Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum PREGĂTIM cultura de TOMATE din SOLAR? SFATUL SPECIALISTULUI!

Publicat: 26 februarie 2017 - 13:09
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

MARE GRIJĂ LA FACTORII DE MEDIU ŞI PROTECŢIA TOMATELOR! În ţara noastră, suprafaţa de spaţii protejate este de circa 5.000 ha, iar cultura de tomate are cea mai mare pondere.

În sere sau solarii se acordă o importanţă deosebită gestionării factorilor de mediu pentru prevenirea apariţiei infecţiei şi evoluţiei atacului agenţilor patogeni. Majoritatea acestora se dezvoltă atunci când umiditatea atmosferică şi temperatura au valori ridicate. Dirijarea factorilor de mediu se realizează prin aerisiri, udări moderate şi fertilizarea raţională. Pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor de tomate, temperatura trebuie să fie mai mare de 20 grade C şi umiditatea atmosferică între 75 şi 85%. Nerespectarea acestor parametri poate afecta cultura, plantele pot suferi şi ca atare se pot îmbolnăvi.

Seră răsaduri roşii_bClick pe poza pentru galerie!

Mana de sol, o ciupercă periculoasă pentru tomatele din solar
Un agent patogen deosebit de periculos pentru cultura tomatelor este Phytophtora parasitica. Mana de sol - o ciupercă ce face parte din clasa Phycomycetes, ordinul Oomycetales, familia Peronosporaceae - este frecvent întâlnită în spaţiile protejate, manifestându-se la câteva zile de la plantare în proporţii de la 10 până la 60%. Când plantele sunt tinere, agentul patogen atacă rădăcina şi coletul, care putrezesc, iar planta moare.

Între măsurile chimice de combatere se numără şi tratamente la sol aplicate imediat după plantare cu Folpan 80 WDG - 0,15%, câte 0,5 litri de suspensie la o plantă. La nevoie tratamentul se repetă după 6-7 zile.

Vasilica Marinescu

Vizualizat: 5153 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!