Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum îngrijim pomii la desprimăvărare?

Publicat: 26 februarie 2021 - 18:34
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Dacă vremea permite, în plantațiile pomicole pot începe lucrările de igienizare, tratamentele, tăierile de întreţinere şi de fructificare, prelucrarea solului sau fertilizarea. 

Aceste operaţiuni limitează înălţimea pomilor, răresc coroana pentru a pătrunde lumina şi redimensionează arhitectura coroanei cu menţinerea echilibrului între ramuri. În plus, se toaletează pomii: crengi lacome, rupte, uscate sau bolnave (atacate de diferiţi paraziţi).

 

Lucrări de igienizare

 

Ulterior se strâng la un loc resturile vegetale, frunzele şi fructele mumificate rămase pe ramuri şi se distrug prin ardere, pentru a preveni apariţia/răspândirea moniliozei, boală comună a speciilor pomicole, dar şi pentru a distruge cuiburile diverșilor dăunători.
La fel de importantă este eliminarea şi arderea pomilor puternic virozaţi, a celor cu simptome de boli degenerative şi a celor afectaţi integral de focul bacterian al rozaceelor.

lucrari in livada 2canva_b

foto: canva.com

Ultimele pregătiri înainte de reluarea vegetației

 

La desprimăvărare, pe lista lucrărilor urgente stau, între altele, prelucrarea solului, administrarea îngrăşămintelor şi pregătirea pomilor fructiferipentru plantare.

  • Prelucrarea solului. Când terenul este bine zvântat se face afânarea superficială spre a păstra în sol apa acumulată în perioada de toamnă-iarnă. Lucrarea se execută cu grapa sau cultivatorul. Pe terenurile săpate adânc în toamnă, sub protecţia coroanei, afânarea solului se realizează manual, printr-o praşilă cu sapa. Arătura adâncă se face tot pentru afânarea solului și a mări capacitatea de absorție a apei. Recomandarea specialiştilor este să se execute de-a lungul rândurilor, în benzi de un metru pe ambele părţi sau peste tot, în jurul pomilor, în formă de copci, exceptând intervalele înierbate artificial sau cele care se vor erbicida.
  • Fertilizare. Tot acum se aplică îngrăşăminte organice descompuse, cu încorporare sub brazda adâncă. În plantaţiile cu pomi care au o încărcătură normală cu muguri de rod se poate administra, fazial, o treime din doza îngrăşămintelor azotoase.

 

Rezistență la secetă, creată din... foarfecă!

 lamureanuu_bÎn plantaţiile pomicole ale Staţiunii de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultură Valul lui Traian se execută din plin tăierile de rărire şi fructificare, dar şi tratamentul fitosanitar cu ulei horticol. Echipele de lucru sunt sub directa coordonare a lui Gheorghe Lămureanu, cercetător ştiinţific II în cadrul Laboratorului de tehnologii pomicole al unităţii constănţene. “Urmărim să executăm cu mare atenţie această importantă lucrare. Alegem ramuri de mărimea unui creion pentru că sunt roditoare. În condiţii de secetă, aşa cum au fost anul trecut, vom executa o tăiere mai… din scurt, lăsând tot mai puţini muguri de rod. De asemenea, aplicăm în livadă la toate speciile de pomi o fertilizare echilibrată cu îngrăşăminte chimice complexe NPK 15:15:15. Ne-au ajutat destul de mult precipitaţiile căzute, dar tot mai avem un deficit de circa 200 litri/mp. Avem circa 100.000 de pomi, la 1 aprilie vom fi gata cu tăierile de rărire şi de fructificare”, ne-a declarat Gheorghe Lămureanu.

 

Citiţi aici 7 greşeli la tăierea pomilor!

Vizualizat: 5489 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?