Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cum putem scăpa de ploșnița verde a tomatelor?

Publicat: 16 decembrie 2022 - 12:03
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În această perioadă se pregătesc pentru iernare ploșnițele verzi ale tomatelor (Nezara viridula), specie invazivă, prezentă de mai bine de un deceniu la noi în țară. Putem scăpa de ele?

Cine cultivă legume, atât în câmp, cât și în spații protejate, s-a confruntat cu acest dăunător invaziv.

Femelele sunt caracterizate printr-o prolificitate ridicată, pe parcursul întregii vieți pot depune pînă la 260 de ouă!

 Adult de Nezara viridula_b

 

O SPECIE FOARTE POLIFAGĂ!


Ploşniţa verde a tomatelor a fost semnalată la peste 180 de specii de plante gazdă, cum ar fi: tomatele, vinetele, cartofii, ardeii, vărzoasele, dovleceii, castraveţii, piersicul, zmeurul, coacăzul etc.

Ploșnițele verzi au fost semnalate și pe multe specii de cereale: orezul, sorgul, porumbul sau leguminoasele pentru boabe (soia, fasole). Dintre culturile de câmp, cel mai des ploșnițele au fost văzute pe soia sau porumb, fără să producă, deocamdată, pagube importante de recoltă, în țara noastră.

Dar agricultorii nu ar trebui să fie prea relaxați... colegii lor cultivatori de soia din Italia, au mari probleme, în ultimii ani, din cauza atacului ploșnițelor verzi.

Am constatat și eu, în această vară, prezența ploșnițelor în lanurile de porumb şi soia, în luna august.

 Nimfe de Nezara viridula pe gogonele_b

 

TOMATA, CEA MAI AFECTATĂ!


Dintre plantele horticole cultivate, cel mai periculos este atacul la tomate (de unde și numele popular al acestei specii, în limba română) și cel la ardeioase.

Ca orice specie de ploșniță vegetală, adulții și nimfele de Nezara viridula au un aparat bucal adaptat pentru înțepat și supt, injectând în organele atacate saliva cu rol de a lichefia țesuturile acestor organe, pentru a fi apoi consumate de către acestea (prin canalul alimentar). Locul înțepăturii se poate identifica cu ușurință, apărând ca o zonă de decolorare (con salivar).

În literatura de specialitate se menționează că atacul are loc atât la tomatele verzi, cât și la cele aproape coapte, fapt confirmat și în urma observațiilor personale efectuate în grădinile de la Fundulea, în vestul județului Călărași.

Ardei distruÅŸi în urma atacului nimfelor È™i adulÈ›ilor de N. viridula_b 

DE CE SE RĂSPÂNDEŞTE PLOŞNIŢA


Analizând probele de tomate și de ardei am constatat că acestea prezintă zeci de locuri unde au fost înțepate.

ATENŢIE! Tomatele atacate devin improprii consumului, sunt depreciate și nu se pot folosi pentru obținerea de conserve. Situația este similară și în cazul ardeilor atacați.

Nu ştiu dacă la ora actuală există o centralizare a pagubelor produse de către acest dăunător invaziv, la culturile de tomate şi ardei, dar pe grupurile de pe Facebook ale producătorilor horticoli există din ce în ce mai multe semnale despre atacul ploșniței verzi a tomatelor.

Ca și în cazul ploșniței marmorate asiatice (Halyomorpha halys), entomofauna utilă locală (paraziți sau prădători) atacă adulții, larvele sau ouăle ploșniței verzi a tomatelor (Nezara viridula) într-un procent foarte redus.

Prin urmare, factorii cheie care au dus la răspândirea acestor ploșnițe invazive, într-un timp atât de scurt, sunt prolificitatea ridicată a femelelor, adaptabilitatea foarte mare la diferite medii și dușmanii naturali limitați în locurile nou invadate.

 Nimfa de Nezara viridula pe ardei_b

 

COMBATEREA, FOARTE DIFICILĂ!


În literatura de specialitate se menționează că măsurile de combatere chimică au o eficacitate limitată. Degeaba combate un legumicultor ploșnițele invazive, dacă nu le combat și vecinii.

În lipsa unui program național de combatere a ploșnițelor verzi ale tomatelor, în anii următori pot să fie probleme din ce în ce mai mari!

De ce? Să revenim la obiceiurile de iernare ale acestei specii invazive. Înainte de venirea sezonului rece, ploșnițele migrează în case, depozite sau alte construcții. De multe ori, oamenii s-au trezit cu multe ploșnițe în interiorul casei, ascunse în diferite cotloane.

De asemenea, la venirea sezonului rece, coloritul ploșnițelor virează de la verde la brun-verzui. Am putea spune că ploșnița verde a tomatelor, la fel ca și ploșnița marmorată asiatică s-a adaptat foarte bine la mediul antropic, folosindu-se de construcțiile făcute de oameni pentru a ierna. Ar putea ca acest comportament al insectelor, înainte de venirea frigului, să fie în avantajul nostru? Teoretic, răspunsul este afirmativ.

 

3 PROBLEME LA... INTERIOR!


Dacă am găsi cât mai multe ploșnițe ascunse în interior și să le distrugem, am putea contribui la reducerea populației acestei specii dăunătoare în anul următor.

1. Problema este că trebuie multă răbdare! Odată intrate în interior, ploșnițele pot să fie și la vedere dar, de cele mai multe ori, le găsim în cele mai ascunse cotloane.

2. Toți locuitorii dintr-o anumită zonă ar trebui să facă la fel, să caute ploșnițele care se ascund în interior și să le distrugă.

3. Ploșnițele verzi ale tomatelor se găsesc și în orașele mari, nu numai în zona rurală. Așadar, o posibilă soluție ar fi campaniile de conștientizare a populației (la radio, TV, internet). Dacă toți am căuta ploșnițe în case, magazii, depozite, poate ar fi o șansă ca în primăvara următoare populația să fie mai redusă iar presiunea de infestare să scadă.

 

ATENŢIE... NU E DE GLUMĂ!


La prima vedere ceea ce am scris pare imposibil și, probabil, mulți vor zâmbi. Dar chiar ar putea să fie o șansă mare pentru noi ca mai puține ploșnițe să ajungă în primăvară. Dacă nu reușim, prin toate măsurile posibile, să ținem sub control populația acestei specii invazive, în câțiva ani, în loc de tomate sau ardei, vom recolta... ploșnițe verzi!

 

DĂUNĂTORUL APROAPE PERFECT

Nezara viridula este un dăunător invaziv aproape perfect pentru entomologi și un posibil mare coșmar pentru legumicultori și nu numai. Nu în ultimul rând, iernile ușoare din ultimii ani pot să vină în ajutorul acestor insecte.

Mortalitățile mai scăzute în timpul sezonului rece înseamnă populație din ce în ce mai ridicată anul următor!

Click AICI şi află de ce ducem o luptă inegală cu ploşniţa verde a tomatelor?

 

un articol de

EMIL GEORGESCU

INCDA Fundulea

Vizualizat: 1627 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?