Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

De la clasica sapă la... echipamente pentru grădinărit

Publicat: 03 martie 2023 - 19:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru prelucrarea solului sunt acum disponibile o multitudine de echipamente şi utilaje, dar nu şi pentru alte lucrări, extrem de importante, precum semănatul şi plantatul, întreţinerea culturilor şi recoltatul.

Orice legumicultor (sau grădinar) îşi doreşte să reducă la minim efortul fizic, în paralel cu creşterea vitezei de lucru. Pentru acesta sunt disponibile unelte şi echipamente diverse, de la "clasica" sapă şi până la semănători de precizie şi prăşitoare cu ghidaj dirijat cu ajutorul sistemelor de camere video.

Există numeroşi producători şi dealeri de echipamente şi utilaje pentru legumicultură, unii specializaţi pentru culturi legumicole la scară mare, alţii pentru micii legumicultori şi gărdinari.

 

PRELUCRAREA SOLULUI


În grădinărit/legumicultură, pentru prelucrarea solului, cele mai utilizate echipamente sunt motosapele şi frezele acţionate de tractoare de mică putere.

O categorie aparte o constituie echipamentele "modelatoare" de sol - utilajele pentru formarea biloanelor şi echipamentele pentru întinderea foliei/plasei care acoperă benzile de cultivare şi care preced operaţiunile de plantare a seminţelor, tuberculilor sau răsadurilor.

De asemenea, pentru combaterea mecanică a buruienilor, spargerea crustei şi mulcire/muşuroire se folosesc prăşitoare "acţionate" manual sau cuplate la un tractor de mică putere.

 

SEMĂNAT DE PRECIZIE, "BOB CU BOB"


Seminţele de legume au (în general) dimensiuni reduse, astfel că cea mai apreciată caracteristică a semănătorilor de legume (şi pentru orice altă semănătoare pentru seminţe mici) este consecvenţa şi precizia pe care le oferă.

Pentru a compensa dimensiunea redusă a seminţelor (morcovi, pătrunjel, salată, ţelină, etc.), precum şi pentru a permite semănarea uniformă a acestora, se folosesc seminţe drajate. Procedeul constă în acoperirea seminţelor de legume cu o peliculă/strat de produse de uz fitosanitar cu rol de protecţie şi suport al germinării şi dezvoltării ulterioare a tinerelor plante (fungicide, insecticide, erbicide, fertilizanţi, etc.). Pentru aderenţa produselor de protecţia plantelor şi a fertilizanţilor se folosesc lianţi speciali, iar germinarea se face după "dizolvarea" stratului de protecţie sub influenţa umidităţii din sol.

echipamente horticultura_b 

SEMĂNĂTORILE JANG


Compania Jang (Coreea de Sud) produce mai multe tipuri de semănători manuale pentru legume, pe 1 până la 8 rânduri, cu ajutorul cărora se reduce foarte mult timpul de lucru. Ajustarea distanţei dintre rânduri şi utilizarea de role de dozare specifice fiecărei categorii de seminţe permite obţinerea unei precizii de 95-98%. Construcţia specială a rolelor de distribuţie protejează seminţele şi reduc pierderile prin spargere şi zdrobire, periile curăţă şi impiedică încărcarea electrostatică a pieselor componente, iar rolele de tasare facilitează contactul dintre sol şi sămânţă. Acest tip de semănători sunt ideale pentru toate seminţele rotunde, dar nu şi pentru seminţele plate (castraveţi, dovleci şi pepeni).

Modelul de semănătoare pe 8 rânduri are distanţa între rânduri de 10 cm, dar se poate transforma pentru semănat pe 6, 5, 4 sau 2 rânduri, cu distanţă variabilă între rânduri, de la 8 cm până la 65 cm în cazul în care se folosesc doar două secţii de semănat.

Vezi cum lucrează modelul de semănătoare Jang cu o secţie!

 

Citeşte articolul integral în Revista FERMA şi află ce noi sisteme de prăşit au apărut! O poţi comanda în format electronic AICI!

 

un articol de

GHEORGHE GHIŞE

Vizualizat: 912 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?