Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

DISTANŢA OPTIMĂ de PLANTARE în funcţie de specie în LIVEZILE SUPERINTENSIVE!

Publicat: 26 martie 2021 - 16:58
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Respectarea distanţelor de plantare este obligatorie, deoarece ele determină suprafaţa de nutriţie a fiecărui pom.

Stabilirea distanţelor de plantare este în legătură directă cu tipul de livadă, formele de coroană ale pomilor, portaltoiul, vigoarea soiurilor, gradul de fertilitate a solului.

distanta de plantare 1_b

Distanţe de plantare în funcţie de specie:

• măr: distanţa între rânduri de 3,25 m şi 1 m pe rând, ceea ce înseamnă un spaţiu vital de 3,25 mp/pom, respectiv 3.100 pomi/ha;
• prun: distanţa între rânduri 4 m şi 1,75 m pe rând, rezultând 1.450 de pomi/ha;
• cireş şi piersic: 4 m distanţa între rânduri şi 1,5 m distanţa între pomi pe rând, adică 1.666 pomi/ha;
• cais: densitate de 1.250 pomi/ha asigurată prin 4 m între rânduri şi 2 m distanţa între pomi.

 Livada viitorului_b

LIVADA VIITORULUI: PESTE 70 DE TONE LA HECTAR

Există şi în România ferme pomicole care au adoptat deja sistemul superintensiv de cultură din Olanda sau Italia, cu densităţi foarte mari, de până la 11.000 de pomi de păr la hectar şi peste 5.000-6.000 de meri la hectar! În acest caz, la cultura părului, densitatea de plantare este de 2,7 metri între rânduri, pentru a se putea intra mecanizat, şi de 30 cm între pomi. În ceea ce priveşte mărul, densitatea de plantare în acest sistem este de 2,8 metri între randuri şi 70 cm între pomi.

În acest tip de livezi producţia poate ajunge la peste 70 de tone de mere la hectar!

Livezile superintensive sunt o adevărată "fabrică de făcut bani", dar ele cer şi investiţii pe măsură în tehnologii moderne, care pot fi de ordinul a sute de mii de euro. 

Citeşte AICI 10 reguli la înfiinţarea unei livezi superintensive!

Vizualizat: 1179 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?