut să ne înscriem, cum ar fi programul „Mere în şcoli”. Există pâghii pe care le are statul la îndemână şi care ar putea ajuta sectorul pomicol să nu ajungă în colaps! - LUCIAN MUGUREL FLOREA, Administrator Asociaţia Pomicolă Iteşti

 

ASOCIAŢIA POMICOLĂ ITEŞTI

Asociația băcăuană a fost înființată în anul 2011 ca grup de producători recunoscut preliminar de către Ministerul Agriculturii. Deține o suprafață de 90 ha cultivată cu pomi fructiferi, din care mai bine de două treimi sunt livezi de măr. În 2016, grupul s-a transformat în organizație de producători în sectorul fructe. Pomicultorii iteşteni deţin un spaţiu de depozitare cu o capacitate de 1.000 de tone cu atmosferă modificată - controlată şi de 500 to, pentru produse refrigerate. Asociaţii au intrat cu producţia în retail încă de la început.

 

un articol de

Marian MUŞAT

Vizualizat: 1494 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?