Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cum VALORIFICĂM şi DEPOZITĂM rodul LIVEZILOR?

Publicat: 06 noiembrie 2017 - 19:28
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

WORKSHOP. La sfârşitul lunii trecute, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa a găzduit un eveniment de marcă, organizat împreună cu Institutul Horting, sub egida MADR, ASAS şi a Societăţii Române a Horticulturilor. Tema aleasă a fost una de strictă actualitate: „Valorificarea fructelor de arbuşti fructiferi - pregătirea campaniei de depozitare fructe seminţoase - 2017”.

Au onorat cu prezenţa Floricel Maricel Dima, subsecretar de stat responsabil în MADR cu cercetarea agricolă, Valeriu Tabără, vicepreşedinte ASAS, oameni de ştiinţă, producători agricoli, directori ai unor societăţi comerciale şi reprezentanţi ai presei.

pomicultura-fructe_b

În timpul dezbaterilor au fost evidenţiate unele restricţii la SubMăsura 4.2 „Sprijin pentru investiţii în prelucrarea/ comercializarea şi/ sau dezvoltarea de produse agricole”. Ghidul solicitantului este restrictiv, permiţând investitorilor să acceseze fonduri doar pe măsura puterii lor financiare; sprijinul acordat proiectelor este de numai 50 la sută. În PNDR există o măsură asemănătoare care se referă la investiţiile în exploataţii, unde sprijinul financiar se duce la 90 la sută. Ideea este ca aceste cuantumuri să fie armonizate! Apoi este necesară extinderea cheltuielilor eligibile, unele absolut obligatorii, cum sunt: realizarea reţelelor de alimentare cu energie electrică, cu apă, amenajarea căilor de acces în fermă. Toatea acestea sunt costuri cu pondere importantă în bugetul proiectelor, însă nu sunt finanţate.
De asemenea, s-a subliniat necesitatea sprijinirii beneficiarului unui proiect cu credite stimulative după finalizarea investiţiei, atunci când efectiv rămâne fără bani. Situaţia este comparată cu aceea când cineva este ajutat să-şi cumpere Mercedes şi nu are bani de motorină!

Şase referate valoroase au acoperit domeniul aflat în dezbatere. Cine le-a realizat şi susţinut, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 octombrie 2017!

Vizualizat: 146 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Amazone - soluţii pentru prelucrarea solului şi semănat

Amazone - soluţii pentru prelucrarea solului şi semănat

Portofoliul de utilaje pentru prelucrarea solului şi semănat, prezentate de Amazone la Agriplanta 2018, a cuprins: plugul Hektor, discul Catros+ 5002-2TS; combinatorul Ceus 4002-2TX Super şi Cenius 4000, precum şi semănătoarea de prăşitoare ED 6000-2C Special şi semănătoarea pneumatică Cirrus 6003-2.

Interviu cu Liviu Zimcea - reprezentant Amazone în România

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Cons DDA - semănătorile Monosem şi combina pentru lavanda Noile tractoare Zetor Utilix şi Hortus
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?