Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Dublu atac la făinare

Publicat: 27 iunie 2021 - 12:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Făinarea este boala cu care toți viticultorii se confruntă anual. Flosul® SC și Attenzo® Star 50 SC sunt două formulări eficiente complementare care acționează în tandem pentru protecția eficientă a viței-de-vie.

tratamente in vita de vie_b

Scăpată de sub control, făinarea conduce la pierderi însemnate în cultură și la o producție slabă. Dacă atacul apare la înflorit, fructificarea nu se mai produce la respectivii butuci. De asemenea, făinarea afectează și calitatea vinului, care capătă un gust ușor mucegăit, amar, are aciditate excesivă sau nu mai prezintă arome plăcute și fructate.

Iată de ce metodele moderne combinate cu soluțiile tradiționale și sinergia convențional - organic au ca rezultat eficiența superioară împotriva acestui patogen.


Făinarea: simptome și management al bolii

 

• Mod de dăunare: Făinarea (Uncinula necator) poate acționa agresiv asupra tuturor organelor plantei, cu daune specifice: pe frunze apare miceliul ca o pâslă, ulterior frunzele se deformează. Lăstarii se scurtează, maturarea lemnului este deficitară. În funcție de momentul atacului, boabele se usucă sau se crapă, fapt ce determină apariția altor boli și mucegăirea strugurelui, cu pierderea lui definitivă.

fainarea la vita de vie KWZIDA _b

• Măsurile de prevenție încep de la înființarea plantației: expunerea de la nord la sud asigură orientarea ideală și corectă către soare. De asemenea, se recomandă respectarea tăierii viei (a butucilor) în perioada de repaus vegetativ și în funcție de riscurile climatice ale zonei (fie toamna târziu, fie primăvara devreme). Aceste tăieri permit dezvoltarea armonioasă a viței-de-vie, formarea unor elemente de producție foarte bune și creșterea rezistenței la boli, dăunători și la alți factori externi.

Cu toate acestea, făinarea este o boală ce se transmite în plantație de la sezon la sezon, deci intervenția cu produse de protecție este necesară atât pentru prevenția și vindecarea din sezonul curent, dar reprezintă și o investiție pe termen lung, prin contracararea viitoarelor atacuri.

 

Combatere din mai multe direcții

 

De multe ori, viticultorii optează pentru tratamente alternative cu substanțe tradiționale de combatere a făinării, cum sunt cele pe bază de sulf, și pesticide moderne, cu eficiență ridicată și cu un mod diferit de acțiune. Astfel, atacată din mai multe direcții, boala cedează, iar productivitatea și calitatea sunt cele așteptate. Eficiența tratamentului concentrat pe bază de sulf lichid, în particule foarte mici, care se dispersează uniform la suprafața plantei și asigură protecția de durată a plantei, va fi susținută în mod eficient prin aplicarea ulterioară a substanței active metrafenonă, ca prevenție, deoarece blochează imediat sporularea și penetrarea agentului patogen în cuticula plantei.

 

Sulful - tradiția eficienței, cu o formulare benefică

 

Flosul® SC, un fungicid modern pe bază de sulf lichid, 800 g/l, sub formă de suspensie concentrată, prezintă o deosebită eficiență împotriva făinării, fiind recomandat în plantațiile viticole din stadiul de lăstar 5-7 cm și până la începutul înfloritului. Un tratament adițional cu sulf are un rol benefic și în stadiul de creștere a boabelor. Alegerea acestui produs este o opțiune viabilă pentru toate tipurile de plantații viticole, inclusiv cele organice.

Una dintre trăsăturile cele mai avantajoase ale Flosul® SC este dimensiunea particulelor de sulf conținute. Dacă în alte produse, particulele de sulf au, în general, o dimensiune de 3,6 microni, în cazul acestui produs, particulele de sulf au în medie 0,8 microni. Din acest motiv, produsul prezintă o stabilitate foarte bună de-a lungul perioadei de depozitare și un risc foarte scăzut de formare a depozitelor în partea de jos a echipamentului de pulverizare. De asemenea, substanța de tratare prezintă o aderență foarte bună, acoperind excelent toate organele plantelor. Aplicarea este uniformă, protejând întreaga plantă.

grafic FLOSUL SC (1)_b

 

Sulf tolerat de plante


 

Printre celelalte beneficii ale acestui produs, enumerăm rezistența la spălare, persistență foarte bună pe suprafața foliară și organele plantei, vâscozitate scăzută și faptul că nu formează spumă. În cazul soiurilor de struguri ce prezintă sensibilitate la sulf, testele au arătat că, aplicat la temperatura de 35oC, în doză de 5 l/ha, Flosul® SC nu provoacă arsurile cauzate de celelalte formulări ale sulfului.

 

Control continuu al făinării în plantația viticolă


Fungicidul de ultimă generație Attenzo® Star 50 SC are o formulare lichidă, pe bază de metrafenonă (500 g/l), din grupa benzofenonelor. Modul de acțiune al acestui produs este unic, afectând diferențierea celulară a agentului patogen. De asemenea, perturbă dezvoltarea miceliului, afectează sporularea și blochează pătrunderea agentului patogen în cuticula plantei. La aplicarea Attenzo® Star 50 SC, rareori se mai observă dezvoltarea ciupercii dincolo de formarea apresorilor. Efectul este amplificat și de excelenta rezistență la spălare a produsului.

Attenzo® Star 50 SC oferă o protecție puternică a frunzei, din interior, deoarece metrafenona este transportată către vârful și marginile frunzei, astfel că întreaga suprafață foliară este protejată din interior, prevenind următoarele infestări. Substanța activă se acumulează în frunză, asigurându-se controlul bolii. De asemenea, prezintă acțiune de vapori.

Attenzo® Star 50 SC protejează atât frunzele, cât și strugurii, dar nu afectează fermentația și gustul mustului. Se poate aplica chiar și la intervale scurte până la recoltare, utilizarea sa neafectând calitatea vinului.

Attenzo® Star 50 SC este sigur pentru albine și acarieni prădători.

Vinurile nu se combină, dar fungicidele la vie, da

 

Mod de aplicare


Attenzo® Star 50 SC se aplică preventiv, respectând doza de 0,2 l/ha, la un interval de 12-14 zile de la sfârșitul înfloritului și până la compactare. Pot fi realizate chiar și două tratamente consecutive, iar pe durata dezvoltării vegetative între stadiile menționate, produsul poate fi aplicat de trei ori.

 

Pentru mai multe informații privind fungicidul FLOSUL® SC și cultura de viță-de-vie, vă invităm să contactați Reprezentanții de Vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

 vin vita de vie_b

 


Vizualizat: 2571 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?