Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Economia de piaţă a sucombat tocmai la… piaţă!

Publicat: 20 mai 2017 - 15:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În localitatea Floreşti, limitrofă Clujului, investiţiile imobiliare au cam luat locul fermelor. Cartiere întregi de locuinţe iau locul grădinilor. Totuşi, mai la capătul localităţii, încă se mai găsesc fermieri care au rezistat asaltului imobiliar. Aşa am ajuns, împreună cu Petre Daea, de la Agraria, la familia de legumicultori Teczeşiu, intrată şi ea în programul “Tomatele”.

Cum Direcţia Agricolă Cluj i-a oferit ministrului Agriculturii mai multe variante de ferme legumicole care au accesat programul guvernamental pentru tomate, acesta a hotărât să meargă la Floreşti. Aici am făcut cunoştinţă cu o familie de legumicultori care dezvoltă o afacere înfloritoare. Fără a face apel la credite sau la proiecte de finanţare. Toate investiţiile în cei aproape 5.000 mp de spaţiu protejat le-au făcut din surse proprii. Dar, chiar şi aşa, familia cu mâinile tăbăcite de muncă se străduieşte să facă profit din această activitate.

familia1m2Click pe poza pentru galerie!
În plus, pe lângă legumele în solarii şi pe câmp (unde cu aproape două săptămâni în urmă au prins o dimineaţă cu -7oC, care le-a afectat plantaţia de varză) au o lagună tampon, între apa Someşului şi solariile foarte bine îngrijite, un bazin în care cresc şi peşte (crap). Vor să facă chiar o cultură hidroponică de salată pe acest luciu de apă.
Ministrul i-a felicitat pentru modul în care se gospodăresc, dar i-a şi încurajat, mai ales pe tânărul Teczeşiu - care este absolvent de Horticultură şi masterand la USAMV Cluj-Napoca -, să se orienteze spre accesarea de fonduri europene şi spre bănci, relatându-le pe scurt programul pe care l-a făcut MADR cu băncile comerciale. Mai ales că ferma din Floreşti are un istoric finaciar contabil.
În plus, au îmbinat anii de zile muncă în solar şi în câmp cu activitatea de vânzători. Încă o mai fac, dar la poarta fermei, pentru că pieţele din Cluj au devenit restrictive cu fermierii locali. Însă ei nu se lasă şi găsesc soluţii pentru vânzarea producţiei, pentru că au “sămânţă ” de comercianţi. Chiar cu o zi înainte de Duminica Floriilor, familia Teczeşiu a recoltat crapul. Doar la Florii este dezlegare la peşte, deci un moment prielnic pentru o vânzare cu succes. Ceea ce demonstrează că economia de piaţă se află în natura lor umană.

Unele măsuri de limitare a speculei au scos fermierii din piaţă
Deşi acele măsuri din aşa-numita Lege a pieţelor au fost gândite tocmai pentru a scoate din piaţă intermediarii, se pare că efectul a fost cumva invers. Deşi principala regulă a economiei de piaţă este tocmai legea cererii şi a ofertei, se găsesc întotdeauna oameni, atât din politic, cât şi din rândurile producătorilor, care vor reglementări de piaţă. Care nu fac altceva decât să strice o lege a firii. Iată că, tocmai la Cluj, unde dreapta politică e la cârma primăriei, a “reînflorit” mercurialul. Iar fermierii din zonă sunt nevoiţi să vândă roşiile după preţul legumelor venite din sudul României sau de aiurea. Când se ştie că diferenţa este cam de trei săptămâni între cele două zone legumicole. Ceea ce face practic imposibilă o concurenţă loială. Noroc că fermierul din Floreşti are un contract cu reţeaua de magazine Profi. Oricum, mai vindea şi în pieţele din Cluj. Dar de când cu acest mercurial, a ales să-şi facă propria piaţă, acasă, unde consumatorii care îi cunosc marfa cumpără direct din fermă. Cu un efort răsplătit prin faptul că aceşti cumpărători vin cu copiii, care se bucură să rupă legumele direct de la sursă.
Aşa cum imobiliarele le răpesc arealul de cultură, tot aşa “şmecherii” le acaparează arealul de valorificare a produselor. Iată cum economia de piaţă din piaţă se sufocă sub oblăduirea mercurialului, iar fermierii din zonă nu-şi mai găsesc loc tocmai acolo unde le era locul!


Articol publicat in revista Ferma nr. 9 (192) din 15-31 mai 2017

Vizualizat: 335 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?