Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum să scoţi tomate din... piatră seacă?

Publicat: 12 iulie 2020 - 16:15
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Se dă problema: 50 de metri de solar plin cu roşii gata de coacere, pe un sol impropriu culturilor legumicole. Cum este posibil? Am aflat de la familia Petricu din Polovragi!

"Scoţi piatra din pământ şi plantezi răsadul"... aşa începe munca în solar pentru familia Petricu din Polovragi, judeţul Gorj. Deşi cultivate pe un teren impropriu legumiculturii, roşiile de aici aduc gustul copilăriei pe masa oltenilor.

tomate piatra seaca 5_b

"Puiul de solar" a dat tonul

Prima tentativă a soţilor Petricu de a investi în legumicultură a fost undeva prin 2003, cu un "pui de solar", îmi spune Livia. Fără nici o pregătire în domeniu, ea fiind absolventă de turism iar soţul Iulian Cristian angajat ca tehnician la Ocolul silvic, nu s-au gândit niciodată să facă din producerea legumelor o activitate comercială. Câţiva ani, micul solar a rămas la stadiul de... pui, însă în 2011 au apărut în grădina familiei primele semne ale unei investiţii mai serioase: două noi solarii în care au fost plantate răsaduri de roşii, ardei, fasole, vinete şi castraveţi.
Consătenii au aflat repede de legumele proaspete din spaţiile protejate şi 9 ani de zile treaba a funcţionat mulţumitor.

tomate piatra seaca 2_b

Roşii cu gustul copilăriei

Au luat-o de la zero, şi cu solariile, şi la capitolul cunoştinţe de specialitate, dar au învăţat din mers. Probabil că cea mai bună motivaţie pentru a continua au fost aprecierile cumpărătorilor. "Avem un soi de roşii gustoase, apropiate de gustul pe care îl ştim din copilărie. Nu rezistă prea mult după cules, dar este foarte productiv. Ni l-au recomandat nişte prieteni din Olt, care se pricep foarte bine la cultura de tomate. Când încep să se coacă roşiile, oamenii vin zilnic să cumpere de la noi, mai ales că se fac mai repede în solar decât în grădină, deci avem un mare avantaj", îmi spune cultivatoarea din Polovragi.

tomate piatra seaca_b

La mai mult şi la mai mare

2020 le-a adus soţilor Petricu un nou proiect de investiţii. O săptămână le-a luat construcţia celui mai recent solar care are 50 de metri în lungime! Costurile s-au ridicat la 10 mii de lei iar forţa de muncă a aparţinut membrilor familiei şi prietenilor.
Două mii de răsaduri de roşii şi o mie de fire de ardei se bucură acum de cele mai bune condiţii în noul spaţiu protejat.

E drept că vremea le-a cam dat peste cap socotelile şi a întârziat coacerea. Diferenţele mari de temperatură de la zi la noapte şi curenţii de aer au necesitat investiţii suplimentare pentru protejarea plantelor. Cu excepţia substanţelor pentru combaterea manei, tot ce ajunge în sol şi pe plante este natural, precum găinaţul macerat şi urzica. Solarul este prevăzut, de asemenea, cu o instalaţie de irigat prin picurare.
În dimineaţa zilei de 1 iunie, atunci când am vizitat gospodăria familiei Petricu din Polovragi, vremea era ploioasă şi rece chiar şi în solar iar unele plante dădeau semne de stres din cauza lipsei de căldură. Cu toate acestea, la vremea la care scriu acest reportaj, primele tomate au început să părăsească solarul, spre bucuria clienţilor care deja aşteptau legume proaspete de la furnizorul lor.

Click AICI şi vezi care sunt cele mai periculoase boli ale tomatelor şi cum pot fi combătute!

tomate piatra seaca 7_b

Pasionată de mate şi de tomate

Cristina, fiica Liviei şi a lui Iulian, este elevă în clasa a X-a şi împlineşte 17 ani chiar în această vară! Este pasionată de matematică, dar şi de afacerea cu tomate a familiei. Îşi ajută părinţii în solar de câte ori are un răgaz şi îşi vede viitorul aproape de casa părintească.
E drept, am încercat să îi sugerez Cristinei să aibă în vedere şi studiile unei facultăţi de horticultură, în viitor, dar în acelaşi timp priceperea ei la matematică şi informatică le este şi le va fi cu siguranţă utilă părinţilor în afacerea cu tomate. Contabilizarea muncii, evidenţa producţiilor, a costurilor şi rata profitului contează foarte mult la luarea deciziei de a continua investiţiile.
"Aş vrea să continui şi să-mi ajut părinţii, munca în solar mă relaxează. Am ajutat şi la construirea noului solar, scot pietrele din pământ ca să pregătim terenul pentru plantare, muncesc la plantat, la legat, la copilit", îmi spune Cristina despre atribuţiile ei.
Muncă multă, dar şi răsplată!

Au trecut aşadar 9 ani de la prima investiţie mai serioasă în legumicultură iar soţii Livia si Iulian Cristian, împreună cu fiica lor Cristina se declară mulţumiţi de investiţia făcută. Tomatele şi celelalte produse le asigură un venit decent iar prosperitatea cu siguranţă îi va determina să continue.

Click AICI şi vizionează interviul realizat cu Livia şi Cristina în noul solar al familiei Petricu!

tomate piatra seaca 6_b

"La noi nu era o tradiţie de familie, nu prea se pretează zona în care suntem la producerea de legume, dar când am văzut că merge şi la noi, să zic aşa, aproape în vârful muntelui şi că avem desfacere locală, am spus: de ce nu?"
LIVIA PETRICU
producător de legume

tomate piatra seaca 9_b

INVESTIŢIILE NU SE OPRESC AICI

Gospodari cum îi ştim, polovrăgenii nu au investit doar în legumicultură. Mai au 30 de stupi cu albine, o făbricuţă de făcut peleţi şi brichetat, realizată pe fonduri europene şi, din acest an, o livadă şi o mică plantaţie cu tot felul de arbuşti fructiferi (afin, aronia, zmeură, goji, mur, coacăz negru, roşu şi alb) din a căror producţie Livia va prepara dulceţuri şi siropuri.

un reportaj de
NICOLETA DRAGOMIR

Vizualizat: 3791 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?