Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cum scăpăm de dăunătorii de sol?

Publicat: 02 aprilie 2022 - 19:19
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Culturile horticole de succes înseamnă, pe lângă un volum mare de muncă, și multe griji. Insecticidul COLUMBO® 0,8 MG ajută fermierii să depășească o provocare majoră: dăunătorii de sol. 

Odată încorporate în patul germinativ, granulele de COLUMBO® 0,8 MG formează o barieră de protecție a seminței, răsadului, rădăcinii sau bulbului / tuberculului împotriva larvelor dăunătoare, cărora le cauzează hiperactivitate și paralizie. Printre avantajele produsului, a cărui substanță activă este cipermetrin, se numără:

• Activitatea strict localizată a granulelor doar acolo unde sunt plasate, fără riscul deplasării lor, datorită formulării;
• Persistența de lungă durată și perioada mare de degradare;
• Faptul că nu sunt solubile în apă, precum și lipsa efectului de vapori.

 

Măsuri preventive


Condițiile climatice din zonele horticole favorizează dezvoltarea dăunătorilor de sol până la 1-5 larve/mp, de aceea este obligatorie prevenirea atacului.

Se recomandă, mai întâi, pregătirea unui pat germinativ bine afânat și mărunțit pentru dispersia omogenă a microgranulelor. În culturile de legume, aplicat în doză de 12 kg/ha, COLUMBO® 0,8 MG prezintă eficacitate împotriva viermilor sârmă (Agriotes spp.) și a: 

• muștei morcovului (Psila rosae) la legume rădăcinoase (morcov, păstârnac, pătrunjel, gulie, hrean etc);
• larvelor de lepidoptere la tomate, vinete, cucurbitacee;
• muștei rădăcinilor la vărzoase, conopidă, broccoli (Delia brassicae);
• muștei cepei (Delia antiqua) la legume cu bulbi (ceapă, usturoi).

 

Recomandări de aplicare


Ambalajul gata-de-folosit la 1,2 kg permite fermierilor o aplicare facilă, direct din recipient, într-un regim de mers normal, de aproximativ 50 m/minut (conform schemelor din articol), excepție făcând cartoful*, unde se impune un mers mai lent (25 m/minut). 

Pentru suprafețe mari, se recomandă ambalajul de 12 kg și aplicarea mecanizată cu ajutorul dispozitivului tip coadă de pește DXP® L, dacă este cazul. Nu se recomandă amestecarea cu alte produse granulate, datorită densităților diferite și a granulometriei.

Scheme Columbo_Brosura legume_2022_b

*Am dezvoltat în numărul 2/2022 al revistei Ferma modul în care insecticidul COLUMBOÒ 0,8 MG controlează dăunătorii de sol ce pot distruge culturile încă din primele stadii, ilustrând grafic și schemele de aplicare la cartof ale produsului, atât cu ajutorul microgranulatorului, cât și din ambalajul gata-de-folosit. Produsul nu blochează materia organică din sol și nu dăunează entomofaunei utile.

Foto 1 Musca rădăcinii la varză (Delia brassicae)_bFoto: Musca rădăcinii la varză (Delia brassicae). Sursa foto: alamy.com

Foto 2 Atac de musca morcovului la păstârnac (Psilla rosae)_b Foto: Musca morcovului la păstârnac (Psila rosae). Sursa foto: alamy.com 

Foto 3_ Viermi sârmă la cartof (Agriotes spp.)_bFoto: Viermi sârmă la cartof (Agriotes spp.). Sursa foto: adobe stock photos 

 

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Vizualizat: 2391 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?