Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Donna, căpșun rezistent și productiv

Publicat: 19 mai 2022 - 15:57
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Soiul timpuriu de căpșun dezvoltat de Planasa devine din ce în ce mai popular printre cultivatorii din România. Donna se remarcă prin productivitatea mare și păstrarea excelentă a fructului în tufă și după recoltare.

Proprietățile importante ale soiului unifer sunt:

Situarea fructului deasupra foliajului, ceea ce asigură viteză și ușurință în timpul recoltării.

Este soi rustic, tolerant la făinare și la bolile produse de diferiți agenți patogeni din sol (poate fi cultivat în sistem BIO.

Producția se caracterizează prin procent foarte mare de fructe de calitatea I.

Fructul poate fi recoltat la intervale lungi de timp, chiar și la 6 zile, fără a le fi afectată calitatea.

 Donna, căpÈ™un rezistent È™i productiv 1_b


Pretabil diferitelor sisteme de cultură


Soiul Donna poată fi cultivat atât în sol, cât și în substrat, în câmp sau în sistem protejat. S-au obținut performanțe remarcabile atât în sistemul tradițional, dar și în cultură pe straturi înălțate, mulcite cu folie.

• Cornel Pisu, din localitatea Baldana, jud. Dâmbovița, cultivă căpșuni din soiurile oferite de Planasa. Alegerea lui s-a dovedit a fi de succes. La început a cultivat numai în câmp, dar rezultatele obținute i-au permis construirea unor solarii în care a plantat soiul Donna. ”Rezultatele sunt exact așa cum mi-au fost prezentate de Planasa: producție timpurie - anul acesta primul cules a fost pe 18 aprilie; fructe mari, lucioase de culoare roșu aprins, care se păstrează excelent. Gustul este apreciat zi de zi de clienții noștri, care le preferă celor din import, în ciuda prețului de vânzare mult mai mare”, a mărturisit Cornel Pisu.

• Roberta Mihaela Dumitrașcu, din Hotarele, județul Giurgiu, a plantat primele soiuri de la Planasa în 2019, printre ele fiind și soiul Donna. Rezultatele obținute au determinat-o să planteze în 2020 soiul Donna pe 5000 mp, atât în sistemul pe straturi înălțate, cât și tradițional pe teren nemodelat, mulcit cu paie. ”Planta s-a dovedit deosebit de rezistentă, având o dezvoltare excelentă în ambele variante. Producția obținută a fost mult peste media obișnuită la alte soiuri, ceea ce m-a determinat să măresc suprafața cultivată cu acest soi în 2021.

Apreciez colaborarea cu Vasile Fonoage, care a făcut o prezentare corectă a soiurilor și a fost alături de noi la nevoie”, a declarat fermiera.

 Donna, căpÈ™un rezistent È™i productiv 2_b


APROAPE 1 KG DE FRUCTE/TUFĂ


Petrică Gheju, din localitatea Bucovăț, jud. Timiș, spune că soiul Donna i-a întrecut așteptările. ”Plantele mari și viguroase au asigurat hrană suficientă pentru a dezvolta cele peste 900 gr. de fructe/tufă în sezonul 2021. Aspectul, mărimea și gustul fructului au fost apreciate de clientul final. Cultura este în câmp, în sol, și s-a comportant excelent, nefiind nevoie de foarte multe tratamente”, a precizat fermierul. 

 

Pentru informații și comenzi pentru sezonul 2022, luați legătura cu Vasile Fonoage, tel. 0771144766, e-mail: vfonoage@planasa.com.

 

un articol de

VASILE FONOAGE

Vizualizat: 735 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?