Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

De la instrucție militară, la cultura pepenilor

Publicat: 09 noiembrie 2016 - 01:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Despre ferma de pepeni a familiei Boitoș din Gheorghe Doja, județul Ialomița, am mai scris în vara acestui an, în plin sezon de recoltat. La finalul sezonului am vrut să vedem care au fost rezultatele obținute și ce planuri au Andrei și Vasile Boitoș pentru sezonul următor.

„Anul acesta a fost unul bunicel pentru noi. Am avut o producție bună, de 60 tone/ha pentru pepenii nealtoiți și de 90-100 tone/ha pentru pepenii altoiți”, arată Vasile Boitoș. De un real ajutor au fost contractele prinse cu marile lanțuri de hipermarketuri, Carrefour și Auchan, prin care au reușit să-și comercializeze marfa mai bine față de anii trecuți. „Față de vecinii mei, care au vândut marfa la piață sau prin intermediari, anul acesta eu mi-am dublat profitul. Anul trecut, când a fost primul an de colaborare cu Carrefour, am scos aceiași bani, dar anul acesta a fost mult mai bine”, ne-a mărturisit Vasile Boitoș, vorbind cu mândrie despre realizările cooperativei „Legume” Ialomița, din care face parte.

Planuri mari pentru 2017
Anul viitor, familia Boitoș vrea să-și extindă exploatația. „Avem o negociere cu o firmă să arendăm 150 ha pe zece ani. Vrem să ne facem o hală pentru depozit, cu fonduri proprii. La hală suntem aproape să începem construcția. Este nevoie de ea. Apoi vrem să mai cumpărăm 1-2 tiruri cu instalație de frig. Acum avem doar unul și restul le închiriem. Dar este foarte greu să ne descurcăm”, a spus Vasile Boitoș.
Din punct de vedere al planurilor de producție, lucrurile sunt aranjate și pentru anul viitor, cel puțin la nivel teoretic. „Trei dintre membrii cooperativei vrem să punem în continuare câte 20 ha de pepeni, fiecare pe societatea lui și în cadrul cooperativei vrem să punem 20-30 ha de pepene diferit (pepene fără sămânță, pepene galben, hibrizi care sunt costisitori), pe care-i avem de livrat în lanțurile de magazine”, a spus Vasile Boitoș.
Contractul cu Carrefour a fost semnat și pentru anul viitor. Prețul se stabilește cu o săptămână înainte de livrare, dar ca avantaj pentru calitatea bună a mărfii livrate, în acest an au primit o reducere de două procente la costurile cu logistica, de la 12%, la 10%.

Un sfert de secol de activitate în agricultură
Afacerea familiei Boitoș a început în urmă cu 25 de ani, când Vasile Boitoș și-a dorit să devină fermier. La acea vreme era angajat în armată, dar visa la libertatea muncii în câmp. „Mi-a plăcut agricultura. Eu am ajuns în armată întâmplător. Tata a vrut neapărat să fac armata. Cum generațiile noastre erau supuse, am lucrat în armată până acum șase ani. Înainte de a ieși la pensie făceam agricultură de week-end. Îmi plăcea și am ajuns la acest nivel. Prima dată am făcut cultură mare, porumb”, își amintește Vasile Boitoș. Atunci când prețurile de la cultura mare nu au mai adus garanția unor profituri, a căutat alternative, tot în agricultură. De zece ani a început cultura pepenilor. În 2016, pe cele 51 ha pe care le are la Gheorghe Doja a cultivat porumb (20 ha), grâu (10 ha), pepeni (20 ha) și dovleci (1 ha).
Terenul de la Gheorghe Doja l-a primit „în familie”, din partea soției. De afacere se ocupă acum Vasile Boitoș, în vârstă de 50 de ani, și fiul său, Andrei Iulian Boitoș, de 28 de ani. „Fiul meu a lucrat în București până acum cinci ani, dar și-a dat seama că tot în agricultură este mai bine. Din luna martie se ocupă doar de agricultură. Îi revine partea de logistică, ține legătura cu furnizorii, cu tot ce înseamnă mailuri, oferte. Mă bazez pe Andrei să ducă mai departe afacerea. El văd că se zbate și încheie contracte cu marile supermarketuri. Eu vreau să stau mai mult în câmp. Îmi și place mai mult acolo”, spune Vasile Boitoș.

Pepenii i-au adus „lozul” câștigător
Dintre toate culturile, pepenii îi aduc cel mai mare profit. Pentru cultura nealtoită, își face singur răsadul și cheltuie 10.000 lei/ha. Pentru cea altoită, costul este dublu. „Anul acesta am ajuns la un procent de 50% altoit și 50% nealtoit. Până acum era 75% nealtoit și 25% altoit. Hibrizii altoiți sunt mai productivi și mai rezistenți la boli. Nu voi mai crește procentul de pepene altoit”, spune Vasile Boitoș. Răsadul îl produce singur. Seamănă în alveole, în solar, în jur de 1 aprilie, apoi plantează în câmp după o săptămână, în funcție de cum este vremea. Producerea răsadului nealtoit îl costă 0,4 lei/plantă, iar pentru cel altoit, costul ajunge la 2,5 lei-2,7 lei un fir. „Intră aproximativ 5.000 de plante la hectar”, ne-a spus fermierul.
Pentru a avea succes, respectă verigile tehnologice și recomandă rotația culturilor. „Producția este bună cu investiție minimă dacă poți face rotația culturii. Vin cu pepeni după porumb. După pepeni pun grâu, apoi un an, doi cultiv porumb. Cam la patru ani vin iar cu pepeni pe același lot. Inițial am vrut să pun pepeni doi ani consecutiv, dar m-am răzgândit. Înainte puneam doi ani consecutiv pepeni, dar am văzut foarte multe boli la vecini și mi-e teamă. Fuzarium este cea mai mare problemă”, a explicat Vasile Boitoș.

 

ASOCIEREA ÎN COOPERATIVE ȘI MĂRUL DISCORDIEI
Beneficiile cooperativei sunt vizibile. Cu toate acestea, nu se verifică întotdeauna zicala „unde-s mulți puterea crește”. În cazul Cooperativei „Legume” Ialomița cresc nemulțumirile celor care își respectă obligațiile de membru. Cooperativa ”Legume” Ialomița are cinci membri, minimul necesar pentru a exista, dar se pun de acord doar trei fermieri din cadrul ei. „Spre exemplu, unul dintre membri, în vară, a refuzat să-și mai comercializeze marfa prin cooperativă, deși aveam contract cu Carrefour. Și-a motivat decizia prin faptul că prețul la piață era mai bun. Astfel, deși avea obligația să-și vândă 80% din marfă prin cooperativă, el a dat numai 20%. Cooperativa o putem desființa ușor, se retrage unul din membri și nu mai îndeplinim condițiile legale pentru a exista. Dar nu vrem așa ceva. Avem contracte semnate cu hipermarketurile, avem un istoric”, spune Vasile Boitoș.
La începutul verii, Legume Ialomița semnase contracte de livrare a pepenilor cu Carrefour și cu Auchan. „În luna septembrie am mai semnat cu Lidl și sunt șanse mari să se finalizeze discuțiile și cu Mega Image. Deja ne-am extins bine, dar nu reușim să ne înțelegem cu colegii. Noi românii nu ne putem asocia. Vrem să creștem ca nivel, ca suprafețe, vrem să facem un depozit și nu sunt de acord decât trei membri din cei cinci ai cooperativei. Sunt multe venituri în cooperativă care au fost făcute de numai doi membri, care acum se împart în cinci”, spune fermierul.
Problemele privind asocierea sunt mari în Gheorghe Doja. Cooperativa „Legume” Ialomița nu este prima înființată și funcțională. „În Gheorghe Doja sunt trei cooperative prin care fermierii își comercializează producția, dar forța lor nu este mare. Din cauza neînțelegerilor dintre noi, cei care au ieșit din asociere și-au făcut propriile cooperative. Este mai bine să fim la aceeași masă și să avem forță mai mare. Așteptăm să se mai modifice legea cooperativei. Dacă am fi ajutați, ar veni mai mulți fermieri către fermieri”, este de părere Vasile Boitoș.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 19 (180) din 1-15 noiembrie 2016

Vizualizat: 578 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!