Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fabrica de aur verde

Publicat: 16 noiembrie 2016 - 16:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În inima Ardealului, la doi pași de Târgu-Mureș, Jozsef Toth (foto) se ocupă de “altoirea” nucului românesc cu aurul de 24 de carate.

Împreună cu cei doi asociați ai săi, Jozsef Toth a pus bazele societății Nucifere Regia, o afacere care se va ocupa integral de binefacerile nucului. Un business creat pentru satisfacerea plăcerii de a ieși în natură.

Nucifere RegiaClick pe poza pentru galerie!

Nucul românesc a intrat pe mâna bijutierilor
Știu o mulțime de românași care ies săptămânal în natură. La un grătar și o bere. Dar nu știu câți dintre ei s-au gândit vreodată să împletească ieșirea în natură cu un business integrat. O viitoare fabrică de aur verde. Deja o pepinieră ultramodernă de nuc românesc, alăturată unei livezi proprii de 70 hectare. De la producerea portaltoiului din sămânță (60-80.000 bucăți pe an) și până la valorificarea produselor și subproduselor care se pot obține din miezul și coaja nucilor, precum și din rădăcinile și frunzele de nuc. O adevărată regie de nucifere, cum bine se numește acest business început acum trei ani din dorința de a împleti frumosul cu utilul. Ceea ce fac în general bijutierii. La rang de artă!

Peste 3 milioane de euro pentru viitorul de aur al nucului românesc
Deja au cheltuit un milion de euro și rezultatul se vede din… satelit. Solarii pentru adăpostul puieților, camere izoterme în care se ține materialul săditor imediat după altoire, timp de două-trei săptămâni, la o temperatură constantă de 27-28 grade Celsius și la o umiditate controlată de sută la sută. Cu apă dedurizată, pentru evitarea depunerilor pe capilarele instalației de umidificare. Totul sub controlul atent al calculatorului. La subsol, unde bănuiam că s-ar afla un beci, este cea mai modernă și, probabil, cea mai mare seră îngropată din România, cu o suprafață utilă de 640 mp. Tot acolo se află și boilerul pentru produs agentul termic destinat încălzirii solariilor de deasupra. Dar și o altă cameră izotermă unde se depozitează ramurile pentru altoit. Totul cu un rost bine definit, nimic la voia întâmplării.
Urmează investițiile în fabrica de procesare complexă a produselor nucifere. O investiție de viitor, având în vedere că cererea pe acest gen de produse nu este satisfăcută. În acest moment se ridică undeva la doar 47 la sută din potențial. Deci e loc berechet pe această piață a produselor din nuc. România este acum pe locul opt în lume în ceea ce privește producția de nuci și pe primul loc în Europa, conform datelor oferite de Organizația Mondială pentru Agricultură și Alimentație.

Coaja de nucă se folosește și la șlefuirea bijuteriilor
Poate de la acest punct confluența dintre bijutier și nuc - “regele pomilor” - a pornit spre o altă dimensiune, cea economică. Așa că, Nucifere Regia a plecat pe un drum care duce inevitabil spre succes prin muncă, viziune și perseverență. Dovadă că abordarea este una de antreprenoriat modern stă platforma online, bine structurată, plină de informații care să satisfacă nevoia de cunoaștere și să stârnească interesul pentru acest gen de cultură. Preiau câteva rânduri care dau istoriei nucului o culoare aparte, demnă de legendele Olimpului: „Originea nucului se pierde mult în istorie, identificându-se cu episoade din mitologia greacă unde nucul era asociat cu darul profeției. Acolo Artemis Caryatis, o tânără din Laconia, iubită de Dionysos, înzestrată de Apollo cu darul clarviziunii, ajunge a fi transformată într-un nuc roditor, și apoi, nucul, trece printr-o mulțime de tradiții și obiceiuri românești în care nucile și frunzele nucului sunt întrebuințate în diverse ritualuri și credințe populare”. Pentru cine dorește să fie o clipă în lumea Nucifere Regia, se poate accesa pagina web: www.nucifereregia.ro/despre-nucifere/.

Nucul românesc - cea mai fericită alegere
Datorită stabilității, adaptabilității și calităților gustative ale fructului, nucul românesc este cea mai bună alegere pentru înființarea unei livezi. Cei 30 de angajați permanenți ai Nucifere Regia, conform spuselor directorului comercial Jozsef Toth, sunt în măsură să asigure întregul pachet de servicii privind înființarea unei plantații profesionale de cea mai înaltă calitate. De la alegerea terenului, a materialul săditor, până la vânzarea producției. La întrebarea firească de ce numai nuc românesc, Toth a subliniat că rata de prindere a materialului produs aici, din soiuri autohtone, se ridică frecvent la peste 95 la sută. În livada lor a ajuns chiar la peste 98 la sută, spre deosebire de o rată de sub 50 la sută la materialul importat. „Au fost cazuri în care pierderile la plantare a materialului săditor din import s-au ridicat la 60-70%”, a întărit bijutierul-fermier Jozsef Toth.
Apoi a adus în față necesitatea alegerii cu grijă a terenului pentru plantat. Atât ca relief și ca expunere la soare, cât și ca structură. Au avut de curând un caz în care un investitor a trebuit să renunțe la a planta 20 ha cu nuc într-un teren pe care nu ar fi obținut niciodată nuci. Apoi a apelat cu încredere la serviciile Nucifere Regia și a plantat 40 ha într-un alt loc, bine ales pentru cultura nucului de către specialiștii angajați (mulți dintre ei foști cercetători) ai Nucifere Regia.
Iar cererea de material săditor e cu mult peste ceea ce se poate produce în acest moment în țară. Au o mare problemă cu obținerea ramurilor de altoi, deoarece stațiunile de cercetare din Râmnicu-Vâlcea, Târgu-Jiu, Geoagiu-Băi și Institutul de la Mărăcineni au o ofertă limitată, mult sub cererea de pe piață din acest moment. De curând au obținut aprobările necesare pentru crearea unei livezi mamă cu soiuri de la aceste unități de cercetare, așa că „viitorul sună bine”, conform unui slogan publicitar arhicunoscut.

Managementul - principala garanție a succesului
Cea mai mare casă de bijuterii din România, Sabion, prin acționarii săi, vrea să ridice nucul acolo unde îi este locul. Pe jilțul pomiculturii! Așa că au construit cel mai ambițios proiect din România privitor la această specie pomicolă generoasă. Au angajat specialiști de „talie și formare internațională” pentru ca pepiniera, consultanța, studiile de fezabilitate, analizele de sol și producția de nuci să meargă strună. Apoi, atunci când procesarea va fi capabilă să împlinească total visul investitorilor, s-au gândit la o asociație națională a producătorilor de nuci. Dar toate la rândul lor, bine puse la punct, ca și muchiile pietrelor prețioase tăiate și șlefuite de bijutier cu răbdare și pricepere, aproape de infinit.
Sunt convins că Nucifere Regia este și va fi o mare poveste de succes, în care personajul principal este nucul românesc și dorința de a face un business împletit cu natura.

 

“TRUCURILE” UNEI CULTURI REUȘITE
Printre sfaturile obținute de la specialiștii Nucifere Regia am aflat că nu e bine să cultivi și altceva pe terenul unde ai plantat livada de nuc. Lucernă în nici un caz, nici pruni sau caiși. Nici să pască pe teren oi de carne. Distanța de plantare ideală este de la 8/8 m până la 10/10 m. Nucul are puțini dăunători și intră pe rod după anul cinci. Până atunci, e bine de insistat pe creșterea rădăcinilor, ceea ce presupune tăierea anuală a tulpinii.
Nucul românesc nu are mare nevoie de întreținere, dar e bine ca în jurul pomilor terenul să fie săpat și mușuroit.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 20 (181) din 15-30 noiembrie 2016

Vizualizat: 7626 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!