Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Decorul floral al spaţiilor verzi

Publicat: 31 august 2010 - 10:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Florile dau culoare, formă, spaţiu şi textură oricărei grădini. Împreună cu celelalte componente ale materialului vegetal din cadrul spaţiilor verzi (arbori, arbuşti, peluze, plante agăţătoare), ele menţin aerul curat, reţin praful şi păstrează umiditatea din atmosferă.

Click pe poza pentru galerie!

Alegerea speciilor şi modul de aranjare a acestora trebuie să corespundă arhitecturii spaţiului respectiv şi să respecte anumite principii, care permit realizarea unei combinaţii armonioase şi viabile.
Exigenţele plantelor faţă de factorii de mediu constituie un element foarte important de care trebuie să ţineţi seama la alegerea sortimentului de flori.

 

Cunoaşterea perioadelor de înflorire

Cunoscând bine epocile de înflorire şi durata acestora, puteţi asigura un decor floral pe tot parcursul sezonului, din primăvară până în toamnă.

Momentul de înflorire al plantelor condiţionează modul de aşezare a acestora în peisaj. Intervalul de succedare a perioadei de înflorire pentru fiecare specie trebuie să fie cât mai scurt, pentru ca plantele să fie decorative cât mai mult timp. Spre exemplu, într-o plantaţie de lalele multicolore puteţi adăuga printre acestea pansele, care au o inflorescenţă mult mai lungă decât lalelele.

Unele plante cu înflorire timpurie (bujorul), sau altele, care înfloresc târziu (anemone), sunt decorative prin habitus sau prin frunze.

 

Dispunerea florilor în funcţie de talie

Materialul floricol se amplasează în ordinea crescândă a taliei plantelor.
Plantele de talie mică şi cu înflorire timpurie se vor pune în primul plan, în mijloc se vor aşeza plantele de talie medie şi cu înflorire medie, iar în spate, pe fundal, se plantează speciile de talie mare, cu înflorire tardivă.

Plantele înalte se pot aranja şi solitar, în grupuri sau în interiorul bordurilor mixte, în timp ce plantele de talie mică şi mijlocie se regăsesc mai bine în pete florale, platbande, ronduri, borduri simple şi mixte, arabescuri, covoare florale, aplinării şi stâncării.

Pentru decorul bazinelor, al lacurilor, al mlaştinilor şi al marginilor acestora veţi folosi plante acvatice şi submerse.

Pentru îmbrăcarea coloanelor, stâlpilor, gardurilor, zidurilor, pergolelor, scărilor şi teraselor, veţi utiliza aşa-numitele "plante agăţătoare" (volubile - Mâna Maicii Domnului, Campsis, glicine, vita Canadiana, iedera).

 

Combinaţii de culori: armonie şi contrast

Pentru obţinerea unui efect decorativ, la amplasarea florilor vom ţine cont de armonia şi de contrastul culorilor.

Printre cele mai reuşite combinaţii de culori pentru grădină putem menţiona: galben şi violet; alb şi violet; verde şi roşu; alb şi galben; roşu şi galben; albastru şi oranj; alb şi albastru. Astfel, puteţi combina margarete cu Veronica sau cu muscari albastru; lalele roz cu lăcrimioare sau cu irişi galbeni; lalele roşii cu Myosotis albastru; Aster violet cu Tagetes galben; Centaurea albastră cu Gypsophylla albă; Narcise albe cu Forsythia galbenă; trandafiri divers coloraţi.

Culorile deschise amplasate pe o peluză închid perspectiva, dând impresia de apropiere, în timp ce culorile mai închise creează impresia de depărtare, deschizând perspectiva. Aşadar, amplasarea speciilor floricole se va face începând cu nuanţele şi culorile mai închise în primul plan, după care veţi continua cu nuanţe tot mai deschise, iar pe fundal veţi dispune culorile cele mai vii.

Multitudinea de specii, de soiuri şi de varietăţi noi, create în ultimul timp, a făcut posibilă apariţia celor mai variate culori şi nuanţe pentru majoritatea florilor, astfel încât încadrarea unei specii într-o anumită culoare nu mai este de actualitate.

Totuşi, în cadrul fiecărei specii există o culoare dominantă, pe baza căreia putem face o clasificare succintă a acestora şi pe care este bine să o cunoaştem pentru a ne putea axa preferinţele pe speciile cunoscute:

- cu flori albe: tuberoză, mărgăritarul, margaretele, regina nopţii, floarea miresii, crinul regal, Pyretrum, Allium, Ornithogalum;

- cu flori galbene: gălbenele, coada şoricelului, crăiţe, crin galben, rudbeckia, esoltia, crocus;

- cu flori roşii: macul, bujorul, gura leului, garoafa, salvia, cana indica, creasta cocoşului, verbena, degeţelul, moţul curcanului;

- cu flori roz: anemone, Astilbe, hortensia, begonia, mixandra, impatiens, cosmos, silene, colchicum;

- cu flori albastre: nu-ma uita, albăstreaua, pufuleţi, verbena, lobelia.
Compoziţia coloristică se poate completa cu specii decorative prin frunziş (frunze roşii: Prunus pisardii, Berberis atropurpurea; frunze variegate: Euonimus, iedera etc) sau cu ierburi ornamentale, care se pot amplasa în cadrul peluzelor de gazon, dând uniformitate covorului verde.

 

PERIOADE DE ÎNFLORIRE

• Plante cu înflorire de primăvară: părăluţe, panseluţe, nu-mă-uita, degeţel, micşunele, bujor, keria, mac, primula, anemone, ghiocei, lalele, narcise, zambile, liliac, muscari etc;

• Plante cu înflorire de vară: pufuleţi, gura leului, salvia, garoafa, gălbenele, gazania, regina nopţii, crăiţe, cârciumărese, petunia, nalba de grădină, delphinium, coada şoricelului, albăstrele, crini, dalie, gladiolă, tuberoză, cana indica etc.;

• Plante cu înflorire de toamnă: crizantema, crocus, hosta, anemone etc.
Puţine specii au calitatea de a fi decorative pe o perioadă mai mare a anului, aşa cum sunt: levănţica, sedum, trandafirii, petuniile, panselele.


GRUPE DE PLANTE, DUPĂ TALIE

Din punct de vedere al taliei, distingem trei grupe mari de plante:

- plante de talie mică: primula, panseluţe, părăluţe, nu-mă-uita, lăcrimioare, pufuleţi, begonia, portulaca etc.;
- plante cu talie medie: salvia, gura leului, mixandra, petunia, garoafa etc.;
- plante cu talie mare: nalbă, dalia, cârciumăresele, regina nopţii, bujorul, crinii etc.


EFECTE ALE CULORILOR

- roşul, galbenul şi oranjul sunt considerate culori deschise, calde şi au un efect odihnitor şi recreativ;

- verdele, albastrul şi violetul sunt culori închise, reci şi creează impresia de distanţă şi sobrietate;

- albul şi negrul sunt culori neutre, care măresc prin contrast efectul celorlalte culori. Vecinătatea albului scoate în evidenţă şi armonizează tonuri care în absenţa lui ar fi discordante.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 5(72)/2009

Vizualizat: 881 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
portulaca
|
10. 24, 2010. Sunday 19:25
este posibil sa creasca si sub pomi fructiferi
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?