Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

De ce să plantezi cartoful timpuriu?

Publicat: 29 aprilie 2020 - 11:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Luna martie a oferit o “fereastră” scurtă pentru plantarea timpurie a cartofului. Ce riscuri şi-au asumat cei care au semănat din vreme şi ce avantaje vor avea la final?

Temperatura optimă de plantare a cartofului este atunci când în sol, la 10 cm adâncime, sunt 5-6oC. Astfel de valori termice s-au înregistrat în a doua parte a lunii trecute, între două valuri de frig cu temperaturi matinale majoritar negative (chiar -9oC...-10oC).

De ce să plantezi cartoful timpuriu?_b

Cât de rapid ajunge îngheţul la tuberculi?

Chiar dacă temperaturile au coborât până la -6...-7oC, în condiţiile unui bilon bine structurat şi cu suficient volum de pământ deasupra tuberculilor (12-15 cm), nu a existat riscul de a îngheţa sămânţa, având în vedere că într-un sol cu textură medie, ritmul de penetrare a îngheţului în profunzime este de aproximativ 1 cm la fiecare două grade Celsius sub zero.

De ce să plantezi cartoful timpuriu?_b

Când va răsări cultura?

Pornirea colţilor are loc la 6-7oC, iar răsărirea cea mai rapidă la 20-21oC, acestea din urmă fiind şi temperaturile optime pentru creşterea vrejilor. În aceste condiţii, cartoful poate să răsară în 20-25 de zile. Dar din cauza perioadei reci din ultima decadă a lunii martie, răsărirea se va duce până spre sfârşitul lunii aprilie. Aşa că riscul brumelor şi îngheţurilor târzii se diminuează semnificativ; oricum, plantele tinere rezistă până la -2oC.
În ferma proprie am încheiat plantatul cartofului pe 7 martie. După cele -7oC din data de 16 martie, nu am constatat nici un efect negativ. Pentru a proteja sămânţa din sol împotriva gerului prognozat pentru perioada 22-28 martie, am făcut o rebilonare pentru suplimentarea înălţimii bilonului.

De ce să plantezi cartoful timpuriu?_b
ŞAPTE AVANTAJE ALE PLANTĂRII TIMPURII

1. se câştigă cel puţin 10-14 zile de timpurietate;
2. se diminuează scăderea viabilităţii tuberculilor de sămânţă prin încolţire şi deshidratare prin păstrare mai îndelungată în silozuri;
3. se foloseşte rezerva de apă din sol, şi aşa deficitară;
4. se reduce expunerea la arşiţă, infecţii patologice, atac de dăunători;
5. se obţine o recoltă mai bună şi mai timpurie cu 2-3 săptămâni;
6. se descongestionează mijloacele mecanice pentru lucrările de înfiinţare a celorlalte culturi din epoci de semănat mai târzii;
7. se asigură mai devreme necesarul stringent de cartof în România, având în vedere criza Coronavirusului şi criza din piaţa internă a cartofului. ATENŢIE! Speculatorii vând deja kilogramul de cartof chiar cu 10 lei!

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 6/255 (ediţia 1-14 aprilie 2020)

Vizualizat: 288 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!