Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Dăunători în câmp: musculiţa albă a verzei

Publicat: 22 iunie 2020 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Musculiţa albă a verzei este unul dintre cei mai păguboşi şi greu de combătut dăunători ai brasicaceelor. Ce trebuie să faceţi ca să scăpaţi de ea?

Ştefan Varo, proprietarul Fermei Agricole Cheţani, din judeţul Mureş, membru în Cooperativa Agricolă Lunca Someşului Mic, cultivă 20 ha cu legume în câmp. Pe 12 hectare are varză (80% din suprafaţă), conopidă şi gulioare.

Musca verzei: rotaţia culturilor este esenţială!

„Imediat după plantarea verzei în câmp şi în perioada următoare trebuie avut grijă la puricele verzei (Phyllotreta atra) şi la păduchele cenuşiu (Brevicoryne brassicae); pot să atace inclusiv melci, buha verzei (Mamestra brassicae) şi alţi dăunători. Musca verzei (Delia brassicae) atacă atunci când planta e mărişoară deja şi începe să lege; se observă când viermele atacă rădăcina, iar frunzele încep să se ofilească. Pentru a preveni atacul, este foarte importantă rotaţia culturilor. Noi nu punem brassicacee după brassicacee niciodată şi nu am avut probleme cu acest dăunător. Dacă pe un teren am avut varză, conopidă, anul următor punem vinete, ardei, ţelină. Dacă se observă însă atacul, trebuie intervenit rapid cu un tratament cu insecticid”, spune legumicultorul din Mureş.

musculita verzei impact_b

Cu ce trataţi ca să scăpaţi de musculiţa albă a verzei?

„Mai nou a apărut musculiţa albă a verzei (Aleyrodes brassicae), care este cel mai greu de combătut dintre dăunătorii brasicaceelor.
Musculiţa albă a brasicaceelor apare când se încălzeşte destul de bine şi noaptea, din iulie încolo. Atacă şi varza, dar cel mai mult afectează conopida, broccoli şi varza chinezeascăCa să reduceţi pagubele, trebuie intervenit rapid - atunci când observaţi deja puţini indivizi - cu tratamente succesive, . care se repetă la 7-10 zile, dar trebuie schimbată substanţa activă. Dacă tratamentul se face cu aceeaşi substanţă activă şi la următoarea stropire, indivizii care rămân după primul tratament devin foarte rezistenţi”, explică Ştefan Varo.

Ca exemplu, acesta spune că pentru a scăpa de musculiţa albă a verzei,

  • primul tratament poate fi făcut cu Mavrick (Tau-fluvalinat 240 g/l), un insecticid de contact, piretroid, care combate şi păduchele cenuşiu al verzei şi buha verzei;
  • al doilea tratament poate fi efectuat cu Karate Zeon (Lambda - Cihalotrin 50 gr/litru), tot un insecticid de contact din grupa piretroidelor, cu efect rapid şi eficient şi în combaterea altor dăunători ai verzei.

Legumele vărzoase: plantare, tratare şi udare. Click AICI şi vezi în video ce trebuie să faci pentru a avea culturi de brassicaceae sănătoase de la plantare, la recoltare.

Atenţie! Musculiţa albă a verzei nu trebuie confundată cu musculiţa albă de seră (Trialeurodes vaporariorum), care atacă tomatele, castraveţii, vinetele. Seamănă, arată identic, dar este altceva.
ŞTEFAN VARO
Ferma Agricolă Cheţani - Mureş


un articol de
VIOLETA MÂŢ

Vizualizat: 941 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?