Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

DONNA confirmă toate aşteptările

Publicat: 26 iunie 2019 - 18:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În activitatea de cercetare şi inovare a firmei Planasa în domeniul căpşunilor, primordială a fost obţinerea de soiuri rezistente la boli şi ale căror fructe, pe lângă fermitate, să se evidenţieze şi prin gust şi aromă deosebite.

Aceste caracteristici sunt deja binecunoscute cultivatorilor români de varietăţi remontante, iar în acest sens soiul Amandine a devenit o alegere pentru mulţi cultivatori. Producţiile bune obţinute în 2018, rezistenţa la boli, forma şi mărimea fructului, dulceaţa şi aroma deosebită sunt calităţile incontestabile ale acestui soi situat în topul preferinţelor în 2019.

DONNA_b

Pe de altă parte, soiul timpuriu Donna a intrat timid în România în primăvara anului 2018, an în care şi-a început activitatea şi stoloniera firmei Planasa Eastern - membră a grupului Planasa.
Soi unifer, Donna dezvoltă o plantă viguroasă cu foliaj dens de culoare verde-închis. Este rezistentă la boli şi mediu tolerantă la făinarea de pe frunze (simptomele nu s-au semnalat pe fructe). Alături de Daroyal, datorită calităţilor lui, soiul este recomandat şi pentru cultura bio.
Fructele au forma alungit-conică de mărime mare pe care şi-o păstrează de-a lungul întregului sezon de rocoltare. Culoarea roşie strălucitoare a fructelor le face atractive de la prima privire şi le dă un aspect deloc de neglijat, ele se păstrează şi după câteva zile de la recoltare, chiar şi în condiţiile menţinerii la frigider. Achenele sunt încorporate în pieliţa rezistentă, iar pulpa este fermă. O bună elasticitate a pieliţei dă fructelor rezistenţă. Fructele sunt dulci, aromate şi zemoase şi ating cel mai înalt nivel productiv dacă sunt recoltate o dată la cinci-şase zile.
Recoltarea este foarte uşoară şi rapidă datorită tijelor lungi ce situează fructele la nivelul foliajului sau deasupra lui. Productivitatea este mare pentru un soi timpuriu, având un procent ridicat de fructe de calitatea I.

Medii prielnice de cultivare
Se comportă excelent în câmp sau în spaţii protejate; cultivate în solar, aduc un profit suplimentar cultivatorului datorită timpurietăţii acestei varietăţi. În câmp, producţia începe devreme, la doar câteva zile după Alba, dar puţin mai devreme sau odată cu Clery. Experienţele raportate până acum de către cultivatorii români privind soiul Donna arată clar că toate caracteristicile menţionate sunt în concordanţă cu realitatea. Această varietate se poate cultiva cu rezultate excelente în toate sistemele de cultură:
• în sol, atât convenţional sau în biloane mulcite cu folie;
• în cultură suspendată şi în diferite tipuri de substrat.


PRINDE PERIOADA OPTIMĂ DE PLANTARE
Pentru sezonul 2019, avem pe stoc plate frigo pentru care perioada optimă de plantare este până în data de 15 iulie. Pentru cultivarea în solarii, perioada de plantare se poate extinde, având în vedere beneficiile spaţiului protejat. Vă oferim stoloni de căpşuni produşi în România, soiuri create pentru zona noastră geografică!

 

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 11/238 (ediţia 15-30 iunie 2019)

Vizualizat: 716 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?