Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Daniel CIUHUREANU: MORCOVII se dau şi cu 0,80 LEI/KG, CEAPA rămâne în DEPOZIT!

Publicat: 04 septembrie 2017 - 12:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VÂNZARE SLABĂ, PREŢURI MICI. De câteva zile, în bazinul legumicol Bădălan, din imediata vecinătate a municipiului Galaţi, a debutat recoltarea rădăcinoaselor, şi îndeosebi a morcovului.

Producătorii agricoli de aici vând direct din câmp pentru că morcovul este la mare căutare şi nu mai au timp să-l pună la păstrat în modernele capacităţi de depozitare construite în zonă.

Producţia medie este undeva la 40 tone la hectar. Cine are pământul mai bun poate face şi 60-70 t/ha

Dar sunt probleme cu desfacerea. Deocamdată, preţul la morcovul nespălat este poziţionat undeva cam la 50-60 de bani kilogramul, în timp ce pentru cel spălat preţul ajunge şi la 80 de bani/kilogram. Producţia medie se învârte în jurul cifrei de 40 de tone la hectar. Cine are terenul mai fertil şi a aplicat o tehnologie de tip intensiv, poate face şi 60-70 t/ha. Dar sunt probleme cu desfacerea.

ciuhureanu-daniel_b

“În perioada de vară, mai ales în lunile de concedii, a scăzut volumul vânzărilor de legume. Începând din această toamnă aşteptăm să mai crească un pic comercializarea că mai fac gospodinele conserve”, ne-a declarat profesorul Daniel Ciuhureanu membru fondator la Grupului de Producători Brateşleg, structură organizatorică ce are în cultură 100 ha de morcov.

Fermierul are însămânţată cu ceapă o suprafaţă de 30 hectare. Înainte avusese 100. A trebuit să reducă din ea. Aşa au procedat toţi legumicultorii din zonă. Dacă în urmă cu vreo trei-patru ani suprafaţa destinată cultivării legumelor depăşea 1.000 ha, acum dacă au mai rămas 600.

Am în depozit ceapă timpurie recoltată din iunie
“Eu recoltez ceapă şi depozitez; am de adunat din câmp vreo 3-400 de tone. Am o echipă de 10 oameni şi utilajele specializate. Achizitorii îmi oferă 0,50 lei/kg, nu îmi convine preţul că ies în pierdere. La ora actuală mai am ceapă nevândută din iunie-iulie. Piaţa a mers prost, în fiecare an ceapa timpurie se vindea la preţul de peste 1 leu kilogramul; în sezon, nu a fost mai mult de o săptămână un leu/kg, media a fost 60-70 de bani. Eu nu pot vinde sub preţul de producţie, o depozitez”, a precizat producătorul agricol.

Vizualizat: 2357 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!