Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum recoltăm fructele fără a le vătăma?

Publicat: 06 septembrie 2020 - 19:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru valorificarea producţiei pomicole la preţuri care să aducă un bilanţ profitabil al livezii, calitatea fructelor e esenţială. Ea depinde de momentul şi de tehnica recoltării.

Momentul optim de recoltare precede maturitatea de consum cu 1-3 zile la unele fructe sau 3-4 luni la altele. La maturitatea de consum fructele au calităţile organoleptice maxime (textură structurală, gust şi aromă maximă). Ideal ar fi ca ele să acumuleze aceste calităţi pe pom, dar acest lucru este imposibil deoarece ele se înmoaie, nu mai pot fi transportate, durata de păstrare se reduce considerabil.

Când sunt gata de cules?

Fructele se culeg la începutul înmuierii pulpei (piersicile, caisele şi prunele), la începutul brunificării seminţelor (merele, perele şi gutuile). Această fază corespunde cu atingerea mărimii şi culorii caracteristice soiului şi cu uşurinţa desprinderii de ramura de rod. În mod ştiinţific, fructele se culeg la un anumit număr de zile de la scuturarea petalelor, care pentru merele de iarnă oscilează între 150 şi 170 zile în funcţie de soi.

Cel mai greu se stabileşte data culesului la merele şi mai ales la perele de iarnă. Verile secetoase şi toride accelerează procesele biochimice şi fiziologice de maturare şi deci ne obligă la devansarea datei culesului. Astfel, merele, perele de iarnă şi gutuile se culeg cu mult mai înainte.

recoltare fructe_b

sursa foto: canva.com

Tehnica recoltării

Merele, gutuile, piersicile, zmeura, murele se prind cu degetele sau cu mâna plină fără a le presa sau a le strânge şi se desprind prin răsucire şi uşoară tragere laterală. Fructele se aşază cu grijă în recipientul de cules, iar transvazarea în recipientul de transport şi/sau de păstrare se face cu atenţie.
Orice lovire, presare, zgârâiere vatămă celulele şi de aici încep procesele de degradare, apoi de putrezire (monilioze) sau alte boli de depozitare.
Culesul se poate face integral sau pe etape, adică 2-3 treceri la fiecare soi şi culegerea fracţionată, a fructelor mari, avansate în coacere, iar restul la trecerea a doua sau a treia.

6 REGULI DE RESPECTAT LA CULESUL FRUCTELOR

  1. Fructele se culeg după ce s-au uscat de ploaie sau de rouă;
  2. În zilele călduroase se suspendă culesul între orele 12-16, deoarece fructele au căldură specifică mare şi dacă sunt culese calde, se răcesc greu;
  3. Culesul se începe de la baza coroanei spre vârf şi de la exteriorul spre interiorul coroanei;
  4. Lăzile cu fructe se vor depozita provizoriu, până la colectare, la umbra pomilor;
  5. Este indicat să se cupleze recoltatul cu sortarea pe calităţi, pentru a evita manipulările în plus care conduc la vătămarea fructelor;
  6. Păstrarea merelor şi perelor de iarnă se face în depozite frigorifice cu atmosferă normală sau modificată, la temperaturi de -2...-4°C pentru mere şi -2...-2°C pentru pere.


un articol de
REVISTA FERMA

Vizualizat: 798 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?