Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Diablesse, căpșunul rustic și productiv

Publicat: 18 aprilie 2022 - 15:46
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Rezistența excelentă a plantei și a fructului, precum și productivitatea sunt doar două dintre atuurile soiului semitimpuriu Diablesse, creat special pentru cultivare în climatul temperat-continental.

Diablesse (Plared 54) este un soi de căpșun semitimpuriu creat în cadrul Programului de cercetare și dezvoltare al firmei Planasa. Principalele lui caracteristici, selectate de amelioratorii Planasa, sunt rezistența fructului și a plantei, precum și productivitatea. Diablesse se pretează atât la cultura de câmp, în sol, cât și în substrat. Planta semierectă dezvoltă o tufă înaltă și viguroasă. O caracteristică a soiului este plasarea florilor sub foliaj.

Până în prezent, în toate parcelele de testare, soiul Diablesse s-a dovedit a fi rezistent la făinare, la Phytophthora și la Antracnoză.

 Diablesse, căpÈ™unul rustic È™i productiv2_b

Nevoia de frig

 

Fiind concepută special pentru clima temperat-continentală, planta are nevoie de o anumită perioadă de vernalizare:

• 900-1200 de ore pentru plantele în cuburi nutritive, destinate în special producției în substrat;

• 1500 ore de frig pentru plantele refrigerate, destinate în special producției în sol.

 

Densitate recomandată


Pentru cultura în câmp, pe biloane mulcite cu folie, pe două rânduri, se recomandă o densitate de 6,6 plante/metru liniar de bilon.

Cum în ultimii ani în România tot mai mulți cultivatori plantează în biloane pe un singur rând, în acest caz avem o densitate de 5 plante/ml.

Pentru cultura în substrat, cu jgeaburi suspendate sau alte sisteme, recomandăm o densitate de 10-12 plante/m.

 Diablesse, căpÈ™unul rustic È™i productiv3_b


Două recolte într-un sezon


Fiind un soi semitimpuriu, recoltarea începe la câteva zile după soiul Donna. Dacă este cultivat în seră, în condițiile fructificării foarte devreme, Diablesse are capacitatea de a forma a doua recoltă în același sezon.

 

Recoltă cu aspect comercial

 

Este un soi foarte productiv și profitabil și datorită faptului că fructele sunt uniforme și de foarte bună calitate. Procentul de fructe deformate este foarte mic, iar producția este destinată atât pentru desfacerea directă, cât și prin supermarket.

Fructul este ferm și se păstrează foarte bine. Are aspect foarte atractiv: culoare - roșu aprins, lucios, formă conică și mărime medie spre mare. De asemenea, este zemos și gustos, cu un bun echilibru între dulceață și aciditate.

 

 Diablesse, căpÈ™unul rustic È™i productiv1_b

COMENZI ȘI INFORMAȚII


Pentru sezonul 2022 avem în România disponibile plante refrigerate în două variante:

• Categoria A , 400 bucăți/ladă;

• Categoria 9/11, 840 bucăți/ladă.

Pentru comenzi și informații, luați legătura cu Vasile Fonoage, tel. 0771144766, e-mail: planasa@planasa.com.

 

un articol de

PLANASA

Vizualizat: 934 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?