Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

După 20 de ani de Germania, Ioan Vrâncean a investit acasă în... afine

Publicat: 16 septembrie 2022 - 19:17
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

După 20 de ani de lucru în străinătate, Ioan Vrâncean, bistriţean din Prundu Bârgăului, a decis să se întoarcă acasă. În Germania a lucrat la afine aşa că a investit banii munciţi într-o plantaţie.  

„Iniţial venisem în ţară fără dorinţa de a întreprinde ceva. Într-o iarnă, stând la poveşti cu un prieten, acesta mi-o zis: «Mă’, hai să încercăm să facem şi noi afine!». Ideea a prins şi aşa m-am pornit la treabă”, îşi aminteşte cultivatorul de începurile unei afaceri cu „fructele vieţii” - afinele.

blueberry vranceana 01_b 

A început cu stângul...


Mai întâi a cumpărat materialul săditor de la un prieten din Făgăraş, la circa 7 lei bucata. Terenul, în suprafaţă de un hectar, îl avea de la părinţi. 

Însă, afacerea a început-o cu stângul încă din primul an. Pentru că nu s-a priceput la plantat, ci numai la întreţinerea unei plantaţii nemţeşti, aflată pe rod de vreo 30 de ani, jumătate din materialul săditor nu s-a prins în pământ.

 

Primii paşi, primele probleme


„Nu a fost o reuşită! Eu cred că am plantat în rumeguş de molid nefermentat! Nu m-am lăsat învins şi în al doilea an am replantat 1.600 de plante. Dar, altă problemă: 200 de fire de material săditor a fost afectat de monilioză, o infecție fungică extrem de păgubitoare”, ne-a declarat Ioan Vrâncean.

Capitalul de început a fost de 25 mii euro. Pomicultorul a trebuit să investească în asigurarea apei pentru udarea plantaţiei. A săpat un puţ de aducţiune la 85 m adâncime şi cu pompa a dus apa printr-o instalaţie la o lungime de 600 m. Cu timpul a achiziţionat utilajele specifice pentru lucrul într-o plantaţie de arbuşti fructiferi: tractor, plug, utilaje pentru lucrările de întreţinere între rânduri, atomizor pentru stropiri.

afin vranceana 03_b 

O plantaţie de afine bio

 

Acum, plantaţia de afine a lui Ioan Vrâncean din Prundul Bârgăului a ajuns în anul al 4-lea.

În iarnă a făcut tăierile din foarfecă pentru a forţa plantele să crească şi să rodească din plin în următorii 2-3 ani. Asistenţa de specialitate şi partea de tehnologie sunt asigurate de o companie din Arad de unde Ioan Vrâncean cumpără inputurile. Tot firma parteneră propune şi schemele de fertilizare şi tratamentele fitosanitare.

„Producţia de anul ăsta nu este încheiată, mai am încă două soiuri care urmează să ajungă la maturitatea de recoltare. Mă aştept să culeg undeva la aproape de 3 tone de afine. La recoltat lucrăm în familie şi cu câţiva vecini şi cunoştinţe, însă un ajutor de nădejde îl primesc de la băiatul meu, Adrian, aflat la vârsta majoratului. De regulă, culegem în funcţie de comenzi”, explică fermierul care a obţinut certificatul de producător.

 

Afacere prosperă de familie

 blueberry vranceana 04_b

Producţia a comercializat-o cu 20-25 de lei kilogramul pe unde a putut: în sat, la lucrătorii unei fabrici din comună, pe pieţele din Bistriţa Năsăud. Ba chiar şi la... drumul mare, în satul Colibiţa, frumoasa staţiune vizitată de turiştii atraşi de lacul numit şi "Marea de la Munte" . 

Ioan Vrâncean a încercat şi la angro, dar a fost preţul foarte mic, 10 lei kilogramul, şi nu i-a convenit!

„Am ieşit bine cu cheltuielile; ele vor fi cam aceleaşi şi în anii următori, însă mă aştept ca producţia să crească. Vreau să ajung cu plantaţia de afine pe maxim de producţie şi să scot un profit destul de bun pentru a nu mai băga bani din buzunar în cultură”, a precizat bistriţeanul. 

 

Un exemplu bun de urmat


„Nu m-am înscris în nici într-o asociaţie şi nu am înregistrat plantaţia la APIA. Am vrut să fiu pe cont propriu, mi-am dorit să merg pe propriile puteri, pe propriul meu buzunar. Iar dacă îmi ajută bunul Dumnezeu, am să fac o asociaţie familială să pot intra pe reţelele marilor magazine, în supermarketuri, pentru că va trebui să emit factură”, susţine Ioan Vrâncean. 

Exemplul afacerii cu afinele a fost urmat şi de alţi cultivatori. „În toamna trecută a înfiinţat un băiat pe o mică suprafaţă câteva fire. Apoi, văzând că treaba merge bine, a plantat vreo mie şi ceva de fire şi prietenul meu, cel care m-a sfătuit să pornesc cu afinele”, explică producătorul de afine. 

Ioan Vrâncean are şi o pagină de facebook - Blueberry Vrânceana - unde îşi prezintă plantaţia şi îşi promovează afacerea.

CONSUM DE APĂ CU STRICTEŢE

Din cauza temperaturilor extrem de mari, Ioan Vrâncean trebuie să irige din plin plantaţia. Însă o face cu restricţie pentru că puţul îi asigură debit doar pentru patru rânduri. Udă prin rotaţie ca să ajungă apa pe toată suprafaţa de cultură.  

 blueberry vranceana 02_b

Am ţinut să cultiv cât mai natural, nu am dat cu calciu, nici cu sulf, toate stropirile le-am făcut doar cu soluţii bio! Sunt scumpe şi pot spune că tratamentele m-au costat mai bine de 2.000 de lei. Dar, nu am rămas cu marfă până acuma!

IOAN VRÂNCEAN

Producător Prundu Bârgăului

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 8204 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?