Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Drumul vinului începe din plantații sănătoase

Publicat: 17 iunie 2022 - 13:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

România este în topul primilor 10 producători de vinuri din UE și datorită faptului că fermierii asociază rezultatele favorabile cu eliminarea riscurilor generate de boli ca făinarea (Uncinula necator) și putregaiul negru (Guignardia bidwellii).

Viitorul sună bine pentru viticultura românească: există estimări oficiale, conform cărora România a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere a producției de vin din UE*. Însă, odată cu dezvoltarea intensivă a sectorului viticol, a crescut și incidența patogenilor, care pot avea un impact economic negativ asupra producției. 

 

Putregaiul negru: producții diminuate


Apariția bolii este favorizată de vremea caldă, cu umiditate excesivă. Primele semne ale infecției se observă sub forma unor pete mici, gălbui, pe frunze. În timp, acestea se măresc, căpătând nuanță maronie (de ars), mai închisă în interior și cu margine ușor roșiatică. Pe măsură ce boala avansează, în centrul petelor apar picnidii, ca niște puncte mici, negre, ai căror spori pot infecta noi țesuturi din apropiere, chiar și în mai puțin de 10 ore. Pe tulpini, cârcei, lăstari sau coarde, leziunile care se formează sunt ovale, de culoare închisă, reprezentând sursă de infecție pentru sezonul următor. Boala nu atacă toți ciorchinii unui butuc, ci, în special, pe cei aflați în apropierea frunzelor atacate. Boabele strugurilor infectați devin maronii, se stafidesc, iar la final se înnegresc și se mumifiază.

Putregaiul negru pe frunze (Guignardia bidwelli) _bFoto 1: Putregaiul negru pe frunze (Guignardia bidwelli) Sursa foto: Alamy

Foto Putregaiul negru (1)_b

Colaj Foto 2: Putregaiul negru pe ciorchine (Guignardia bidwelli); Sursa foto: arhiva internă Kwizda Agro

 

Făinarea - vinuri foarte acide, slab alcoolizate 


Primele semne de infecție se manifestă vara devreme, iar răspândirea bolii este favorizată de temperaturi între 18 și 25°C și umiditate peste medie. Este ușor de recunoscut după puful alb, ca de pudră sau făină, care apare pe ciorchine, lăstar nelignificat, cârcei sau boabe. Sub puf, zonele afectate se înroșesc, iar frunzele, cârceii și lăstarii se usucă. Boabele infectate se brunifică, se înmoaie și crapă, lăsând semințele la vedere și deschizând astfel poarta de intrare pentru alți patogeni sau insecte. Mirosul este neplăcut, de mucegai, iar gustul foarte acru. Netratată, boala iernează în cârcei sau pe scoarță, activându-se în următorul sezon.

Foto 3 Făinare - atac masiv (Uncinula necator)_b

Foto 3: Făinarea viței-de-vie (Uncinula necator) - atac masiv; Sursa foto: arhiva internă Kwizda Agro


LINKIT® - mixul inovativ pentru vinuri excelente


Fungicidul sistemic LINKIT® acționează puternic curativ în cazul infecției cu făinare (Uncinula necator) și asigură prevenția viței-de-vie împotriva acesteia, precum și a putregaiului negru (Guignardia bidwellii) și pătării roșii a frunzelor (Pseudopezicula tracheiphila). Eficacitatea sa este datorată combinației unice de două substanțe active: spiroxamina (care inhibă enzimele vitale pentru dezvoltarea membranei celulare a patogenului) și difenoconazolul (cu rol în stoparea dezvoltării fungilor). 

 

RECOMANDĂRI DE APLICARE

În urma tratamentului cu LINKIT® conform cu indicațiile de pe eticheta produsului, vinificația și proprietățile organoleptice ale vinului nu sunt afectate. 

Sunt recomandate maxim 3 tratamente pe sezon, în doză de 0,5 l/ha, de la faza de trei frunze (BBCH 13), până la cea de compactare (BBCH 77), la interval de câte 14 zile între ele și cu un timp de pauză până la recoltare de 35 de zile.

Surse articol:

* https://www.capital.ro/romania-campioana-in-ue-la-productia-de-vin-cum-arata-cifrele-pentru-anul-2021.html

 

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Vizualizat: 958 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?