Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CUM PĂSTRAŢI MERELE PESTE IARNĂ?

Publicat: 14 decembrie 2020 - 09:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mircea Coita, pomicultor din Bihor, ne-a spus care este metoda pe care o aplică pentru a păstra merele peste iarnă şi pentru avea fructe bune până primăvara târziu.

un articol de
VIOLETA MÂŢ

Mircea Coita deţine o plantaţie pomicolă în sistem ecologic, care se întinde pe aproape 6 ha, în Dobreşti. Pe 2 ha are mai multe soiuri de măr, singurele fructe din care pune la păstrare peste iarnă.

 

TEMPERATURA OPTIMĂ

 

„Este foarte important ca merele să fie depozitate într-un spaţiu cu aer rece, de la zero la patru grade Celsius este temperatura ideală. Merele sunt fructele cele mai rezistente la îngheţ şi pot fi păstrate cel mai uşor. Pot fi depozitate şi în beci, dar să nu fie cald. Au nevoie de un spaţiu aerisit, cu aer rece. Umiditatea nu este o problemă, mărul are nevoie de umiditate, unii chiar pun în beciuri vase cu apă, ca merele să absoarbă şi să nu se zbârcească.
Eu depozitez merele în lădiţe de 8-10 kilograme, obligatoriu cu găruri, ca să fie bine aerisite, clădite una peste alta, până la 10 lădiţe. Am o hală unde şi iarna las întotdeauna o uşă deschisă, indiferent de cât de rece este afară, şi un geam deschis, ca să fie curenţi de aer, şi astfel merele se păstrează foarte bine”, spune Mircea Coita.

 mircea coita 1_b

 

Depozitare pe pat de scânduri

 

Acesta spune că mai există şi modalitatea de a păstra merele peste iarnă pe un pat de scânduri sau pe rafturi din scânduri, pe care se pun paie sau hârtie. Aceasta este metoda pe care o folosea şi tatăl său, de la care a preluat livada.
De asemenea, unii dintre clienţii săi, care depozitează peste iarnă cantităţi mai mici de mere, învelesc fiecare măr în hârtie. „În felul ăsta, dacă un măr se strică, se evită să se întindă putregaiul şi la celelalte”, explică pomicultorul bihorean.

 

SOIUL CEL MAI REZISTENT: FLORINA

 

mere mircea coita _b

Producţia de mere pe care el o obţine nu este mare, deocamdată, mai are parcele pe care pomii abia de-acum urmează să intre pe rod. Acum încearcă să vândă aproape toate merele şi să depoziteze peste iarnă doar cantităţile necesare pentru consumul propriu.
„Merele produse în sistem ecologic sunt mai sensibile, iar eu vreau să menţin producţia ecologică şi atunci o să am nevoie de o cameră frigorifică, unde pot controla toţi parametrii”, adaugă pomicultorul bihorean.

Acesta afirmă că, din experienţa sa, cel mai rezistent soi de mere, care se păstrează cel mai bine peste iarnă, este Florina. Merele din soiul Golden se păstrează, de asemenea, foarte bine, iar cele mai sensibile soiuri sunt Jonagold şi Liberty.
„Anul trecut, am făcut o probă cu Florina: am păstrat, pe ultimele rafturi dintr-o cămară, şase lădiţe cu mere, şi în luna mai, când deja se încălzise afară, am avut doar câteva mere stricate, dar, într-adevăr, începuseră să îşi piardă din calitate”, spune Mircea Coita.

 

GREŞELI DE EVITAT

 

Una dintre cele mai frecvente greşeli care trebuie evitate pentru ca merele să reziste în stare bună peste iarnă este legată de momentul optim de recoltare. „Merele trebuie culese când sunt în pârgă, înainte de maturitatea de coacere”, spune Mircea Coita.

Vizualizat: 2742 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?