Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Eurofruct, NaturEvo și Nufarm, parteneriat pentru performanță

Publicat: 23 septembrie 2016 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În plin sezon de cules al prunelor, am acceptat invitația lansată de NaturEvo pentru a vedea rezultatele de producție obținute în ferma Eurofruct Viile din județul Galați. De la plantații tinere, la cele aflate pe rod, cu ramuri care se lasă sub greutatea producției, NaturEvo a demonstrat că există soluții flexibile pentru o serie de probleme în livadă.

Click pe poza pentru galerie!

În luna iunie a.c., NaturEvo a invitat jurnaliștii în livezile Eurofruct, administrate de Bogdan Lefter. Două luni mai târziu, am mers din nou în ferma gălățeană, pentru a verifica rezultatele în timpul recoltării. „Am vrut să prezentăm tehnologii în care am înglobat produse Nufarm, cu care deschidem un parteneriat. Am arătat produse și tehnologia pentru refacerea plantației afectate de îngheț, refacerea potențialului de producție și a producției în sine și pentru adaptarea tehnologiilor la condițiile specifice anului 2016”, a spus Ioan Enoiu, administratorul NaturEvo.

 

În pofida vremii nefavorabile, producția a fost securizată

Efectele unui an dificil nu s-au văzut în plantațiile vizitate. Fie că vorbim de vița de vie pentru struguri de masă, de plantațiile de măr și de prun aflate pe rod sau de plantația tânără de măr. Totul arăta ca la carte. 

O grijă în zona Viile o reprezintă vânturile puternice, care creează probleme cu înghețul. „Pentru a evita problemele din perioada înghețului, timp de o lună am aprins baloți de paie pentru a proteja cultura. Am reușit să obțin producție de caise, deși 90% din floare a înghețat”, precizează Bogdan Lefter. 

Vița de vie pentru struguri de masă arăta impecabil, plantația era într-o stare bună, iar potențialul de producție era promițător. Acestea, cu toate că în anul precedent via a fost afectată de un îngheț total. În plus, „anul acesta, înfloritul a durat mai mult de două săptămâni pentru că a fost foarte frig și apă multă”, a adăugat Ioan Enoiu. Pentru tratamentele la vița de vie, Nufarm a aplicat fungicidul Prolectus, foarte rezistent la spălare și cu o perioadă de acțiune mai lungă, fiind totodată mai prietenos cu insectele utile. 

O altă problemă întâlnită a fost nelegarea fructelor din cauza lipsei insectelor polenizatoare. 

 

Intrare timpurie pe rod la noile plantații

Plantația veche aduce rod bun, însă vin din spate plantațiile mai noi. Cu tratamente bine administrate, se poate grăbi intrarea acestora pe rod. „La plantația tânără de măr, înființată în toamna anului trecut, prinderea este de 99%. La plantare s-a folosit Rootip Basic, pentru a stimula menținerea și formarea noilor rădăcini, la care s-a adăugat Novatec Classic. În anul 2 va da o producție mică, iar în anul trei va fi în plin proces de producție. Cu tratamentele aplicate, plantația va intra pe rod mai repede cu 1-2 ani decât în mod normal. Agricultură performantă înseamnă și să încercăm să ardem etapele prin tehnologii performante”, consideră Ioan Enoiu. 

La Eurofruct, specialiștii se gândesc continuu la dezvoltare. Acum plantația are o sută de hectare, dar mai sunt în pregătire trei parcele care cumulează 50 ha. „Dacă vrei să faci o investiție, trebuie să ai o gândire pe zece ani”, spune Viorel Lefter, tatăl proprietarului Eurofruct și consultant pentru înființarea plantațiilor pomicole. 

Planurile sunt de a planta cais, cel puțin pe primele zece hectare. „Mai avem teren în pregătire, o parcelă de 10 ha și încă două de câte 20 ha. Mai plantăm în următorii ani 50 ha. Aleg specia care să nu necesite multă manoperă. Mi-aș dori cireș, dar la recoltat este nevoie de multă forță de muncă. Aș merge în continuare pe mult cais”, spune Bogdan Lefter despre planurile de extindere a livezii. 

 

 

 

PRODUCȚII MULȚUMITOARE, ÎNTR-UN SEZON POMICOL DIFICIL

Urmele unui an 2016 dificil abia se mai văd în plantații, iar producțiile sunt mulțumitoare. Mai ales că anul acesta a fost unul dificil și atipic pentru pomicultură. „Anul 2016 a fost diferit. Am avut perioade foarte calde în iarnă, cu foarte mici perioade cu frig. Pornirea în vegetație a fost cu o lună mai devreme. Motiv pentru care culturile precum caisul, piersicul, au fost surprinse în floare atunci când au mai apărut înghețuri. A urmat o perioadă cu ploi puternice și zile foarte reci, astfel încât pornirea în vegetație s-a redus la o săptămână. După aceea a venit seceta, cu radiații foarte puternice. Acum există riscul de arsuri solare”, a detaliat Ioan Enoiu.

Cea mai bună dovadă a întreținerii optime a livezii este producția. „Pentru cireș, ne așteptam la 10 tone/ha, dar am recoltat 6 tone/ha, recoltă de o calitate bună pentru comercializare, iar o altă tonă a fost de o calitate mai slabă. La vișin am avut probleme la înflorit și mare parte din flori au avortat. Nu a fost producție bună, doar 30 tone de pe opt hectare. Cu caisul, care a avut probleme la îngheț, am reușit ca de pe 7 ha să scoatem 60-65 tone. Sperăm să compensăm cu supraproducția de la prun. Cred că vom depăși 20 tone/ha. La măr sperăm să ajungem la 25-30 t/ha, față de anul trecut când a fost de 30-35 tone/ha”, a arătat Bogdan Lefter cifrele producțiilor anului 2016.

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.16(177) 15 - 30 septembrie 2016

Vizualizat: 975 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!