Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Discuţii în „fabrica de legume” (I)

Publicat: 10 mai 2011 - 15:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

În ultimii ani, s-a constatat că, în România, bazine legumicole cu tradiţie şi-au micşorat arealul, adevăraţii cultivatori de legume s-au împuţinat - unii au dispărut, alţii s-au reprofilat, producţiile sunt, de la an la an, tot mai mici, făcute cu cheltuieli din ce în ce mai mari, iar depozitele aproape că lipsesc cu desăvârşire

Click pe poza pentru galerie!

Matca este „kilometrul zero” al legumiculturii gălăţene şi locul unde problemele legumiculturii româneşti se regăsesc la scară redusă.

„Nu, domnule, la Matca nu-i o afacere, cum spun unii. Noi muncim, nu stăm la ajutorul social. Dacă s-ar fi muncit în România ca în Matca, vă spun că eram demult peste Germania!” Mircea Croitoru, preşedintele Grupului de producători „Legume-Fructe Matca”

 

„Fabrica de legume” de la „kilometrul zero”

Într-una din aceste zile capricioase de început de primăvară, am vizitat „fabrica de legume” - solarul - unui binecunoscut legumicultor din zonă, şi nu numai: Mircea Croitoru este preşedintele Grupului de producători „Legume-Fructe Matca”.

Dis-de-dimineaţă, când am intrat în gospodăria lui Mircea Croitoru - o plantă răsărită şi frumos îngrijită, aşa cum sunt, de fapt, toate „cărţile de vizită” ale mătcaşilor, acesta era în „fabrică”. Mare parte din viaţă şi-o petrece aici. Solarul are o suprafaţă de 1.600 mp. Prima cultură: castraveţi Cornişon. După recoltarea castraveţilor, urmează tomatele.

Mircea Croitoru îmi spune că ţine foarte mult la schimbarea culturilor, fără de care nu poţi pune bazele unei recolte bogate: „Din toamnă, îmi pregătesc solul cu îngrăşământ bio, Veget Humus şi Organ 3. Dau o doză de 400 kg la 1.600 mp, după care aplic sulfat de magneziu şi sulfat de potasiu.

Am arat şi am udat pe timp de iarnă, căci nu mai cultiv salată că am probleme cu bolile după aia, după care plantez răsadurile de castraveţi, până în 15 martie. Ăştia pe care-i vedeţi acum sunt puşi în pământ pe data de 8 martie, de Ziua Femeii. Solarul nu te aşteaptă!”

Mă uit la mâinele lui. Sunt bătucite de-atâta muncă. Îşi exteriorizează un gând: „De mic copil cultiv castraveţi”. Apoi, continuă: „Ca producţie, anul trecut am obţinut cam 12 kilograme de castraveţi la metru pătrat. Pentru mine e bună, dar sunt şi unii care scot la jumătate”.

 

Manifest pentru sănătatea publică

Discuţia noastră intră pe terenul minat al biostimulatorilor. Mulţi mătcaşi folosesc, în continuare, substanţe care forţează coacerea legumelor. Să iasă primii pe piaţă. Este o concurenţă acerbă. Mircea Croitoru este, însă, ferm în această privinţă: Totul, ecologic! Tot ce face se constituie, practic, într-un manifest pentru sănătatea publică. „Iată, ne aflăm într-o cultură unde merg numai produsele bio.

Sunt mai scumpe, dar dau rezultate excepţionale. Eu nu recomand nici măcar gunoiul de grajd, pentru că şi gunoiul de grajd trebuie să ştii cum îl dai. Dacă l-ai dat verde în cultură şi l-ai dat şi mult, rişti să compromiţi recolta. Şi apoi, vedeţi, cultura este curată, în timp ce gunoiul de grajd aduce buruieni”, îmi explică, cu argumente bune, legumicultorul.


La castraveţi, compost de ciuperci

Şi atunci, Mircea Croitoru a găsit soluţia: „Eu merg pe compost de ciuperci. Am trei ani de când îl cumpăr, de la ciupercărie, şi mai adaug îngrăşăminte omologate de Comisia Europeană”. Iar rezultatele se văd: cultura-i bine îngrijită şi recolta este promiţătoare.

 

O tehnologie „patentată”

În continuare, îmi destăinuie câteva din „tainele” muncii în solar. După ce a terminat cu eliberarea şi curăţirea terenului, dezinfectează, cu pompa manuală, atât scheletul solarului, cât şi solul, cu zeamă bordeleză, 3-5 kg la 100 l de apă.

Apoi, revine cu un insecto-acaricid (Novadim Progress sau Sineratox plus Fastac sau Talstar), în doze duble decât se recomandă prin prospect. Grupul de producători are un parteneriat cu firma EcoIndustries, care le furnizează produse bio olandeze şi îngrăşăminte din import.

Acum patru ani a descoperit două produse ideale pentru cultura de solar: Patent PK, pe bază de fosfor 12, potasiu 15, magneziu 5, sulf 9 şi calciu 8, precum şi Patent Kali, compus din 30 oxid de potasiu, 10 oxid de magneziu şi 17 de sulf. La 1.000 mp, aplică o doză de 75 kg de Patent PK, la care adaugă 100 kg de Patent Kali.


„Aerul e important, ca şi apa”

Reţeta unor recolte bogate nu constă în forţarea plantelor cu substanţe chimice, îmi mai explică Mircea Croitoru: „Degeaba îi dai plantei substanţe chimice, dacă nu-i dai aer la timp. Aerul e important, ca şi apa.

Am sistem de ventilaţie, i-am dat drumul, vedeţi, putem sta îmbrăcaţi în solar, este umiditate suficientă. Mulţi nu dau aerul la timp şi neaerisind planta, apar problemele, iar când mai ai în sol şi îngrăşăminte pe bază de azot, e mai grav”.


ŞTIRI
Un nou hibrid românesc de tomate

Cultura de solar este rentabilă, dar se face cu mari sacrificii. Şi cu mare cheltuială. Preşedintele Grupului de producători „Legume-Fructe Matca” vrea să încurajeze legumicultorii să cultive un nou hribrid de tomate, românesc: „Încerc, de anul acesta, să promovez un hibrid românesc de tomate, Siriana F1, produs la staţiunea de la Buzău, un hibrid foarte timpuriu, destinat, în special, pentru cultura în solarii.

Ne-am tot săturat de materialul olandez, care-i foarte scump. O sămânţă românească, pentru 1.000 de metri pătraţi, ajunge undeva la 240 lei, faţă de 150 de euro.”

70% din legume, la export

Grupul de producători „Legume-Fructe Matca”, recunoscut de Ministerul Agriculturii din 2009 are, în prezent, 487 de membri care deţin, împreună, 27 ha de solarii şi 267 ha cultivate în câmp. Producţiile medii la legume sunt bune: peste 70 tone/ha la roşii, mai mult de 100 tone/ha la castraveţi şi în jur de 40 de tone/ha la ardeiul gras, iar cu valorificarea producţiei nu sunt probleme.

Grupul de producători de la Matca are încheiate contracte cu lanţurile de supermarket-uri, iar marfa din solarii corespunde cerinţelor europene în ceea ce priveşte calitatea şi ritmicitatea. „Anul trecut, circa 70 la sută din recolta de legume produsă de membrii asociaţi a fost exportată în Polonia, Lituania şi Germania”, afirmă Mircea Croitoru.

Sprijin pentru proiecte europene

Anul acesta, peste 80 de legumicultori din Grupul de producători de la Matca vor depune proiecte pentru care cer finanţare europeană. Pentru a veni în sprijinul acestora, să-i scutească de atâtea drumuri de la Matca la Galaţi, Mircea Croitoru a apelat la experţi de la Bucureşti, care să întocmească absolut toate hârtiile necesare.

În ziua documentării, sosiseră la Matca trei experţi în întocmirea proiectelor pentru accesarea de fonduri europene, îndeosebi pentru măsurile 112 Instalarea tinerilor fermieri şi 141 Sprijinirea fermelor de semi-subzistenţă.

Vizualizat: 1336 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
grup de productori
|
09. 11, 2011. Sunday 10:35
care sunt etapele de parcurs pentru constituire unui grup de producaori.Ma intereseaza si avantajele si dezavantajele
1.
despre incalzire
|
05. 17, 2011. Tuesday 17:43
sunt interesat despre sistemul de incalzire in sere si de curind mi-a venit o ideie, foarte avantajoasa si va rog cei interesati sa ma contactati pe b_dabija@mail.ru
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?