Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Daruri pentru VIITOR

Publicat: 26 iunie 2019 - 16:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La iniţiativa Direcţiei pentru Agricultură Judeţene (DAJ) Iaşi, în colaborare cu Pepiniera Moara din judeţul Suceava, elevii Liceului Tehnologic ”Mihail Kogălniceanu” din comuna Miroslava, judeţul Iaşi, au primit o nouă şansă de a deprinde abilităţi practice de horticultori. În ziua de 16 mai 2019, au participat la înfiinţarea unui lot demonstrativ cu arbuşti fructiferi, materialul săditor provenind prin donaţie de la Pepiniera Moara, judeţul Suceava.

”Acţiunea de astăzi reprezintă una dintre activităţile pe care DAJ Iaşi le desfăşoară împreună cu toate liceele agricole din judeţ, în ceea ce priveşte diversificarea posibilităţilor elevilor de a învăţa şi de a se dezvolta. Pe de altă parte, să nu uităm faptul că elevii sunt vectori importanţi de promovare inclusiv a culturilor de nişă, ca sursă de câştig pentru cei care dispun de suprafeţe mai mici de teren. De fapt, tinerii sunt viitorii fermieri. Spre a reuşi, trebuie să ştie încă de timpuriu cât mai multe aspecte practice. Acumularea cunoştinţelor privind alternativele la culturile tradiţionale, valorificarea superioară a producţiilor, uitilizarea eficientă a unor parcele mici de teren reprezintă un mare avantaj pentru ei”, explica iniţiatoarea acestei colaborări, Monica Ionela Pandelea, director adjunct al DAJ Iaşi.

lot demonstrativ cu arbuÅŸti fructiferiClick pe poza pentru galerie!

Bază didactică: loturi demonstrative cu arbuşti fructiferi
Liceul Tehnologic „Mihail Kogalniceanu” Miroslava, judeţul Iaşi, şi S.C. Fabtech Wood SRL, cu sediul în localitatea Moara Carp, judeţul Suceava, au încheiat un acord de colaborare în vederea îmbunătăţirii bazei didactice a liceului prin înfiinţarea unor loturi demonstrative de căpşun, afin, mur şi afin siberian. Unitatea suceveană a pus gratuit la dispoziţia Liceului Tehnologic „Mihail Kogălniceanu” peste 400 de stoloni de căpşuni din soiurile Asia, Vibrant, peste 20 de bucăţi Afin Siberian (Lonicera) din soiul Duet, Karina, Atut, Wojtek, Zojka şi peste 20 bucăţi de mur, soiul LochNess. De asemenea, s-a angajat să furnizeze materiale tehnice de specialitate privind tehnologia de cultură a căpşunului şi a celorlalte plante şi a participat cu specialişti la instalarea lotului demonstativ.

O activitate ce asigură câştiguri decente
”Dorim să le stimulăm elevilor interesul şi bucuria de a desfăşura activităţi agricole. Alături de noi se află şi fiica marelui specialist în domeniul producerii materialului săditor pomicol Nelu Orlaie de la Pepiniera Hida, respectiv Alexandra Orlaie, care este consultant agricol în cadrul Pepinierei Moara, judeţul Suceava. Propunerea pentru acest eveniment a venit cu mai mult timp în urmă, de la doamna Monica Pandelea. Abia astăzi s-a materializat colaborarea, probabil că trebuia ca noi să fi căpătat mai multe cunoştinţe practice şi o mai mare determinare. Pentru prima dată, am venit personal să le arăt elevilor tehnici care asigură reuşita plantării şi instrumentele de plantare inovative pe care le-am creat la Suceava. Este prima mea colaborare directă cu un liceu agricol şi, iată, nu este realizată cu un liceu din judeţul Suceava, ci din judeţul Iaşi”, menţiona Marius Tudorean, fondatorul Pepinierei Moara-Suceava.
Specialistul e convins că se poate câştiga decent, alegând bine ramura agriculturii şi lucrând după normele ştiinţei domeniului. Acum, activitatea din Pepiniera Moara îi asigură un nivel trai decent, condiţii pentru o viaţă sănătoasă şi extrem de multă bucurie întregii sale familii care are nouă copii.

Parteneriatul cu pepiniera Moara nu se opreşte aici
Specialiştii suceveni urmează să asigure toate inputurile necesare până la recoltarea fructelor, precum şi consultanţă, împreună cu specialiştii DAJ Iaşi şi ai Liceului Agricol Miroslava. Unitatea ieşeană de învăţământ va efectua lucrările de întreţinere a culturii şi va pune la dispoziţia celorlalţi parteneri rezultatele obţinute prin fişe de lot, toate etapele fiind realizate împreună cu elevii. ”Le vom arăta elevilor, cu ajutorul specialiştilor şi al practicienilor cu care colaborăm, atât verigile tehnologice de producere şi de prelucrare superioară a recoltelor, cât şi elemente de marketing şi de cultură generală. (...) Urmează ca o parte a elevilor noştri, cei care doresc să dezvolte mici afaceri pe acest segment, să se deplaseze la Pepiniera Moara şi acolo să dobândească noi cunoştinţe specifice şi să descopere secrete ale reuşitei. Tot prin parteneriate, am mai înfiinţat loturi de lavandă, livadă etc. În sectorul zootehnic, pe lângă speciile bovine, suine, păsări, tot printr-un parteneriat, am început să creştem capre. Astfel, încercăm să diversificăm oferta educaţională şi să le oferim elevilor noştri cât mai multe variante pentru a se dezvolta în domeniul agricol”, menţiona profesorul Constantin Timu, la momentul realizării acţiunii director al Liceului Agricol din Miroslava.
Până în acest moment, au fost înfiinţate peste patruzeci de loturi demonstrative la toate cele trei licee cu profil agricol care au mai rămas în judeţ, respectiv Liceul Agricol ”V.Adamachi” Copou, Liceul Agricol din oraşul Podu Iloaie şi Liceul Tehnologic”Mihail Kogălniceanu” din comuna Miroslava. Principalele culturi care s-au regăsit şi se regăsesc în aceste loturi demonstrative sunt arbuştii fructiferi, plante medicinale, lavanda şi florile.


Monica Ionela Pandelea: Prin aceste activităţi, împreună cu furnizorii de material genetic urmărim implicarea elevilor în diversificarea acestor activităţi şi răspândirea informaţiilor către alţi producători din zonă. Tinerii întotdeauna au reuşit să dăruiască ceea ce, poate, a lipsit comunităţilor din care ei fac parte, respectiv know-how şi entuziasm. Informaţia şi abilităţile practice pe care le obţin prin astfel de activităţi le vor transmite acasă, familiilor şi cunoştinţelor lor, dar, de ce nu, inclusiv în viitoarea carieră pe care o vor dezvolta”.

Marius Tudorean_b

Marius Tudorean: “Pur şi simplu ne-am săturat să tot vedem cum tinerii pleacă la muncă în căpşunării din străinătate, când pot câştiga şi pe pământul natal. (...) De ce atâtea lacrimi şi necazuri au rămas în satul românesc?! Poate că ar trebui să facem singuri ceva pentru a ne reveni. România va creşte prin oamenii săi, sunt convins de aceasta, aşa după cum sunt convins de faptul că niciodată, nici un nene din afara ţării nu va veni pentru a îmbogăţi România. Mă simt român dator faţă de semenii mei şi de aceea ofer ceea ce pot şi ştiu”.

Ctin Timu - Stanga_b

Constantin Timu: “Partenerii de la Pepiniera Moara ne-au oferit de la material săditor, unelte de lucru şi până la adevărate lecţii de educaţie civică, precum şi lecţii de educaţie pentru sănătate. A produce sănătos, a te alimenta sănătos şi a munci în natură reprezintă mari avantaje de care pot beneficia elevii şi familiile acestora. Pe mai departe, am stabilit ca parteneriatul cu Pepiniera Moara să continue inclusiv prin colaborarea pe linia efectuării de către elevi a anumitor perioade de practică în condiţii reale de business agricol”.


RECOLTELE AU DESTINAŢIE PRECISĂ
Încă din perioada pregătirilor pentru înfiinţarea loturilor demonstrative, profesorii de la specializarea Industrie alimentară, din cadrul Liceului Agricol Miroslava, împreună cu elevii, au şi ales câteva direcţii de valorificare a recoltelor. ”Scopul nostru este acela de a le arăta elevilor faptul că mâncarea sănătoasă provine de la pământ. Mai mult, noi având deja unele produse obţinute de către elevi, trebuie să le arătăm şi celor care beneficiază de produsele noastre faptul că toate materiile prime se obţin aici. De exemplu, cornuleţele cu lavandă sunt obţinute cu lavandă din loturile organizate pe pământul Liceului Agricol Miroslava. Despre dulceaţa de ardei iute, atât de apreciată, premiată şi căutată, putem să spunem acelaşi lucru. La fel vrem să procedăm şi în cazul celorlalte produse pe care le vom putea obţine cu materie primă proprie. Mă gândesc la dulceaţa de căpşuni şi tot felul de prăjituri cu căpşuni, mure, afine, coacăze etc.”, arăta profesorul Mihaela Roibu.
Fiind cea care a preluat în responsabilitate toată cultura de fructe, conducând totul de la furcă la furculiţă, cum se spune, Mihaela Roibu a decis, împreună cu elevii şi cu Monica Pandelea, să încerce mai întâi uscarea fructelor. “Sunt căutate tot felul de chips-uri, de fructe şi legume uscate, ca să nu mai mâncăm acele produse procesate şi reprocesate. Desigur, după uscare, aceste fructe vor fi folosite în domeniul urmat de către elevii noştri, respectiv Brutar-patiser. Astfel, vom demonstra că aici, pe pământ românesc, ne putem alimenta sănătos chiar cu ceea ce noi putem produce natural şi liber de atâtea procesări şi reprocesări ori de atâtea chimicale”, arăta Mihaela Roibu.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 11/238 (ediţia 15-30 iunie 2019)

Vizualizat: 141 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?