Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

E iarnă în podgorii

Publicat: 13 februarie 2014 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe fondul temperaturilor primăvăratice înregistrate în lunile decembrie - ianuarie, a existat temerea, nefondată de altfel, că se va produce înmugurirea timpurie a viţei de vie, iar gerul - care s-a şi produs - va compromite rodul viilor

Click pe poza pentru galerie!

Fenofaza de înmugurit este influenţată de o serie de factori interni de tip hormonal şi de o anumită temperatură utilă ca factor extern, iar declanşarea fenofazei se realizează abia în ultima decadă a lunii aprilie. Dezmuguritul timpuriu al viţei de vie se poate aprecia doar în funcţie de cum va decurge vremea în lunile februarie şi martie.

Acest lucru este important de apreciat, deoarece primul tratament important şi obligatoriu pentru făinarea viţei de vie se va face în funcţie de declanşarea fenofazei de dezmugurit.
Dacă iarna blândă urmată de temperaturile mai scăzute nu e un real pericol, există riscul apariţiei brumelor târzii de primăvară (-2...-2,5 grade C) după pornirea mugurilor în vegetaţie.

Atunci pagubele pot fi mai grave decât în cazul temperaturilor negative din timpul iernii. Însă butucul are tendinţa să-şi restabilească echilibrul vegetativ din lăstarii porniţi din mugurii secundari şi din ochii unghiulari sau din cei axiali nedezmuguriţi. Ţinând cont că datorită temperaturilor ridicate din timpul iernii ochii de iarnă nu au trecut prin procesul de vernalizare, dezmugurirea s-ar putea realiza neuniform şi atunci gradul de afectare ar putea fi minim în caz de accident climatic.

 

Când începem tăierile în uscat?

Acolo unde nu se înregistrează temperaturi minime absolute care să afecteze viabilitatea ochilor de iarnă, tăierile de rodire începute în ferestrele iernii se pot continua, dar pe suprafeţe mai mici. Se va atribui o încărcătură normală de rod, în funcţie de vigoarea butucilor şi de soiul cultivat. La soiurile plantate la baza pantei, pe văi, efectuarea tăierilor în uscat se poate face numai după trecerea riscului de apariţie a îngheţului. După trecerea acestui pericol, la sfârşitul lunii februarie - prima decadă a lunii martie, tăiatul se extinde pe suprafeţe mai mari, dar trebuie asigurată forţa de muncă necesară pentru a termina lucrarea în timp util.

La tăiere, ca măsură de siguranţă, se poate asigura o încărcătură compensatorie de 20-25% pentru soiurile aşezate la baza pantei, pe văi sau pe şes, sau se poate opta ca pe o anumită suprafaţă, în special la soiurile sensibile la ger şi la cele pentru struguri de masă, să se atribuie un număr mai mare de ochi.

Tot în această perioadă, în plantaţiile viticole afectate de cancerul bacterian se pot îndepărta tumorile de pe tulpinile butucilor infectaţi şi apoi se poate trece la stropirea acestora cu sulfat de cupru 4%. Deoarece temperaturile scăzute din timpul iernii favorizează declanşarea atacului de cancer, aplicarea acestor măsuri pot reduce semnificativ atacul.

În perioada februarie - martie se pot administra îngrăşăminte chimice cu azot şi, eventual, cu potasiu, dacă nu s-au utilizat din toamnă.


Recomandări

- tăiatul începe în plantaţiile roditoare şi apoi la cele tinere;
- lăstarii anuali maturaţi care sunt dezvoltaţi normal au lungimea de 0,8-2,0 m şi grosimea de 6-12 mm;
- cepul de înlocuire se lasă mai jos decât coarda de rod;
- dacă intevin temperaturi minime absolute în timpul tăiatului, se vor lua măsuri de compensare a încărcăturii de ochi în parcelele în care nu s-a intervenit;
- nu lăsaţi încarcături mari la butucii cu vigoare mică de creştere sau încărcături mici la cei cu vigoare mare, deoarece se va realiza un dezechilibru între creştere şi producţie.

Vizualizat: 698 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?