Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Efectul PICADOR: 3 motive pentru a-l alege

Publicat: 13 martie 2023 - 15:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cartoful este o cultură importantă în sectorul agricol din România, atât datorită resurselor investite de fermierii cultivatori, cât și din perspectiva provocărilor directe și indirecte cărora aceștia le fac față.

Una dintre problemele la zi o reprezintă dăunătorii polifagi de sol, cum sunt viermii sârmă (Agriotes spp.) și buha semănăturilor (Agrotis spp.), care pot fi controlați doar prin măsuri preventive și sigure. Cipermetrin este o substanță activă cunoscută, cu eficacitate ridicată, disponibilă în cantitate mare în insecticidul microgranulat de sol PICADOR 1,6 MG (16 g/kg). Iată cel puțin 3 beneficii pentru care merită să îl alegeți.

Buha semanaturilor la cartof_b

Buha semănăturilor (Agrotis spp.), Sursa foto: alamy.com

 

BENEFICIUL 1:

 

Control preventiv foarte sigur. Viermii sârmă și buha semănăturilor atacă plantele de cartof (și nu numai) atunci când sunt în stadiul de larvă matură și au deja aparatul masticator puternic dezvoltat, astfel încât să poată roade tuberculii. Datorită mobilității mari în sol, rata de dăunare este foarte ridicată, întrucât o singură larvă poate ataca mai mulți tuberculi. Granulele de PICADOR, aplicate în brazdă la plantare, constituie o barieră protectivă în jurul tuberculului, cu efect de contact și repelent foarte bun.

• Viermii sârmă (Agriotes spp.) pot fi recunoscuți după corpul alungit și puternic chitinizat, de culoare galben-portocalie. Atacurile lor se produc mai ales atunci când tuberculii sunt dezvoltați, alterând calitatea producției și diminuând valoarea comercială a acesteia. Tuberculul prezintă galerii și țesuturi deteriorate, care pot constitui și un teren favorabil patogenilor. Condițiile climatice din zonele de cultură a cartofului favorizează dezvoltarea viermilor sârmă chiar și până la 1-5 larve/mp, de aceea este obligatoriu ca prevenirea atacului să se facă înainte de plantare.

Buha semănăturilor (Agrotis spp.), în stadiul larvar, prezintă o culoare cenușiu - verzuie, cu trei dungi, cea mediană fiind mai lată. Dacă larvele tinere se hrănesc cu părțile aeriene, cele mature sunt mult mai agresive, întrucât retează planta la colet și rod interiorul tuberculilor, care devin imposibil de valorificat.

Viermi sarma (Agriotes spp.)_b

Viermi sârmă (Agriotes spp.), Sursa foto: arhivă internă Kwizda Agro


BENEFICIUL 2:

 

Protecție îndelungată. Substanța activă din PICADOR 1,6 MG face parte din grupa piretroizilor de sinteză și acționează ca o neurotoxină asupra larvelor, cu efect rapid asupra lor, constând în hiperactivitate și paralizie, urmate de moartea insectelor. Efectul de protecție se menține mai mult de 3 luni, deoarece:

  • Cipermetrinul nu are efect de vapori și nu este solubil în apă;
  • Granulele de PICADOR sunt active doar acolo unde sunt aplicate și nu se deplasează, datorită densității mari, date de suportul de carbonat de calciu;
  • Prezintă o perioadă îndelungată de degradare în condiții de luminozitate și rezistență ridicată la UV.

 Viermi sarma (Agriotes spp.) 2_b

Viermi sârmă (Agriotes spp.), Sursa foto: arhivă internă Kwizda Agro

 

BENEFICIUL 3:

 

Aplicare facilă. PICADOR se aplică la plantare, cu un microgranulator, iar la capătul tubulaturii se montează un dispozitiv tip „coadă de pește” (DPX). Microgranulele trebuie răspândite uniform la baza brazdei, cât și pe lateralele acesteia, astfel încât discurile de închidere să compacteze solul tratat în jurul tuberculului. Patul germinativ va fi afânat și mărunțit în prealabil. Nu se recomandă amestecarea cu alte produse granulate, datorită densităților și a granulometriei. Doza utilizată este 12 kg/ha, respectiv o unitate de produs este suficientă pentru tratamentul unui hectar de cultură.

Află detalii despre acest produs aici: https://kwizda-agro.ro/produs/produse-protectia-plantelor/insecticide-acaricide/insecticide-sol/picador

Schema de aplicare a microgranulelor_b

 

un articol de

KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Vizualizat: 1528 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?