Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Experiența Marcoser: carența de fier la legume

Publicat: 16 iunie 2016 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În desfășurarea proceselor de creștere și dezvoltare a legumelor, o importanță deosebită o au elementele minerale care sunt preluate din sol sau din substratul de cultură odată cu apa de irigat. Specialistul Costel Pohrib, liderul Asociației pentru Agricultură Avansată din Matca, explică în detaliu cum se instalează și cum se manifestă carența de fier la legume.

Click pe poza pentru galerie!

“Proporția cantitativă a elementelor chimice din corpul plantelor variază, iar acestea sunt împărțite convențional în macroelemente, mezoelemente și microelemente.

Când în nutriția plantelor lipsește sau este insuficient un element chimic necesar, apar boli fiziologice, însoțite de încetinirea sau oprirea creșterii rădăcinii, a tulpinii, a frunzelor sau a fructelor. Unul dintre cele mai importante microelemente cu rol în creșterea și dezvoltarea tomatelor este și fierul. Acesta este utilizat de plante sub formă de săruri feroase și ferice și influențează fotosinteza, fosforilarea oxidativă și metabolismul azotului și catalizează biosinteza pigmenților clorofilieni și carotenoizi”.

 

Simptome ale carenței de fier

Potrivit specialistului, fierul intră în compoziția enzimelor de la nivelul cloroplastelor (organitele care conțin pigmentul verde), în vreme ce lipsa/cantitatea insuficientă de fier conduce la o acumulare scăzută de pigmenți clorofilieni la nivelul țesuturilor noi formate (vârfuri de creștere, lăstari noi) și de aici - cloroza apicală sau lipsa pigmentului clorofilian de la nivelul vârfurilor de creștere.

Diagnosticarea corectă a unor deficiențe de nutriție este importantă în menținerea creșterii și dezvoltării plantelor în condiții optime. În funcție de durată și de gravitatea fenomenelor, aceste dereglări de nutriție afectează calitatea și cantitatea producției. 

“Cauzele care pot conduce la apariția carenței de fier pot fi mai multe. Între acestea aș aminti prezența fosforului în exces, care împiedică buna aprovizionare a plantelor cu fier (raportul optim P/Fe este de 40-50); raportul Fe/Mn (fier/mangan) considerat a fi o cauză a dereglărilor ce apar în nutriția plantelor. La un conținut mare de Mn, apare carența de fier și nu în ultimul rând, creșterea nivelului de pH al solului peste 7, ce conduce la indisponibilizarea fierului pentru plante, astfel că și în eventualitatea unei bune aprovizionări cu fier, relevate de analizele chimice, acest element devine indisponibil pentru plante”, susține specialistul. 

 

 

 

Potrivit recomandărilor lui Costel Pohrib, pentru a preveni sau corecta carențele de fier în culturile legumicole se pot aplica următoarele îngrășăminte: Agroxilato-fe și Naturalmix-L (cu aplicare foliară), iar cu aplicare radiculară - Regulacid, un fertilizator cu un pH puternic acid ce reglează pH-ul soluției de irigat și a solului, astfel încât fierul blocat la nivelul solului din cauza pH-ului alcalin (mai mare de 7) devine asimilabil de către plante.


 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.11(172) 15 - 30 iunie 2016

 

Vizualizat: 1313 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!