Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Din sala de sport, în solarul cu căpşuni

Publicat: 06 februarie 2009 - 18:44
4 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
Gavril Pup din Hida, judeţul Sălaj este de meserie profesor de educaţie fizică. A moştenit de la părinţi dragostea pentru agricultură, fiind originar dintr-o zonă legumicolă din Bihor. În 1980 s-a stabilit la Hida, unde a fost repartizat ca profesor la şcoala din localitate.

Din dorinţa de a suplimenta veniturile familiei, în 1992 a înfiinţat o societate care avea ca obiect de activitate producerea de prăjituri de casă şi turtă dulce, pe care le vindea în magazine din Bihor şi Sălaj. Când acestea nu au mai avut căutare, a renunţat şi s-a apucat de zootehnie, mai ales că fiul său este absolvent de medicină veterinară.

Click pe poza pentru galerie!

De la turtă dulce, la vaci cu lapte

Domnul Gavril a închiriat o hală a fostului CAP din zonă şi, cu un împrumut de la bancă, a cumpărat 15 juninci gestante din rasa Holstein Friză. Aproximativ patru ani ferma de vaci a mers bine. Când laptele nu a mai avut preţ, s-a gândit din nou să schimbe macazul.

De data aceasta, s-a orientat spre horticultură, mai precis spre cultivarea căpşunilor. A cumpărat un motocultor, furtune pentru irigare prin picurare, motopompă, folie, şi fier pentru solarii. Om cumpătat însă, nu a vândut vacile până nu s-a asigurat că noua afacere va funcţiona.

De la vaci, la căpşuni

A înfiinţat prima cultură de căpşuni, pe o suprafaţă de cinci ari în grădină. Asta se întâmpla toamna. Primăvara a vândut vacile şi a investit în continuare în producerea căpşunilor. Pentru început a cultivat căpşunile în câmp. A cumpărat şi un solar, de ocazie, pe care l-a folosit timp de doi ani.

De pe cinci ari şi din trei solarii a produs peste 900 de kilograme de căpşuni. Preţul de vânzare a fost încurajator şi cererea pe piaţă suficient de mare (a vândut inclusiv pe piaţă în Cluj-Napoca) ca să-l determine să meargă mai departe.

În prezent, Gavril Pup cultivă căpşuni în trei solarii cu o suprafaţă totală de 15 ari şi pe 20 ari neacoperiţi, dar urmează să se extindă. Cultivarea căpşunilor a devenit activitate de bază a familiei Pup şi, în acelaşi timp, principala sursă de venit.

"Consider că am făcut o alegere bună când am decis să cultiv căpşuni, mai ales dacă pe viitor ne vom ocupa mai mult de posibilităţile de desfacere. Interesul nostru, a producătorilor este să obţinem un preţ bun şi să excludem intervenţia intermediarilor.

Cea mai mare dorinţă a mea este să ne constituim, cultivatorii din zonă, într-un grup de producători, pentru ca împreună să ne facem propriul depozit frigorific pentru fructe. Altfel, nu vom avea viitor. Trebuie să fim părtaşi la propria dezvoltare", spune Gavril Pup.


De 1 Mai el iese deja cu căpşunile pe piaţă, când nu prea este concurenţă la fructe şi are producţie până la sfârşitul lunii iunie. De aceea merge pe stoloni timpurii şi foloseşte în cultură folia neagră, care asigură o bună precocitate.

L-am întrebat dacă, din punctul său de vedere, producătorii autohtoni de căpşuni sunt pregătiţi pentru cultura bio? Da, mi-a răspuns, dacă am avea şi "preţuri bio". În caz contrar, efortul şi costul pe produs nu este susţinut financiar. Oricum, domnul Gavril produce căpşuni "aproape bio", adică netratate.

Căpşuna perfectă...

În viziunea lui Gavril Pup, căpşuna perfectă este cea uşor de obţinut, care nu conţine toxine şi care atrage clienţi. Nu contează mărimea şi nici culoarea fructului, dar să aibă gust şi aromă. Oricum, diferenţa pe piaţă o face calitatea.

Bucuria lui cea mai mare este că anul trecut a reuşit să menţină preţul căpşunilor pe piaţă cu 2 lei mai ridicat faţă de cele din import. Şi asta pentru că cine a gustat o dată din căpşunile de la Hida, vine şi a doua oară.

Vizualizat: 1266 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
VAND STOLONI DE CAPSUNI SOIUL ELSANTA SI REAL
|
02. 01, 2013. Friday 19:08
Vand stoloni de capsuni soiul ELSANTA si REAL, fructele sunt mari , gustoase, aromate sicarnoase. astept sa ma contactati pe email danaranzis@yahoo.com saula tel.0755369033 pretul este negociabil.
3.
informatii capsuni solar
|
11. 16, 2012. Friday 12:40
Buna ziua . As dori daca sa iau legatura cu dl Pup pentru mai multe informatii despre cultura capsunilor in solar.Multumesc
2.
oferte stoloni
|
10. 19, 2012. Friday 08:30
1.
felicitari
|
05. 24, 2010. Monday 14:47
desi ati avut servici nu v-ati multumit cu o leafa de profesor , ati facut si altceva; cand prajiturile nu au mai mers nu ati disperat ati gasit alte solutii;cata vreme aveti incredere in fortele proprii criza va trece ca o adiere pe langa dvs. inca odata felicitari.
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?