Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum recoltăm fructele fără a le vătăma?

Publicat: 06 septembrie 2020 - 19:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru valorificarea producţiei pomicole la preţuri care să aducă un bilanţ profitabil al livezii, calitatea fructelor e esenţială. Ea depinde de momentul şi de tehnica recoltării.

Momentul optim de recoltare precede maturitatea de consum cu 1-3 zile la unele fructe sau 3-4 luni la altele. La maturitatea de consum fructele au calităţile organoleptice maxime (textură structurală, gust şi aromă maximă). Ideal ar fi ca ele să acumuleze aceste calităţi pe pom, dar acest lucru este imposibil deoarece ele se înmoaie, nu mai pot fi transportate, durata de păstrare se reduce considerabil.

Când sunt gata de cules?

Fructele se culeg la începutul înmuierii pulpei (piersicile, caisele şi prunele), la începutul brunificării seminţelor (merele, perele şi gutuile). Această fază corespunde cu atingerea mărimii şi culorii caracteristice soiului şi cu uşurinţa desprinderii de ramura de rod. În mod ştiinţific, fructele se culeg la un anumit număr de zile de la scuturarea petalelor, care pentru merele de iarnă oscilează între 150 şi 170 zile în funcţie de soi.

Cel mai greu se stabileşte data culesului la merele şi mai ales la perele de iarnă. Verile secetoase şi toride accelerează procesele biochimice şi fiziologice de maturare şi deci ne obligă la devansarea datei culesului. Astfel, merele, perele de iarnă şi gutuile se culeg cu mult mai înainte.

recoltare fructe_b

sursa foto: canva.com

Tehnica recoltării

Merele, gutuile, piersicile, zmeura, murele se prind cu degetele sau cu mâna plină fără a le presa sau a le strânge şi se desprind prin răsucire şi uşoară tragere laterală. Fructele se aşază cu grijă în recipientul de cules, iar transvazarea în recipientul de transport şi/sau de păstrare se face cu atenţie.
Orice lovire, presare, zgârâiere vatămă celulele şi de aici încep procesele de degradare, apoi de putrezire (monilioze) sau alte boli de depozitare.
Culesul se poate face integral sau pe etape, adică 2-3 treceri la fiecare soi şi culegerea fracţionată, a fructelor mari, avansate în coacere, iar restul la trecerea a doua sau a treia.

6 REGULI DE RESPECTAT LA CULESUL FRUCTELOR

  1. Fructele se culeg după ce s-au uscat de ploaie sau de rouă;
  2. În zilele călduroase se suspendă culesul între orele 12-16, deoarece fructele au căldură specifică mare şi dacă sunt culese calde, se răcesc greu;
  3. Culesul se începe de la baza coroanei spre vârf şi de la exteriorul spre interiorul coroanei;
  4. Lăzile cu fructe se vor depozita provizoriu, până la colectare, la umbra pomilor;
  5. Este indicat să se cupleze recoltatul cu sortarea pe calităţi, pentru a evita manipulările în plus care conduc la vătămarea fructelor;
  6. Păstrarea merelor şi perelor de iarnă se face în depozite frigorifice cu atmosferă normală sau modificată, la temperaturi de -2...-4°C pentru mere şi -2...-2°C pentru pere.


un articol de
REVISTA FERMA

Vizualizat: 897 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?