Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum VALORIFICĂM şi DEPOZITĂM rodul LIVEZILOR?

Publicat: 06 noiembrie 2017 - 19:28
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

WORKSHOP. La sfârşitul lunii trecute, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa a găzduit un eveniment de marcă, organizat împreună cu Institutul Horting, sub egida MADR, ASAS şi a Societăţii Române a Horticulturilor. Tema aleasă a fost una de strictă actualitate: „Valorificarea fructelor de arbuşti fructiferi - pregătirea campaniei de depozitare fructe seminţoase - 2017”.

Au onorat cu prezenţa Floricel Maricel Dima, subsecretar de stat responsabil în MADR cu cercetarea agricolă, Valeriu Tabără, vicepreşedinte ASAS, oameni de ştiinţă, producători agricoli, directori ai unor societăţi comerciale şi reprezentanţi ai presei.

pomicultura-fructe_b

În timpul dezbaterilor au fost evidenţiate unele restricţii la SubMăsura 4.2 „Sprijin pentru investiţii în prelucrarea/ comercializarea şi/ sau dezvoltarea de produse agricole”. Ghidul solicitantului este restrictiv, permiţând investitorilor să acceseze fonduri doar pe măsura puterii lor financiare; sprijinul acordat proiectelor este de numai 50 la sută. În PNDR există o măsură asemănătoare care se referă la investiţiile în exploataţii, unde sprijinul financiar se duce la 90 la sută. Ideea este ca aceste cuantumuri să fie armonizate! Apoi este necesară extinderea cheltuielilor eligibile, unele absolut obligatorii, cum sunt: realizarea reţelelor de alimentare cu energie electrică, cu apă, amenajarea căilor de acces în fermă. Toatea acestea sunt costuri cu pondere importantă în bugetul proiectelor, însă nu sunt finanţate.
De asemenea, s-a subliniat necesitatea sprijinirii beneficiarului unui proiect cu credite stimulative după finalizarea investiţiei, atunci când efectiv rămâne fără bani. Situaţia este comparată cu aceea când cineva este ajutat să-şi cumpere Mercedes şi nu are bani de motorină!

Şase referate valoroase au acoperit domeniul aflat în dezbatere. Cine le-a realizat şi susţinut, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 octombrie 2017!

Vizualizat: 280 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!