Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

E vremea acarienilor în livezi

Publicat: 09 iulie 2022 - 14:58
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Temperaturile ridicate din lunile iulie și august generează condițiile prielnice pentru înmulțirea acarienilor în livadă, dăunători recunoscuți pentru pagubele pe care le produc atunci când nu sunt combătuți eficient.

Pentru siguranța producției curente, dar și pentru sănătatea pomilor fructiferi, în general, specialiștii Kwizda Agro Romania recomandă tratamentul cu acaricidul ORTUS® 5 SC la avertizare, indicat când se atinge pragul economic de dăunare de 3-5 forme mobile pe o frunză. Beneficiile sunt concludente:

 

1) Spectrul de acțiune vizează păianjenul roșu la măr și la prun


• Păianjenul roșu (Panonychus ulmi) poate fi recunoscut după aspect: adultul este galben-brun, cu lungime între 0,25 și 0,55 mm. Larva are culoare galbenă, evoluând spre galben-brun. 

• La măr și la prun, densitățile acarianului roșu pot fi ridicate, fapt ce explică pagubele semnificative pe care acesta le produce.

• Prin modul lor de acțiune, acarienii reduc vitalitatea plantelor și capacitatea pomilor de a susține fructele. Astfel, acarienii înțeapă frunza și extrag sucul celular. Înțepătura inițială evoluează într-o adevărată leziune a frunzei, transformându-se într-o pată ce se extinde, cauzând căderea frunzelor. Desigur, fotosinteza este puternic afectată.

• Atacul din vară are urmări negative semnificative în plantație, deoarece nu se mai produce maturarea lemnului, astfel încât pomii vor fi sensibili la temperaturile joase din sezonul rece, ducând uneori chiar și la uscarea acestora. 

Foto 1 Păianjenul roÈ™u - ouă (Panonychus ulmi)_bFoto 1: Păianjenul roșu (Panonychus ulmi) - ouă 

Foto 2 Paianjenul roÈ™u (Panonychus ulmi)_bFoto 2: Păianjenul roșu (Panonychus ulmi) - adult

Foto 3 Păianjenul roÈ™u - larve (Panonychus ulmi)_bFoto 3: Păianjenul roșu (Panonychus ulmi) - larve

 

2) Mecanismul de luptă este recunoscut pentru eficiență, cu acțiune de șoc


Acaricidul ORTUS® 5 SC conține fenpiroximat 51.2 g/l și acționează prin contact și ingestie, conducând la moartea acarienilor. Fenpiroximatul face parte din clasa acaricidelor ce inhibă complexul mitocondrial 1 de transport al electronilor, afectând astfel respirația celulară, producția de energie a celulelor și, prin aceasta, funcționarea întregului organism. Prin aplicarea acestui produs, dăunătorii își încetează hrănirea la numai o zi după aplicare, încetând să producă pagube. 

 

3) Prezintă avantaje multiple și flexibilitate în aplicare 


• Ține sub control acarienii în toate stadiile de dezvoltare (ou, larvă, adult), cu persistență îndelungată.

• Se aplică la avertizare, atunci când populația de acarieni începe să crească, la pragul economic de dăunare de 3-5 acarieni/frunză.

 

MOD DE APLICARE


Doza recomandată este de 1 litru/ha. Pentru o aplicare cât mai eficientă, sunt foarte importante calibrarea echipamentului și acoperirea totală a plantei cu substanța de stropit, deoarece acarienii se găsesc în general pe partea inferioară a frunzelor. Produsul nu emite vapori. Pentru un efect mai bun, se poate recomanda și un adjuvant (DESIGNER®).

  

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro


Vizualizat: 1097 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?